Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Kam v Európe vyraziť pre najkrajšie fotografie jesennej prírody?

Fotografovanie jesennej prírody

Fotografovanie jesennej prírody

Pestrofarebná jesenná príroda láka nie len milovníkov pešej turistiky, cyklistiky a hubárčenia, ale aj vášnivých fotografov. Jeseň totiž patrí k najfarebnejším ročným obdobiam. Kde v tomto kúzelnom čase zaspávajúcej prírody získate tú najkrajšiu fotografiu?

Transylvánia (Rumunsko)

Divoké srdce Rumunska vonia dobrodružstvom i romantikou. Transylvánia je plná kontrastov medzi vidiekom a mestom, plná hustých lesov, prekrásnych hôr i tajomných hradov. Tak trochu zapadnutý kút Európy sa vyznačuje zvláštnou, tajomnou atmosférou, a to najmä na jeseň, respektíve na jej konci, kedy väčšina lístia už opadala a hmly sa valia nad údoliami. Svoj podiel na tom má aj legendárne knieža Dracula, ktoré tento kraj preslávilo.

Transylvánia (Rumunsko)

Transylvánia (Rumunsko)

Štrbské pleso (Slovensko)

Štrbské pleso býva nazývane ozdobou Vysokých Tatier. A je nutné podotknúť, že plným právom. Okolie tunajšieho ľadovcového jazera ponúka aj na jeseň ideálne podmienky pre celú radu aktivít pre rodiny aj jednotlivcov, ale hlavne prekrásnu prírodu, Hladina jazera pôsobí v tomto ročnom období priam magicky, okolité farebné panorámy sú pastvou pre oči. Jazero i okolie sú vyhlaseným rajom fotografou. Najmä ráno, kedy je hladina pokojná ako zrkadlo, vznikajú tie najlepšie zábery.

Štrbské pleso (Slovensko)

Štrbské pleso (Slovensko)

Dark Hedges (Írsko)

Tajomné miesto v Severnom Írsku tvorí alej tridsiatich urastených stromov, ktorých vek je uctyhodných 200 rokov. Cestou temných živých plotov kráčali postavy veľmi úspešného seriálu Hra o tróny, a práve seriálu vďačí toto miesto za medzinárodný ohlas. Cestu lemujú buky, ktoré behom desaťročí skrútili svoje vetvy a vytvorili tak oblúk cez cestu, ktorý pripomína temný tunel. Dark Hedges je obľúbeným turistickým cieľom, a to v každom ročnom období. Keď sa krajina zahaľuje do jesenného odevu a buky prídu o svoje lístie, býva prechádzka temným stromovým tunelom zážitkom takmer adrenalinovým.

Dark Hedges (Írsko)

Dark Hedges (Írsko)

Karpaty (Ukrajina)

Prekrásna krajina plná hustých lesov, zvlnených hrebeňov hôr, hlbokých údolí, alebo takisto opustená divočina bez civilizácie. Takto by sa dali stručne charakterizovať Karpaty na Ukrajine. Ak si chcete odpočinúť od všetkéhoa  všetkých, ukrajinské Karpaty vám ponúkajú veľkorysý priestor pre vašu dokonalú duševnú očistu, vyslobodenie sa od každodenných starostí, či jesenných depresií. Vezmite fotoaparát, obute trekové topánky a vyrazte do lona prírody, kde mnohokrát dlhé hodiny nestretnete ani živej duše.

Karpaty (Ukrajina)

Karpaty (Ukrajina)

Dolomity (Taliansko)

Ak ste milovníkmi horských scenérii, potom bude pre vás návšteva talianských Dolomít trefou do čierneho. Ideálnym obdobím pre návštevu je jeseň, kedy je táto oblasť, predovšetkým kraj Alta Badia, najkrajšia a najfarebnejšia. Farby prírody, lesy i štíty hôr sa zdajú byť žiarivejšie a živšie, než v iných ročných obdobiach. Jasné dni bez dažďa sú priamo stvorené k jazde na horskom bicykli, nordic walkingu, túram, či nenáročným prechádzkam, ale aj na horolezectvo. Krásny pohľad je na jazero Misurina, respektíve jeho okolie, kde rastú stovky smrekovcov, s ktorých farbami jeseň doslova čaruje.

Dolomity (Taliansko)

Dolomity (Taliansko)

Plitvické jazerá (Chorvátsko)

Najstarši a najväčší národný park Plitvické jazerá v Chorvátsku patrí k najčastejším zastávkam pri cestách k tamojšiemu moru. Tomu odpovedá aj počet turistov, ktorých sa v jednej z najkrajších chorvátskych prírodnych zajímavostí denne vystriedajú stovky. Krásu vodopádov a jazierok si najlepšie vychutnáte mimo hlavnú sezónu. Aké sú Plitvické jazerá vo farbách jesene? Malebné stráne nad jazerami sa sfarbia do červenej a žltej, hmly sa valia nad hladinou, v nečakanom tichu je počuť šumenie stromov, zurčiacu vodu vodopádov a spev vtákov. Jesenné Plitvické jazerá vás ohromia.

Plitvické jazerá (Chorvátsko)

Plitvické jazerá (Chorvátsko)

Bavorsko (Nemecko)

Jeseň je ideálnym obdobím k poznávaniu Bavorska, najmä rozmanitej prírody a rozprávkových hradov a zámkov, ktoré svoje brány nezatvárajú ani v tomto období. Jeden z najnavštevovanejších zámkov v Európe, zámok Neuschwanstein poblízku bavorského Allgäu, je okúzľujúci i vo farbách jesene. Môže za to jeho jedinečné umiestnenie na skale nad roklinou Pöllatschlucht, aj okolité lesy hýriace všetkými farbami. Zámok je v období od 1.10. do 31.3. otvorený od 10:00 hod do 16:00 hod.

Bavorsko (Nemecko)

Bavorsko (Nemecko)

Škótska vysočina (Škótsko)

Divoká a nespútaná Škótska vysočina zahŕňa oblasť jazier, hôr a horských údolí v severnej časti Škótska. V tomto kúte Zeme panuje prakticky neustále jesenné počasie, tzn. sychravo, daždivo a hmly, avšak aj napriek tomu, alebo práve preto patrí k najpôvabnejším oblastiam v celej Veľkej Británií. Čo sa skrýva za nepreniknuteľnou hmlou? Kamenné hrady, útesy, zátoky, jaskyne, legendárne, tajomé jazero Loch Ness a ďalšie prírodné zaujímavosti. Ak sa nenecháte odradiť počasím, zažijete na severe zeme to pravé Škótsko.

Škótska vysočina (Škótsko)

Škótska vysočina (Škótsko)

Bled (Slovinsko)

Slovinská perla, ako býva jazero Bled často nazývané, žiari ako skutočná perlav každom ročnom období. Nachádza sa v popredí Julských Álp, v jeho strede je malý ostrovček s ikonickýcm kostolíkom, ktorý patrí k najfotografovaneším miestam v Slovinsku. Na jeseň sa okolie jazera mení na tú najfarebnejšiu paletu maliarských farieb, ktorej krásu obdivujú hlavne milovníci dlhých, romantických prechádzok prírodou, ale aj cyklisti, či turisti preferujúci náročnejšie trasy. Ak navštívite jazero a okolie skôr, než sa krajina schová pod snehovú prikrávku, rozhodne nebudete ľutovať. Predstavenie je to skutočne veľkolepé.

Bled (Slovinsko)

Bled (Slovinsko)

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.