Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Karlovy Vary - nie len festivalové mesto

Karlovy Vary

Karlovy Vary

Karlovy Vary v západných Čechách patria k najkrajším kúpeľným mestám, o ktorých založenie sa v roku 1350 zaslúžil kráĺ a cisár Karol IV. Práve po tomto panovníkovi boli kúpele pomenované. Vďaka liečivej sile horúcich prameňov, prekrásnym pamiatkam a v neposlednej rade vďaka každoročnému konaniu Medzinárodného filmového festivalu sú Karlovy Vary jedným z najnavštevovanejších miest Českej republiky.

Liečivá sila prameňov v Karlových Varoch

V Karlových Varoch sa liečia pacienti s problémami s tráviacim ústrojenstvom, obezitou, paradontózou, ochoreniami žlčníka, pečene, pankreasu, ale aj s chorobami pohybového ústrojenstva. V kúpeľoch sa nachádza celkom 15 liečivých prameňov, ktoré sa prevažne užívajú ako pitná kúra, v menšom merítku ako kúpele a ďalšie kúpeľné procedúry. Najznámejší a tiež najfotografovanejší z prameňov je karlovarské Vřídlo umiestnené vo Vřídelní kolonáde, ktoré nedostalo svoj názov len tak pre nič za nič. jeho teplota je totiž 73°C a vytryskuje z hĺbky 2 km až do výšky 12m.

Jeden z prameňov a kolonáda

Jeden z prameňov a kolonáda

Karlovarské kolonády

Kolonády patria k hlavným symbolom a poznávacím znakom Karlových Varov. Tieto ojedinelé stavby boli vybudované ako zastrešenie miest, kde vyvierajú liečivé pramene. Hostia si tak môžu nerušene, bez ohľadu na počasie, vychutnať liečivý prameň priamo zo zdroja a pitnú kúru tak spojiť s príjemnou prechádzkou po kolonáde. Najstaršou kolonádou je Mlýnska kolonáda, ktorá bola vybudovaná už v rokoch 1871-1881 v neorenesančnom štýle. Patrí k najobľúbenejším a tiež najväčším kolonádam v Karlových Varoch.

Karlovarská kolonáda

Karlovarská kolonáda

Kúpeľné lesy

Ak si chcete chvíľu oddýchnúť od rušného centra mesta, navštívte výletný areál Diana a vydajte sa na prechádzku kúpeľnými lesmi, ktorými vedie množstvo značených turistických trás. Obľúbená je trasa k rozhľadni Diana, ktorá poskytuje úchvatný výhľad nie len na celé kúpele, ale aj na široké okolie Karlových Varov a tiež na Krušné hory. K areálu sa dostanete pešo, alebo lanovkou, ktorá je v prevádzke od marca do novembra každý deň, vrátane sviatkov. ak ste priaznivcami pešej turistiky, či nordic walkingu, budú pre vás prechádzky krásnou prírodou tým pravým orechovým.

Karlovy Vary a okolité lesy

Karlovy Vary a okolité lesy

MFF Karlovy Vary

Mezinárodný filmový festival v Karlových Varoch patrí každoročnek najprestížnejším spoločenským a kultúrnym udalostiam v Českej republike. Na festivale nesmie chýbať nikto, kto vo svete kultúry a filmu niečo znamená. V priebehu festivalu, ktorý trvá jeden týždeň v júli, môžete vidieť desiatky filmov, koncertov, zúčastniť sa párty a ďalších doprovodných akcií. Medzi obrovskými davmi ľudí možno v tomto období zahliadnúť celú radu českých hviezd nie len filmového neba, ak máte šťastie, tak aj nejakú zo zahraničných celebrít.

MFF Karlovy Vary

MFF Karlovy Vary Mary Kar

Becherovka, oplátky, alebo porcelán?

Neviete, čo si z Karlovych Varov odviezť ako suvenýr? Toto kúpeľné mesto ponúka celú radu tradičných produktov.

Becherovka

K tým najtypickejším patrí bezpochýb Becherovka. Tento lahodný, kvalitný, bylinný likér bez chemických prísad ochutnal vo svojom živote snáď úplne každý. Prečo si ho nekúpiť teda priamo v meste jeho pôvodu?

Kúpeľné oplátky

K tradičným karlovarským špecialitám patria určiteaj lahodné kúpeľné oplátky. Ich typický guľatý tvar, jedinečná chuť, vôňa a krehkosť poteší každého milovníka sladkostí. Na výber je niekoľko príchutí v rôznych baleniach, najlepšie však chutia čerstvé, ešte teplé, pri prechádzkach po niektorej z kúpeľných kolonád.

Kúpeľné oplátky

Kúpeľné oplátky

Karlovarský porcelán

Doslova svetoznámy ohlas dosiahol tradičný karlovarský porcelán. Jeho hlavná zložka kaolín sa na Karlovarsku nachádza v tej najvyššej kvalite, preto bola táto lokalita priamo predurčená k výrobe porcelánu. Nadčasové, dekorované, ale aj tradičné čisto biele kúsky zaujmú na prvý pohľad kvalitou a precíznym spracovaním. Ak navštívite Karlovy Vary, určite si odveziete aspoň malú porcelánovú pamiatku.

Ukážka karlovarského porcelánu

Ukážka karlovarského porcelánu

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.