Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Kláštory Meteora - stavby medzi nebom a zemou

Bežný turista, ktorý sníva o dovolenke v Grécku, si iste predstavuje slnkom ožiarené pláže, starobylé pamiatky ošľahané vetrom, skrátka pravú letnú pohodu. To sa pošťastilo aj mne, avšak nie hneď zo začiatku. Pred pár rokmi som mala možnosť zúčastniť sa autobusového zájazdu po najzaujímavejších miestach Grécka. Našou prvou významnejšou zastávkou boli kláštory Meteora, postavené na vrcholoch skál v oblasti Tesália, v blízkosti mesta Kalampaka. Väčšinou vraj na ne býva nádherný výhľad. My sme boli podľa slov vodiča prvom zájazdom, ktorý zažil niečo celkom iné - neviditeľné kláštory. Zahalené hmlovým závojom tak hustým, že ich nebolo možné uvidieť, aspoň nie z parkoviska v mestečku pod skalami. Neviem, nakoľko pán vodič hovoril pravdu, ale v tej chvíli som cítila, že zažívam niečo neobyčajné.

Kláštor Varlaam

Kláštor Varlaam

Mokré schody do neba

Pri výstupe hore ma magický pocit síce pomaly opúšťal, zato ho ale nahrádzal iný. Prebúdzala sa vo mne bláznivá túžba po dobrodružstve zmiešaná s úprimným strachom, lebo výšľap do výšok, po úzkych chodníkoch pozdĺž skál, bol bez srandy (dobre, so štipkou zveličenia) bojom o prežitie.

Začalo pršať. Veľa. A to znamenalo, že sa uzunké schodíky premenili v jeden dlhý vodopád. Všetci sme v tú ranu premokli ako myši. A pretože sme sa optimisticky obliekli do letných tričiek a šortiek, samozrejme sme sa klepali zimou. Radšej som si ani nechcela predstavovať spiatočnú cestu dole. Jarky vody, ktoré tu vraj normálne nie sú k videniu, zbiehali zo skál priamo nám pod nohy. Spolu s výhľadom do údolia utopeného v hmle predstavovali z celého krátkeho výletu ku kláštorom zážitok, na ktorý určite nikto z nás do smrti nezabudne.

Cesta ku kláštorom v daždi

Cesta ku kláštorom v daždi © Simona Michálková

Pár zaujímavostí o kláštoroch Meteora

Aby to nevyzeralo, že samotná cesta bola nakoniec zaujímavejší ako jej cieľ, povedzme si tiež niečo o kláštoroch. Meteorská skupina zahŕňa kláštory Varlaam a Rusanu, ďalej kláštor Premenenia Pána – Metamorfoseos, kláštor svätého Štefana (Agios Stefanos), kláštor svätého Mikuláša (Agios Nikolaos) a kláštor Najsvätejšej Trojice (Agia Trias). Tie sú postavené priamo na povrchu skaly bez základov ako takých. Mnísi sa v oblasti týchto (vtedy takmer neprístupných) vrcholov usadzovali už od 11. storočia. Ako prvý bol zásluhou mnícha Athanasia založený kláštor Metamorfoseos, zvaný tiež Veľký Meteoron, v rokoch 1356 až 1370. Dvadsaťštyri z miestnych kláštorov bolo postavených napriek veľkým ťažkostiam v priebehu 15. storočia. Významné fresky z 16. storočia predstavujú kľúčovú fázu vývoja post-byzantského maliarstva.

Veľký Meteoron

Veľký Meteoron

Vstupné a otváracia doba kláštorov Meteora

Vstup do všetkých kláštorov je spoplatnený sumou okolo 3 € za každý zvlášť. Čo sa týka otváracej doby, tá je pre každý kláštor iná. V roku 2014 bol Metamorfoseos prístupný denne okrem utorka od 9:00 do 13:00 a od 15:00 do 18:00. Rovnaký čas platil pre Varlaam, ktorý však býval v piatok zatvorený, a tiež pre Agios Stefanos, ktorý mal zatvorené zase v pondelok. Rusanu by mal mať rovnako ako Agia Trias a Agios Nikolaos otvorené denne od 9:00 do 18:00. Tlačenú verziu sprievodcu v slovenčine si možno zakúpiť priamo v kláštoroch, alebo v meste Kalampaka (tiež Kalabaka). Pre istotu si overte, či je otváracia doba a cena vstupného stále aktuálna.

Kláštor Najsvätejšej trojice

Kláštor Najsvätejšej trojice

Či už sa vám pošťastí navštíviť kláštory za slnečného či daždivého počasia, verte, že sklamaní rozhodne nebudete. Prajem vám len tie najzaujímavejšie a najkrajšie zážitky!

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.