Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Kaunas - typické litovské mesto

Kaunas, Litva

Kaunas, Litva

Do Litvy už dávno nemieria iba nadšení turisti, túžiaci po panenskej prírode. Tento pobaltský štát má čo ponúknuť aj obdivovateľom umenia a architektúry. Ich kroky vedú obvykle do hlavného mesta Vilnius. Druhé najväčšie litovské mesto má však tiež čo ponúknuť. Okúzli vás svojimi pamiatkami, krásnymi parkmi aj múzeom, v ktorom prestanú hnevať aj tí najväčší nezbedníci. Ak chcete načerpať niečo málo z národnej povahy Litovcov, tak nezabudnite navštíviť toto malebné mesto, ležiace na sútoku riek Neris a Nemen.

Kaunas se nachádza v strede Litvy a so svojími  420 tisícmi obyvateľov leží v tieni hlavného mesta Vilnius. Oproti kozmopolitnému Vilniusu pôsobí skôr provinčným dojmom. Takmer 95% tunajšieho obyvateľstva sa hlási k litovskej národnosti. Medzi svetovými vojnami bol Kaunas krátko hlavným mestom. Práve z tohto obdobia pochádza celá rada reprezentatívnych budov a palácov v centre mesta. Nájdete tu aj najväčšiu priehradu v zemi, ktorá sa pre jej rozľahlosť nazýva kaunaské more.

Kaunaská priehrada

Kaunaská priehrada
 

V minulosti býval Kaunas dôležitým centrom obchodu a od roku 1440 aj členom hanzy. Čulý obchodný ruch s obilím, drevom, vlnou, soľou, voskom, či kožušinami podliehal prísnym pravidlám. Rozmach mesta zabrzdili až útoky zo strany švédskej a ruskej armády. V dobe cárskeho Ruska bol Kaunas prehlásený za hraničné a obranné mesto ríše. V  rokoch 1919 - 1939 sa stal Kaunas z dôvodu poľskej okupácie Vilniusu hlavným mestom Litvy. Až do druhej svetovej vojny bol prevažne židovským mestom. November 1941 sa zapísal do histórie mesta čiernym písmom. Po nemeckej okupácií tu prebehlo masové vraždenie Židov. Bolo zastrelených 5000 obyvateľov. Deviata pevnosť, ležiaca na okraji mesta sa stala väzením pre 30 000 Židov, ktorí sem boli deportovaní z Nemecka, či Francúzska. Ich pamiatku tu uctieva 32 metrov vysoký betonový pamätník. Rozpad Sovietskeho zväzu naštartoval prerod v moderné mesto. Aj napriek nespornému kúzlu je medzi miestnymi patriotmi nevraživosť voči obyvateľom Vilniusu.

Pamätník pri Deviatej pevnosti

Pamätník pri Deviatej pevnosti
 

Atmosféru mesta najlepšie nasajete počas prechádzky po širokých bulvároch. Počas prechádzky by ste nemali minúť Radničné námestie, z ktorého vzhliada jeho dominanta, radničná veža, ktorej biela vežička jej vyslúžila prezývku Biela labuť. s trochou šťastiatu môžete pozorovať aj tradičnú litovskú svadbu.

Vašej pozornosti by nemala uniknúť ani katedrála vystavaná z červených tehál s bohato zdobenými interiérmi. Bazilika sv. Petra a Pavla zaujme prelínaním architektonických štýlov - gotického, renesančného aj barokového. Na konci pešej zóny sa nachádza obrovský kostol, postavený v tradičnom pravoslávnom štýle. Impozantný modro-biely svätostánok svätého archanjela Michaela slúži navzdory svojmu vzhľadu katolíckej cirkvi. Iba niekoľko minút od rušného námestia sa nachádza preslávený Perkunasov dom, pomenovaný po pohanskom božstve hromu. Dom postavený v 15. storočí nezaprie svoju podobu s vilniuským kostolom Sv. Anny. V budove, kedysi slúžiacej ako kaplnka, či hanzovný dom, dnes sídli škola.

Kostol svätého archanjela Michaela

Kostol svätého archanjela Michaela

Príjemným protipólom dávnej histórie je modernejšia pešia zóna, ktorá bývala stredovekou výpadovkou z Kaunasu do Vilniusu. Možno podľahnete svodom naleštených výloh obchodov, či symfónií vôní niektorej z mnohých reštaurácií. Skúste ochutnať tradičný šaltibarščiai - studenú polievku z červenej repy, kôpru a vajíčka na tvrdo, doplnenú teplými zemiakmi. Priaznivci športu môžu obdivovať úspechy miestnych borcov v Litovskom múzeu športu v Starom meste. Za návštevu stojí aj umelecká galéria Mykolas Žilinskas - hlavné litovské zhromaždisko medzinárodného umenia od egyptských múmií až po súčastnosť. Obdivovateľom starých sovietskych automobilov je určené Muzeum Retromobile s niekoľkými naleštenými pamätníkmi starých časov. Úplnym unikátom je Múzeum čertov, v ktorého zbierkach je viac než 5 000 kusov rozličných masiek, sôch a ďalších predmetov pripomínajúcich rozprávkových pekelníkov.

Tradičná polievka šaltibarščiai

Tradičná polievka šaltibarščiai
 

V Kaunase sa nachádza aj jediná zoologická záhrada v krajine. V príjemnom prostredí dubového háju si môžete prehliadnúť 270 druhov zvierat z rôznych kontinentov. ak dávate prednosť odpočinku v prírode, potom vás nadchnú miestne starostlivo udržiavané parky. Nie nadarmo je Kaunas nazývaný najlitovskejším z litovských miest. Príjemným bonusom je ľahká doprava. Severne od mesta sa nachádza medzinárodné letisko, ktoré s centrom spája hustá sieť autobusových liniek.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.