Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Kvetinové korzo 2018 - najvoňavejšia oslava kvetov v Holandsku

Kvetinové korzo

Kvetinové korzo

Kvety, najmä tulipány a Holandsko k sebe neodmysliteľne patria. Obrovský kvetinový park Keukenhof, množstvo tulipánov na poliach, ale hlavne holandská pýcha - jarné Kvetinové korzo, počas ktorého do ulíc vyrazia desiatky alegorických kvetinových vozov, to je fascinujúce predstavenie, ktoré by si nemal nechať ujsť žiadny milovník kvetín.

Holandsko nie je jedinou krajinou, kde sa konajú kvetinové sprievody, svoju tradíciu majú aj v iných európskych štátoch, a to v Belgicku, Španielsku či Francúzsku. V Holandsku sa ich však koná suverénne najviac.

Pohľad do minulosti Kvetinového korza

Sprievod alegorických vozov z tisícov rezaných kvetín má svoj pôvod hlboko v minulom storočí. Prvý sa konal už v 40. rokoch 20. storočia, avšak s dnešnou podobou má pramálo spoločné. V roku 1947 sa chcel istý pestovateľ hyacintov pochváliť svojou úrodou, a preto svojimi kvetmi ozdobil valník. Takto ozdobeným vozidlom prešiel len krátku trasu, čo mu však stačilo, aby nadchol a inšpiroval miestnych obyvateľov. Starostom okolitých mestečiek sa jeho počin zapáčil natoľko, že potom zaviedli tradíciu kvetinových kórz. Počas nasledujúcich rokov sa táto tradícia vyvíjala, narastala do väčších a väčších rozmerov, až dospela do dnešnej, už trochu komerčnej, ale napriek tomu nádherné podoby.

Voz oslavujúci šport

Voz oslavujúci šport © Iveta Zouharová

Vyjdite do ulíc Noordwijku

Každý rok na jar, v druhej polovici apríla, sa v uliciach Noordwijku odohráva pestrofarebné, omamne voňajúce divadlo, ktoré patrí k vrcholom jarnej sezóny. Počas jediného dňa v roku zaplavia ulice tisíce kvetov, z ktorých šikovné ruky vytvorili pojazdná umelecké diela. Človek neprestáva žasnúť nad výtvormi, nad fantáziou a manuálnou zručnosťou stvoriteľov tejto kvetinovej nádhery. Úžasné je, že nejde o diela profesionálnych aranžérov, ale o prácu miestnych dobrovoľníkov z radov skautov, dobrovoľných hasičov a podobne.

Človek žasne nad týmito kvetinovými výtvory

Človek žasne nad týmito kvetinovými výtvory © Iveta Zouharová

Každý rok iný zážitok

Každý rok je v znamení inej témy, ktoré majú aranžéri za úlohu spracovať. Každý rok preto uvidíte úplne iné, originálne vozy, vďaka čomu si zakaždým odnesiete iný zážitok. Mottom pre rok 2018 je "Kultúra". Ako sa s touto novou kvetinovou výzvou aranžéri pobijú, máte šancu vidieť iba v sobotu 21. apríla, kedy Kvetinové korzo vyráža na svoju jednodňovú, 42 km dlhú púť. Sprievod vyráža v 9:30 z Noordwijku a končí o 21:00 v Haarleme. Už teraz je isté, že Vás aj tento rok čaká veľkolepý pohľad.

My sme mali príležitosť zhliadnuť cca dve desiatky vozov na tému "Festivaly, oslavy ". Pestrofarebné kvetinové vozy nás svojou nápaditosťou a precíznosťou spracovania úplne ohromili.

halloweensku voz

halloweensku voz © Iveta Zouharová

Státisíce hyacintov, tulipánov a narcisov v pohybe

Čo sme na kvetinovom korze videli? Tak napríklad vozidlo na tému Examenfeest - Maturitný večierok, Halloween, Geboortefeest - Oslava narodenia s krásnym kvetinovým bábätkom vrátane cumlíka, Kinderfeest - Detská narodeninová párty, Verjaardagsfeest - Oslava narodenín s vozom plným lákavých, starostlivo zabalených darčekov, Paasfeest - Veľkonočný večierok, kde nechýbal ani veľkonočný zajačik či kuriatko, Tulpenfeest - festival tulipánov, Oogstfeest - Dožinky s množstvom lákavo vyzerajúceho, akoby čerstvo zozbieraného ovocia, Sportfeest - Športové festival, Kerstfeest - Vianočný večierok a mnoho ďalších.

Narodeninový voz

Narodeninový voz © Iveta Zouharová

Práve z posledného spomínaného auta s vianočnou tematikou nám, okolostojacim divákom, kývali pravicou usmievavý "Sinterklaas". Na, z jeho úst smiešne znejúci želanie, "Méry krismás" (Merry Christmas) sa nedá zabudnúť.

Kvetinový Santov voz

Kvetinový Santov voz © Iveta Zouharová

Úplne úžasný bol automobil s tematikou Octoberfest, ktorý predstavoval typicky krojovanú hostesku s krčahmi piva. Toto dielo bolo takmer celé vytvorené z fialových hyacintov a vôňa, ktorá sa okolo vozidla linula, bola neskutočná. Silná, podmanivá a omamná.

Vozidlo na tému Oktoberfest

Vozidlo na tému Oktoberfest © Iveta Zouharová

Živá hudba aj tanečné vystúpenie

Ako predvoj každého alegorického vozidla bol vypravený osobný automobil ozdobený prekrásnymi kvetinovými väzbami. Doprovod skupiny hudobníkov a tanečníkov už tak slávnostnú atmosféru sprievodu ešte o stupienok povýšil.

Nazdobené autá ako predvoj

Nazdobené autá ako predvoj © Iveta Zouharová

Jeden z najkrajších zážitkov, aký jarné Holandsko ponúka, musíte vidieť a zažiť osobne. To vám žiadna, hoci najkvalitnejšia fotografia nenahradí. A všadeprítomná vôňa, tá je ešte len neprenosná.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.