Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Konský raj menom Lipica nájdete v Slovinsku

Lipican

Lipican

V Slovínsku, neďaleko hraníc s Talianskom, vedľa jazera Bled a Postojna, leží v nadmorskej výške cca 400m malebná dedina Lipica známa predovšetkým chovom elegantných, snehovo bielych a mimoriadne učenlivých koní lipicanov. V súčasnej dobe sa v Lipici nachádza okolo 350 takýchto vznešených párnokopytníkov.

Názov dedinky Lipica je odvodený od lipy, ktorá rastie v celom okolí. V Lipici nenájdete žiadnu historicky zaujímavú stavbu. Tým, čo každý rok priláka davy turistov z celého sveta, je najstarší európsky žrebčín Lipica.

História chovu lipicanov

Žrebčín bol založený už v roku 1580 arcivojvodom Karlom, ktorý doviedol z Pyrenejského polostrova na cisársky dvor španielske kone, ktoré boli krížené s nemeckými, talianskymi a dánskymi koňmi. Postupne sa podarilo vyšľachtiť inteligentný, učenlivé, elegantné a v neposlednom rade veľmi krásne a kvalitné plemeno. Lipicani sa vyznačujú dobrou povahou, vďaka prostrediu a celkovo výborným podmienkam ich chovu sa dožívajú až 30 rokov. Zaujímavosťou je, že lipicani sa rodia s tmavým sfarbením, ktoré si zachovávajú až do siedmich až ôsmich rokov veku. Potom mení farbu na typickú snehovo bielu.

Lipicáni sa rodia tmaví

Lipicáni sa rodia tmaví

Ohrady obklopené zeleňou

Príchod do krásneho prostredia žrebčína je lemovaný bielymi ohradami obklopenými zeleňou. Na prvý pohľad raj pre kone. Ak prídete práve vo chvíli, keď vyháňajú stádo chovných kobýl s žriebätko na pastvinu, naskytne sa vám neskutočný výjav. Toľko vznešených belochov pokope, navyše v cvale, len tak neuvidíte.

stádo kobýl

stádo kobýl

Parkovné stojí 3 EUR, v cene je aj voľný vstup do parku. Vstupy do stajní, múzeí alebo na výcvik koní platíte zvlášť.

Prehliadka žrebčína Lipica

Po zakúpení vstupenky sa môžete prejsť a odpočinúť si v parku, využiť ponuku občerstvenia v reštaurácii, pre deti je k dispozícii ihrisko. Potom môžete smelo vstúpiť do samotného žrebčína. Veľmi zaujímavá je komentovaná prehliadka v stajniach a to v štyroch jazykoch - v slovinčine, taliančine, angličtine a nemčine, pri ktorej sa dozviete veľa zaujímavých informácií o chove koní. Stajne sa nachádzajú v krásnych historických budovách, tá najstaršia s klenutým stropom zvaná Velbanca bola postavená roku 1703.

Rozhodne si nenechajte si ujsť prehliadku stajne Borjača, kde kobyly sa starajú o svoje žriebätká. V stajni plemenných žrebcov, kde má každý kôň svoj priestranný box, sa môžete pokochať pohľadom na tieto vznešené, rešpekt vzbudzujúce, hrdé kone. Avšak z dostatočnej vzdialenosti, na koňa je zakázané siahať a to ako z hygienických, tak hlavne z bezpečnostných dôvodov.

Stajňa Borjača

Stajňa Borjača © Žrebčín Lipica

Ukážky jazdeckej školy

Ak navštívite žrebčín v období od apríla do októbra v utorok, piatok alebo v nedeľu, môžete zhliadnuť ukážky klasickej jazdeckej školy. Približne 45 minút dlhé predstavenie je precízne pripravené a vykonané, jazdci sú odetí do presne strihaných, nažehlených uniforiem, kone predvádzajú neskutočné výsledky drezúry, ktorej hlavným pilierom je dokonalá súhra jazdca a koňa.

Žrebčín Lipica

Žrebčín Lipica © Žrebčín Lipica

Prechádzka na koni či v kočiari ťahanom lipicanov

Na týchto hrdých, ušľachtilých koňoch sa môžete aj zviesť. Pre deti sú pripravené roztomilé poníky. Keď vo vás Lipicáni vzbudzujú väčší rešpekt, než by ste chceli, môžete sa povoziť v bryčke a prežiť tak jazdu z bezpečnej vzdialenosti, ale aj napriek tomu v dostatočnom kontakte s koňmi.

V Žrebčín sa nachádza aj jazdecká škola, ktorá zaručuje veľmi kvalitnú výučbu. V prípade záujmu sa môžete zapísať do niektorého z jazdeckých kurzov.

Múzeum kočov

Vstupné zahŕňa aj prehliadku múzea kočov, kde si môžete prezrieť ako najnovšie typy kočiarov, tak i najstaršie kúsky, ktoré žrebčín vlastní.

Múzeum kočiarov

Múzeum kočiarov © Žrebčín Lipica

Navštívte múzeum Lipikum

V historickom jadre žrebčína sa nachádza moderné, plne interaktívne a multimediálne múzeum Lipikum otvorené od roku 2011. Pri prehliadke sa dozviete veľa zaujímavých informácií o histórii chovu lipicanov, ale aj o ich bežnom živote. Vstupné činí cca 7EUR, deti a študenti platia menej.

Kaplnka Panny Márie

Neďaleko žrebčína narazíte na malú, do skaly vytesanú kaplnku so sochou Panny Márie. Veriaci sa k tejto soche vydávajú pomodliť, lebo legenda hovorí, že tu bolo v dávnych dobách uzdravených mnoho pútnikov.

Kaplnka Panny Marie

Kaplnka Panny Marie © Žrebčín Lipica

Žrebčín Lipica patrí k miestam, ktoré by ste pri svojich potulkách Slovinskom nemali vynechať. Pokojné okolie, čarovná, nedotknutá príroda, početné cyklotrasy, príjemné prechádzky a hlavne stovky snehobielych lipicanov, to je ten pravý, konský raj na zemi.

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.