Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Kam na výlety v Českom raji

Český Raj

Český Raj

Český raj v strednom Pojizeří patrí k najkrajším turistickým regiónom v Českej republike. Leží približne 90 km severovýchodne od Prahy. Je ohraničený mestami Sobotka, Mnichovo Hradiště, Sychrov, Frýdštejn, Železný Brod, Semily, Lomnice nad Popelkou, Železnice a Jičín. Za jeho srdce sa považuje Turnov. Český raj sa vyznačuje vysokou koncentráciou prírodných a historických pamiatok, pričom jeho hlavné dominanty predstavujú pohorie Kozákov a zrúcanina hradu Trosky. Významné sú charakteristické skalné mestá, najmä Prachovské skaly, a rybníky, napr. Komárovský rybník. Spoznajte aj tunajšiu ľudovú architektúru, vznešené zámky a múzeá.

Pešie výlety v Českom raji

Český raj ponúka veľa príležitostí na pekné prechádzky, napr. z Rovenska na Trosky, Klokočskými skalami na Kozákov, cestou K. J. Erbena, cez Kumburk na Bradlec a.i. V ponuke sú trasy po stopách Albrechta z Valdštejna (napríklad putovanie Mariánskou záhradou) či rôzne filmové a rozprávkové chodníky s vašimi obľúbenými hrdinami, ako je Lotrando alebo Rumcajs. V ponuke je tiež rad bezbariérových trás: k Masarykovej vyhliadke, okolo Vidláku a Věžáku, z Malej Skaly do Turnova a späť.

Zrúcanina hradu Trosky, Český raj

Zrúcanina hradu Trosky, Český raj

Spoznajte miestnu krajinu aj zaujímavú históriu a urobte si výlet napríklad na Prachovské skaly a za Rumcajsom do Jičína. Kto by nepoznal kreslené rozprávky na motívy príbehov spisovateľa Václava Čtvrtka? Za lúpežníckou rodinkou sa môžete vydať do galérie Rumcajsov svet Radka Pilaře priamo v Jičíne. Túto zastávku ocenia najmä deti. V ulici Pod Koštofránkem na vás čaká Rumcajsova ševcovňu. Ak sa vydáte z Jičína po modrej značke cez obce Kbelnice a Rybníček-Brada, nájdete pod vrcholom Brada aj Rumcajsovu jaskyňu.

Rumcajsova jaskyňa, Český Raj

Rumcajsova jaskyňa, Český Raj Matěj Baťha

Zelená značka za dedinou vás dovedie cez vrchol Přivýšina do Prachova, odkiaľ možno pokračovať do Prachovských skál. Táto prírodná rezervácia patrí k najznámejším skalným oblastiam Česka. Natáčala sa tu scéna z Malej morskej víly a Hellboya. Oblasť Lahola poslúžila filmu Van Helsing. Práve tu upíri nalietavali na kočiar!

Prachovské skaly, Český Raj

Prachovské skaly, Český Raj

Cyklovýlety v Českom raji

Český raj nezabúda ani na cyklistov! Tí sa tu budú mať – áno, doslova ako v raji. Zájdite si za Bedřichom Smetanom do Jabkenic, okolo Příhrazských skál alebo zo Železného Brodu na Bozkov. Kto dáva prednosť rozprávkovejším chodníkom, môže sa vydať s kúzelnou tetou Valentínou do stredoveku, z Turnova za princeznou Jasněnkou alebo Hruboskalskom za princom Bajaja. Z radu možností si možno vybrať napríklad aj výlet okolo pravekých sídiel na Sychrov. Táto nenáročná trasa bez prudkých stúpaní a zjazdov je dlhá 40 km a vedie z Turnova do Přepeř, Svijan, na Nechálov a cez Sedlíšťku k zámku Sychrov. Odtiaľ sa dostanete cez Jenišovice späť do Turnova. Cestou narazíte na veľa zaujímavostí.

Zámok Sychrov, Český Raj

Zámok Sychrov, Český Raj

V Turnove na vás čaká celá plejáda pekných pamiatok a atraktívnych miest, ako je zámok Hrubý Rohozec, synagóga, židovský cintorín, Múzeum Českého raja, Galéria Granát atď. Neďaleko mesta stojí hrad Valdštejn, najstarší hrad Českého raja, založený okolo roku 1260. V súčasnosti je vo vlastníctve Turnova, ktorý sa o túto svoju pamiatku veľmi dobre stará. Ostatne, hrad navštevuje ročne až 60 000 turistov.

Hrad Valdštejn, Český Raj

Hrad Valdštejn, Český Raj

Přepeře sa môžu pochváliť neskoro gotickým kostolom, Svijany zas početnými archeologickými nálezmi. Novogotický zámok Sychrov si iste budete pamätať z rozprávok Zlatovláska alebo Nesmrteľná teta. Väčšina miestností má bohatú rezbársku výzdobu.

Ďalšie obľúbené turistické ciele Českého raja

Z rozhľadní a vyhliadok spomeňme tú najnižšiu, rozhľadňu Jára Cimrmana. Nachádza sa pri obci Nouzov a je naozaj nízka. Jára Cimrman totiž nemal výšky zrovna v láske. Ak máte radi recesiu, rozhľadňu určite navštívte. Je zrejme najnižšia nielen v Česku, ale aj vo svete.

Rozhľadňa Járy Cimrmana v Nouzove

Rozhľadňa Járy Cimrmana v Nouzove nemo

Obdivovatelia prírodných parkov ocenia arborétum Bukovina na Hruboskalskej plošine, pri Zlaté stezce Českého raja, neďaleko zámku Hrubá Skála. Nájdete tu jednu z najstarších zbierok drevín a jednu z vôbec prvých pokusných plôch na pestovanie severoamerických drevín v strednej Európe. Stojí tu aj historický altánok z 2. polovice 19. storočia s expozíciou. Súčasťou areálu je aj vyhliadka Kamenný stôl.

Zámok Hrubá Skála, Český Raj

Zámok Hrubá Skála, Český Raj

Ak by ste radi videli kompletne zariadený valcový mlyn a dozvedeli sa, ako treba postupovať pri mletí múky, navštívte Mlyn Oldřicha Prášila v Železnici. Jeho zariadenie je zachovalé a stále funkčné.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.