Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Kam na dovolenku s karavanom?

Kam na dovolenku s karavanom?

Kam na dovolenku s karavanom?

Ako prvé zabalím oblečenie, bude síce teplo ale radšej pribalíme aj sveter a nohavice pre prípad chladných večerov. Z kúpeľne len to najnutnejšie - pasta a kefka, šampóny aspoň dva, kondicionér, vlasová maska, pleťová maska, lak na vlasy a tužidlo. Make-up dám len do malej taštičky, pri mori sa moc maľovať nechcem. Topánky mám, dáždnik je tu, veci na potápanie som balila už včera, ešte župan a pyžamo, už len nejako zavriem kufor a ... Akože váhový limit 15 kíl?!?

Neexistuje snáď domácnosť, ktorá by podobné problémy nemusela v lete riešiť. Ak však ani omylom nemáte šancu splniť váhové limity prepravných spoločností, ale bez všetkých vecí pre vás cesta nebude dosť komfortná, čo vám zostáva? Odpoveď je jednoduchá - vynechajte bežné prepravné spôsoby a okoreňte si jednu sezónu formou cesty karavanom. Vyberať môžete z mnohých áut a krajín, stačí si len vybrať to pravé pre vás!

Karavanom vždy a všade

Zo začiatku je dobré si ujasniť, či plánujete cestovanie obytným autom, alebo karavanom. Rozdiel je v tom, že karavan je obytný príves, ktorý je možné kedykoľvek odpojiť od vozidla. Je teda ideálny pre cesty, počas ktorých sa plánujete vracať na rovnaké miesto. Po príchode na dovolenku jednoducho odpojíte karavan od vozidla, môžete k nemu prirobiť aj stan a vonkajšie posedenie, zatiaľ čo vozidlo samotné budete využívať k výletom a prechádzkam po okolí. Obytný voz oproti tomu ponúka taktiež 2 v 1, teda auto aj príbytok bez možnosti odpojenia. Taký obytný voz je potom oveľa ľahší na manipuláciu pri riadení a nie ste s ním viazaný na jediný kemp. Vďaka tomu sa hodí predovšetkým pre dobrodružné typy ľudí.

Obytný voz

Obytný voz

Vycestovať potom môžete nielen v rámci Európy, ale aj mimo nej. Obstaranie karavanu nie je zase toľko finančne náročné - nejedná sa o miliónové sumy, ojazdený automobil sa dá zaobstarať aj za štyri tisíc eur a veľa ponúk nájdete napríklad na internete. Okrem obstarávacej ceny počítajte s vedľajšími nákladmi, ako sú napríklad povinné ručenie 20 euro ročne, alebo pár sto euro ročne na servis podľa toho, akými cestami jazdíte. Ušetriť sa dá na zimnom parkovaní karavanu, kedy je možné ho odstaviť podľa možností niekde v okolí, prípadne zadarmo priamo na záhrade. Dôležitou položkou je potom plynová bomba, ktorá však stojí asi 15 eur a vzhľadom k nízkemu využitiu vám vydrží pokojne aj dva roky - v každom kempe je elektrina takže plynový varič moc nevyužívate a mimo kempy môžete energie čerpať priamo z vozidla, alebo zo solárnych panelov.

Výhody dovolenky s karavanom

Po zaobstaraní už nezostáva nič iné, než si začať užívať všetky výhody, ktoré dovolenka v karavane ponúka. Ako prvý je samozrejme možnosť vziať si so sebou na dovolenku čokoľvek, bez výraznejších váhových obmedzení. Samozrejme musí ísť o náklad, ktorý karavan uvesie, inak ale môžete cestovať pokojne s celým šatníkom bez zbytočných príplatkov za prekročenie váhového limitu. Karavan navyše ponúka možnosť slobodného cestovania - neriešite dopredu žiadne rezervácie, pri ochorení dieťaťa teda pokojne dovolenku odložíte a neprídete pritom o peniaze. Svoje výhody má aj cestovanie bez itinerára cesty, ktorý by ste museli v prípade sprostredkovanej dovolenky striktne dodržiavať. S karavanom jednoducho objavujete nové miesta a ak sa vám niektoré zapáči o niečo viac ako ostatní, jednoducho tu zostanete po zvyšok dovolenky. Ďalším plusom je potom rozmanitosť vozov, z ktorých môžete vyberať. Ideálny karavan je jednoducho taký, ktorý vyhovuje všetkým vašim potrebám, či už ide o dostatok miesta pre rodinu, alebo možnosť venovať sa počas cesty i prácu.

Vyberte si karavan presne pre vás

Vyberte si karavan presne pre vás

Čo ponúka Európska únia?

Začneme tou najbližšou destináciou, teda hneď Českou republikou. Aj tu totiž narazíme na veľký počet kvalitných autokempov, ktoré sa nachádzajú najčastejšie u jazier alebo riek. Môžete si teda vybrať príjemné miesto, urobiť oheň a užívať si kúpanie a vodné radovánky, alebo sa len tak kochať krásnou okolitou prírodou. Ak pôjdete na južnú Moravu, najlepšou voľbou sú autokempingy v okolí Pavlovských vrchov a vodnej nádrži Nové Mlyny. Ideálne je napríklad YachtClub v Pavlove, alebo Autocamp Merkur Pasohlávky so širokou ponukou voľnočasových aktivít a vodných športov. Hneď vedľa navyše pred pár rokmi vyrástlo najmodernejšie zábavné centrum Českej republiky, Aqualand Moravia. O niečo ďalej potom rozhodne navštívte Camping Vranovská plážna Vranovskej priehrade. Skvele vybavený autokemping s dostatočným zázemím ponúka všetko pre relax i aktívnu dovolenku. Ak vás omrzia vodné športy a kúpanie, môžete sa prejsť na bicykli, alebo preskúmať národný park Podyjí.

Veľké množstvo kempov potom samozrejme ponúkajú aj ostatné krajiny vrátanej tej našej. V rámci Slovenska a Rakúska môžete vyberať z mnohých oblastí, ktoré ponúkajú prekrásny výhľad do prírody a ako bonus možnosť vysokohorských výšľap. Cestovanie po Európe to však nie je len to najbližšie okolie. Rozhodne sa nebojte pozrieť aj ďalej - k Talianskemu jazeru Lago di Garda, alebo napríklad do Benátok. Na svoje si prídete tiež vo Francúzsku alebo v severských krajinách ako Nórsko, Finsko, alebo Švédsko, aj tu sú karavanisti vítaní. Ročne ich na cestách stretnete desaťtisíce zo Slovenska a až milióny z celej Európy.

Posedenie pri karavane

Posedenie pri karavane

Karavanom do Chorvátska

Jednou z najobľúbenejších krajín pre kempovanie už niekoľko rokov právom zostáva Chorvátsko. Tu je rozhodne najlepšie prejsť celú krajinu a navštíviť viac miest. Rozhodne nebudete sklamaní, práve naopak - spoznáte detailne miestne zvyky a kultúru, celkovo to pre vás bude intenzívnejší zážitok a budete sa plne sústrediť na kraje, ktorými budete zrovna prechádzať. Pre takúto dovolenku vám stačí len platný pas alebo občiansky preukaz minimálne po dobu pobytu, ďalej nezabudnite na preukaz vodičský a technický. Poistenie pri ceste do zahraničia je samozrejmosťou, v prípade zapožičaného karavane však potrebujete ešte notárom overený súhlas majiteľa o poskytnutí vozidla. Pozor si dajte aj na to, kde nocujú. Na pevnine policajti nevidia radi roztiahnuté veci a zaparkované karavany mimo vyznačené miesta, v prípade únavy pri jazde je tu mnoho parkovísk, na ktorých sa dá zastaviť a odpočívať. Na ostrovoch sú tieto pravidlá už miernejší, dokonca sa môže stať, že vás niekto ubytuje na svojom súkromnom dvore.

Všeobecne kempy nebývajú nijako preplnené a miesto tu nájdete naozaj vždy. Je teda úplne na vás, či zvolíte štandardný kemp, alebo vyhľadáte drahší variant, ktorý však ponúka služby na vysokej úrovni. Rôznia sa aj výdavky a to podľa lokality a počtu cestujúcich. Počítať musíte s nákladmi na benzín a diaľničnými poplatkami, pobyt v kempe potom stojí okolo 30 euro cez sezónu na deň.

Karavan s výhľadom na more

Karavan s výhľadom na more

Karavan z požičovne?

Vďaka zapožičaniu karavanu si zo začiatku môžete dobre vyskúšať, čo také cestovanie obnáša. Požičovní je veľa a ponúk ešte viac, pričom väčšina prenajímateľov nie je nijako náročná a vy si tak môžete užiť dovolenku napríklad aj so svojím domácim miláčikom. V ponuke sú vozidlá pre dve až šesť osôb a vyberať môžete aj z rôznych typov, ako je napríklad šport, alebo family. Na väčšinu vozidiel pritom stačí vodičské oprávnenie skupiny B. Niektoré spoločnosti rovno ponúkajú v cene diaľničnú známku, rôzne káble, schodíky, plynovú bombu, toaletu, televíziu a DVD prehrávač alebo vybavenie kuchyne. Určite je lepšie informovať sa vopred, čo všetko môžete vo vozidle očakávať a čo si naopak vopred ošetriť. Výbava väčšiny karavanistov sa skladá z prezuviek, koberčeku pred karavan, vybavenie kuchyne, šnúry na bielizeň, zapaľovače, baterky a vecí na prípadnú opravu vozidla. Príjemným doplnkom je potom záhradný nábytok a rádio. Ceny a doba prenájmu sú tiež rôzne, niektoré spoločnosti požadujú minimálne trojdňový prenájom a sadzby sa tu pohybujú od 40 až po 110 eur za tie najluxusnejšie typy vozidiel. Navyše počítajte s vratnou kauciou, ktorá sa tiež rôzni - od 270 až do 770 eur cez sezónu.

Karavan z požičovne

Karavan z požičovne

Rozhodne sa nebojte skúšať nové veci - iste prídete na to, že takéto cestovanie karavanom je ideálna vec. Vozidlo je stále pripravené, máte v ňom všetok riad a všeobecne všetko, bez čoho sa na cestách nezaobídete. Nič vás nelimituje, nič vás neobmedzuje, len naštartujete a užívate si spoločné cestovanie s rodinou. Väčšina moderných karavanov má navyše dávno vyriešenú izoláciu, môžete ich tak používať aj v zime. Na cestách iba nezabudnite, že máte stále dom - predovšetkým pokiaľ odcestujete na dlhšiu dobu. Budete pokojnejší ak si pred cestou zaistíte niekoho, kto sa vám postará o poštu, zalievanie kvetov, či zaistenia zvierat.

Užite si dovolenku s karavanom

Užite si dovolenku s karavanom

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.