Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Lago di Ledro - oáza pokoja v srdci hôr

Jazero Lago di Ledro, ležiace v talianskom regióne Trentino, pôsobí vedľa svetoznámeho Lago di Garda tak trochu ako rozprávková Popoluška. Skutočne sa tu nestretnete s toľko luxusnými hotelovými rezortami, špičkovými reštauráciami, ani s obchodmi svetoznámych značiek. Za to si ale môžete v krásnej panenskej prírode užiť dokonalú relaxáciu. Počas potuliek horskou krajinou narazíte na nádherné vodopády, divoké alpské rieky aj romantické horské dedinky so štíhlymi vežami kostolíkov.

Lago di Ledro

Lago di Ledro

Archeologické nálezy naznačujú, že prví obyvatelia sa tu usídlili už v dobe bronzovej. Dokladajú to pozostatky dediny postavenej na koloch. K ich objaveniu došlo v roku 1929 počas stavby vodnej elektrárne, kedy bolo jazero čiastočne vypustené. Ide o jednu z najväčších pravekých lokalít na území Talianska, ktorá bola vďaka svojej výnimočnosti zaradená na zoznam svetového dedičstva UNESCO. V blízkosti jazera sa nachádza Múzeum kolových stavieb (Museo delle pallafitti), kde si návštevníci môžu prehliadnúť kópiu pravekej dediny aj celú radu zaujímavých exponátov nájdených v oblasti. K tým najzaujímavejším patria zdobené dýky, hrnce so zbytkami jedál, šperky aj kamenné pazúriky. Pracovníci múzea, odetí do hábitov zo zvieracej kože, pred chatrčami predvádzajú ako pracné bolo urobenie ohňa iba s pomocou kameňov, luku a suchého dreva. Praveká žena vo vnútri príbytku pripravuje dobovú večeru. Na jedálničku boli obvykle strukoviny a opečené mäso.

Kolová stavba pri jazere Ledro

Kolová stavba pri jazere Ledro

Krásna horská krajina bola tiež svedkom neľútostnej vojnovej vravy. V roku 1866 sa tu stretli vojská Talianska a Rakúsko-Uhorska v bitke za nezávislosť zeme. Práve v tejto dobe sa začala písať časť histórie, ktorá spája niktorých miestnych rodákov s Českou republikou. Za prvej svetovej vojny sa okolité hory premenili na vojnovú frontu a časť miestnych obyvateľov bola odsunutá do vnútrozemia Rakúsko-Uhorska. Predovšetkým ledrenské ženy a deti stávili na českom území štyri roky života. Čeština tak môže byť vstupenkou do domácností miestnych pamätníkov. Niektoré z tunajších reštaurácií zaradili na svoje jedálne lístky tradičné české knedlíky, alebo lievance s jahodami. Bola by chyba neochutnať ďalšie zo špecialít miestnej gastronómie. K tým najvyhlásenejším sa radia sladkovodné ryby, ravioli, smažené cuketové kvety, alebo zeleninové rizoto. Dôležitou zložkou väčšiny pokrmov je extra panenský olivový olej, získavaný z prastarých olivovníkov rastúcich v horských údoliach pri Lago di Garda. Skvelú náladu privedie pohár kvalitného vína. V okolí jazera sa výborne darí mnohým odrodám vinnej révy.

Smažené cuketové kvety

Smažené cuketové kvety

Jahody a maliny sú základom presláveného likéru Picco Rosso, ktorý v 40. rokoch prvýkrát pripravil majiteľ lekárne Achille Foletto z najväčšieho tunajšieho mestečka Pieve di Ledro. Pálenka temne červenej farby je súčasťou mnohých miešaných drinkov a vítaným suvenírom z ciest. Pôvodná lekáreň z 19. storočia sa premenila na dobre vybavené múzeum s vyrezávanými skrinkami, sklenenými fľaštičkami s liekmi a jedmi, strojom na výrobu liekov aj obrovským herbárom. Prehliadku si môžete spestriť výrobou nechtíkovej, či slézovej masti z byliniek nazbieraných v priľahlej zahrádke. Historické centrum mesta je síce malé, ale malebné. V tradičných kaviarňach, skrytých v krivoľakých uličkách, si vychutnáte vynikajúcu kávu. Najvýznamnejšou historickou pamiatkou je kostol Zvestovania, postavený v roku 1235.

Pieve di Ledro

Pieve di Ledro

To hlavné, kvôli čomu mieria k jazeru Lago di Ledro tisíce turistov, sú nadherné horské scenérie, čistý horský vzduch aj uvoľnená atmosféra. Tyrkysovú hladinu jazera si skvelo vychutnáte v akomkoľvek ročnom období. Na jar rozkvitajú okolité lúky tísickami horských kvetov a nastáva ideálny čas na pešiu turistiku. Ledrenské údolie je prešpikované turistickými chodníkmi rôznach typov obtiažnosti a s prehľadom ich zvládnu aj najmenší turisti. Pre tých sú tu pripravené detské ihriská aj naučné chodníky.

Jar pri jazere Ledro

Jar pri jazere Ledro

Leto je zasvätené kúpaniu na pieskových plážičkách. Na niketoré z nich je vstup povolený so psami. Oblasti Lago di Ledro bolo udelené označenie Animal friendly, a tak sem môžete bez obáv vziať aj svojho štvornohého priateľa. Krištálovo priezračná voda jazera láka ku kúpaniu, ale vyskúšať môžete jachting, jazdu na paddle boardu, plachetnicu, či šlapadlá. Medzi obľúbené kratochvíle patrí aj rybárčenie. Voda jazera je bohatá na pstruhy, ostrieže, úhory, zubáče aj liene. Oprávnenie k lovu majú iba držitelia rybárskeho povolenia. Týždennú povolenku zaobstaráte za 12€.

Leto pri Lago di Ledro

Leto pri Lago di Ledro

Jeseň praje cykloturistike, wellness pobytom a pozorovaniu vtákov, ktorý tunajšími horskými priesmykmi tiahnu za južným slnkom. Doslova žatvu zažívajú s príchodom jesene aj hubári, ktorí však k zberu húb potrebujú špeciálne povolenie. Jeden deň hubárčenia vás bude stáť 15€.

Jeseň pri jazere Ledro

Jeseň pri jazere Ledro

V zime si môžete obuť snežnice, či bežky a užiť si výhľady na zasnežené vrcholky hôr. Tunajšie hotely aj penzióny sa predháňajú v originálnych ponukách vianočných aj silvestrovských programov. A tak sa okrem obligátneho polnočného ohňostroju môžete tešiť aj na sprievod s fakľami, originálne menu, či hudobné vystúpenia.

Zima pri jazere Ledro

Zima pri jazere Ledro

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.