Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Kvetná záhrada v Kroměříži, jedinečný skvost svetového významu

Kvetná zahrada v Kroměříži

Kvetná zahrada v Kroměříži

Arcibiskupský zámok a záhrady v Kroměříži zaujímajú medzi moravskými pamiatkami výnimočné postavenie. Tunajšia architektúra, samotné záhrady, ale aj zámocké zbierky patria k najhodnotnejšiemu dedičstvu Českej republiky. Ich unikátnosť potvrdzuje zápis do zoznamu Svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

Kvetná záhrada je známa tiež pod názvom libosad a patrí k najvýznamnejším záhradným pamiatkam na svete. Jej pôvabné čaro možno obdivovať takmer po celý rok. Neskoro renesančný talianskej záhrady tú postupne prechádzajú k záhradám barokovo klasicistickom vo francúzskom štýle, ako je napríklad tá vo Versailles.

Atraktívne akcie v Kvetnej záhrade

Prejdite sa záhradou medzi geometricky získanou zeleňou a kvetinovými ornamentami a budete si pripadať ako v tajuplnom labyrinte. Objavujte jeho originálny architektúru, vznešené sochárske diela, svieže vodné prvky a ďalšie rozmanité umenia. V samom srdci stojí osemboký pavilón (Rotunda), ktorého čarovný interiér je bohato zdobený mytologickými výjavmi.

Výzdoba Rotundy v Kvetné záhrade

Výzdoba Rotundy v Kvetné záhrade GFreihalter

Kvetná záhrada býva dejiskom rôznych zaujímavých akcií, vystúpení a výstav. Napríklad sa tu koná vernisáž výstavy Kamélie dell´arte, a to 22. februára 2018 od 15:30 do 17:00. Vstup je zadarmo. Výstava kamélií je tu daná do súvislosti s divadelným prostredím. Návštevník Palmového skleníka sa v obklopení série obrazov z predstavenia Commedia dell'arte ocitne uprostred dejstva. Záhradníckz aranžmán bude prekypovať romantickými zákutiami a nečakanými prekvapeniami. Zaistené je aj drobné občerstvenie.

Samotná výstava Kamélie dell´arte potrvá od 23. februára do 25. marca a bude ju možné navštíviť od 9:00 do 15:30 hod. Vstup na ňu už bude súčasťou vstupného do Kvetnej záhrady. Takže sa príďte do Veľkého a Palmového skleníka pobaviť sprievodným programom, divadelným i hudobným predstavením.

Kamélie dell´arte

Kamélie dell´arte

Na svoje si prídu aj deti vďaka tvorivým dielňam. Tiež je pre nich vo Veľkom skleníku pripravené herné popoludnia Harlekýnova šprťouchlata, konajúce sa 3. marca 2018 medzi trinástou a pätnástou hodinou. Vstup je opäť v rámci vstupného do Kvetnej záhrady. Popoludnie plné hier a zábavy na motívy príbehov o Harlekýnovi iste nadchne nielen malých návštevníkov, ale aj ich rodičov.

Dodajme ešte, že pre záujemcov, ktorí by sa radi dozvedeli niečo bližšie o Kvetnej záhrade, je 24. marca 2018 od 13:00 do 13:30 pripravené premietanie filmového dokumentu „Květná zahrada rukama zahradníků“, venovaného miestnemu zahradnickému remeslu. Vstup je zase v rámci vstupného do záhrady.

Ďalšie aktuálne akcie hľadajte tu.

Stromová alej v Kvetnej záhrade

Stromová alej v Kvetnej záhrade

Návštevná doba a vstupné do Kvetnej záhrady

Rotunda je celoročne prístupná len so sprievodcom. Kvetná záhrada funguje v režime celoročnej prevádzky a možno ju navštíviť samostatne alebo so sprievodcom. Prehliadka vám zaberie prinajmenšom štyridsaťpäť minút, skôr však trvá hodinu. Od 5. do 21. februára je areál uzavretý, ale kedykoľvek inokedy by mal byť prístupný. Časy sa však v jednotlivých mesiacoch líšia, preto navštívte webové stránky zámku Kroměříž a radšej sa vopred informujte.

Cesta k Rotunde

Cesta k Rotunde

Základné vstupné (dospelí) do záhrad bez sprievodcu stojí 80 Kč. Znížené vstupné (deti od šiestich do osemnástich rokov, študenti do dvadsiatich šiestich rokov, seniori nad šesťdesiatpäť rokov a držitelia rôznych preukazov) činí 60 Kč. Rodinné vstupné pre dvoch dospelých a dve až tri deti staršie ako šesť rokov kúpite za 220 Kč. V ponuke je tiež celoročné vstupenka pre jednotlivcov (neprenosná), ktorá platí pre neobmedzený počet vstupov do Kvetnej záhrady od zakúpenia po dobu jedného roka - za 300 Kč.

Kolonáda v Kvetnej záhrade

Kolonáda v Kvetnej záhrade

Základné vstupné do záhrady so sprievodcom stojí 120 Kč, znížené 80 Kč. Vstup do záhrady a Rotundy so sprievodcom vychádza rovnako.

Vstup úplne zadarmo majú deti do šiestich rokov, držitelia preukazu ZŤP do osemnástich rokov a držitelia rôznych ďalších kariet a preukazov.

Ornamenty z kvetín

Ornamenty z kvetín

Praktické informácie pre návštevu Kvetnej záhrady

V blízkosti zámku aj záhrad máte možnosť plateného parkovania. Záhrady majú bezbariérový prístup, zámok je prístupný s asistenciou. Vaši domáci miláčikovia majú bohužiaľ zákaz vstupu ako do zámku, tak do záhrad. Rovnako tak je zakázaný vjazd na bicykli, avšak u záhrad sú k dispozícii stojany. V areáli zámku aj záhrad sa môžete občerstviť, blízko je aj niekoľko reštaurácií.

V Kvetnej záhrade môžete stretnúť aj pávy

V Kvetnej záhrade môžete stretnúť aj pávy

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.