Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Krásy ostrova a Národného parku Mljet

Národný park Mljet v Chovátsku

Národný park Mljet v Chovátsku

Národný park Mljet v Chorvátsku bol založený 11. novembra 1960. Od tej doby teší návštevníkov svojimi pestrými farbami a vôňou nedotknutej prírody. Je vôbec prvým chorvátskym chráneným morským areálom, ktorý sa tiahne paralelne s východnou časťou polostrova Pelješac. Od toho je oddelený 8 km širokým kanálom Mljet.

Zelený ostrov Mljet s nádhernou prírodou

Mljet leží v južnej dalmátskej ostrovnej skupine. Je to najzelenší chorvátsky ostrov s bujnou vegetáciou, čistým morom, kúzelnými zátokami a bohatým podmorským svetom. Kto sa s týmto historickým ostrovom úchvatnej krásy a pôvodnej prírody raz stretne, ten sa stane jeho nadšeným priaznivcom a určite sa naň rád vráti.

Mljet, Chorvátsko

Mljet, Chorvátsko

Pre stredomorské ostrovné podnebie sú typické horúce suché letá a mierne zimy s častými zrážkami. Vďaka vegetácii a sviežemu vzduchu sú však aj tie najteplejšie dni príjemné. Silné morské vlny, prúdy a vietor spoločne sformovali súčasnú štruktúru mljetského pobrežia, ktoré oplýva zálivmi, jaskyňami a skalami.

Odyseova jaskyňa

Odyseova jaskyňa

Park svojou rozlohou zaberá tretinu ostrova. Je extrémne bohatý na život a o dôležitosti jeho ochrany svedčí množstvo ohrozených druhov. K najväčším lákadlám parku patrí Veľké a Malé jazero. Spolu s rôznymi skrytými zátokami patria medzi najvýznamnejšie miesta oblasti a sú dôležitými geologickými a oceánografickými javmi.

Príroda ostrova Mljet, Chorvátsko

Príroda ostrova Mljet, Chorvátsko

Ako sa dostať do parku Mljet a čo tam podniknúť

Návšteva národného parku Mljet je možná trajektom z Dubrovníka či výletnou loďou z Korčuly, Hvaru alebo Splitu. Romantici si môžu vychutnávať pekné pláže a prímorské jaskyne. V národnom parku sa ale dá venovať aj pešej turistike alebo cyklistike. Dediny Polače a Pomena sú s jazerami spojené turistickými chodníkmi. Užite si príjemné posedenie, plávanie alebo opaľovanie a chodníky okolo jazera či na vrcholy Montokuc a Veliki Sladin Gradac. Tam sa vám za pekného počasia naskytnú krásne výhľady na celý národný park, otvorené more a Korčulu.

Nočný Mljet

Nočný Mljet

Návšteva Národného parku Mljet je jedinečným zážitkom v každom ročnom období. V oblasti sa nachádza aj mnoho archeologických nálezísk, takže park určite nesklame ani záujemcov o kultúrne dedičstvo. K najnavštevovanejším atrakciám patrí benediktínsky kláštor, nachádzajúci sa na jednom z najkrajších miest, na ostrovčeku sv. Márie vo Veľkom jazere.

Kláštor na ostrovčeku sv. Márie

Kláštor na ostrovčeku sv. Márie

Osady bohaté na pamiatky

Na ostrove Mljet nájdete osemnásť osád a dediniek. Mimo národný park ležia: Saplunara, Korita, Maranovići, Okuklje, Prožura, Prožurska luka, Sobra, Babino Polje, rekreačné miesto Sutmiholjska, Blato, Kozarica a Ropa.

Saplunara je považovaná za oblasť výnimočných prírodných hodnôt a je chránená v kategórii významné krajiny. Sobra sa nachádza v hlbokej zátoke na severnej strane ostrova a je hlavným ostrovným prístavom. V meste je k dispozícii niekoľko reštaurácií a možnosť ubytovania. Babino Polje je najväčšou a jednou z najstarších osád na ostrove, nachádzajúca sa v jeho centrálnej časti. K miestnym pamiatkam patrí renesančný kniežací dvor, niekoľko kostolov, kaplnky a pamätníky. Neďaleko obce sú jaskyne Ostasevica, Movrica, Odysseova jaskyňa a najhlbšia jaskyňa na ostrove (Jama međugrađen, 102 m).

Pláž Saplunara

Pláž Saplunara

V oblasti národného parku sídlia osady: Polače, Pomena, Goveđari, Soline, Babine kuće a dediny Njivice, Velika Loza, Tatinica a Pristanište.

Polače sú najstaršie osadou s mnohými budovami z rímskeho obdobia. Z početných archeologických pamiatok spomeňme napr. starobylý rezidenčný palác z konca 5. storočia, starý kresťanský kostol z 5.–6. storočia, Nodilove Kosař – sakrálnu stavbu zo 6. storočia alebo starodávny hrad na kopci nad polačským prístavom. V obci toho stojí za pozretie podstatne viac a taktiež sú tu reštaurácie aj apartmány. Obľúbeným malým turistickým letoviskom je Soline s pevnosťou na vrchole Montokuc. K tamojším pamiatkam patrí aj kamenný kríž s nápisom zo stredoveku (14. storočie).

Typický domček na ostrove Mljet

Typický domček na ostrove Mljet

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.