Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Je vám zima? V dedinke Ojmjakom v novembri 2017 namerali -55°C

Ojmjakon

Ojmjakon

Ojmjakon, dedinka s päťsto päťdesiatimi obyvateľmi, leží na Ďalekom východe v ruskej republike Sacha (alebo tiež Jakutsko) a je jedným z najchladnejším trvale osídlených miest na planéte. V januári 1926 tu dokonca namerali neuveriteľných -71,2 °C, čím si dedinka vyslúžila titul vôbec najchladnejšieho obývaného miesta na svete. Od hlavného mesta Moskva je Ojmjakon vzdialený približne 5300 km na severovýchod.

Bežný život na Sibíri

Obyvatelia dedinky Ojmjakon sa živia rybolovom, poľovníctvom, chovom hovädzieho dobytka a sobov. Pre nízke teploty nemôžu pestovať plodiny a sú preto odkázaní na dovoz niektorých potravín. To však neznamená, že žijú bez moderných vymožeností. V dedinke je internet, mobilné komunikácie a letisko, ktoré vzniklo počas druhej svetovej vojny. Napriek krutým mrazom sú miestni na svoj domov patrične hrdí. Ako vlastne vyzerá život na jednom z najstudenejších miest? Autá stoja vo vyhrievaných garážach a predtým, ako vodič vyjde von, zahrieva motor aspoň desať až pätnásť minút. V kabínach áut sú nainštalované kachle, používa sa arktická motorová nafta (zmiešaná s petrolejom). Mnohí vodiči si vyrábajú špeciálne domáce potrubie pre spaľovanie paliva. Ak tu niekto potrebuje niekam odviezť kravu, musí jej predtým dať na vemeno špeciálnu podprsenku, aby nezamrzlo. Deti chodia so školy aj pri teplote -50 °C, niektoré vodné toky nezamŕzajú ani pri -70 °C a na ulici sa môžte stretnúť so ženami v kapronových pančuchách. Dospelí sa obliekajú hlavne do kožuchov, búnd, kožušinových klobúkov, topánok zo sobej kože, zateplených nohavíc a pochopiteľne nesmú chýbať teplé ponožky. Kto nechce mať omrzliny na tvári, nemal by zabudnúť ani na kuklu či rúško. Ľuďom preto často vykúkajú zo zababušených tvárí iba oči. V Ojmjakonu sú k dispozícií nie len školy, ale aj knižnica, telocvičňa, nemocnice, čerpacie stanice, pekáreň a obchody. Ceny sú tu ale oveľa vyššie než v Moskve, napr. bochník chleba kúpite za 50 rubľov. Jedinečný ruský región je napriek tomu stále obľúbenejší medzi turistami.

Život v Ojmjakone je drsný pre všetkých

Život v Ojmjakone je drsný pre všetkých

Sibírsky pól chladu

Najkratší decembrový deň tu trvá tri hodiny. V lete naopak panujú tzv. biele noci – svetlo je po celý deň. Letá sa tiež vyznačujú veľkým teplotným rozdielom. Počas dňa sa môže teplomer vyšplhať až na 30 °C a v noci potom klesnúť pod nulu. Ojmjakon je dokonca jedným z mála miest na Zemi, kde teplotné rozdiely prekonávajú 100 °C.

Rozprávková príroda

Drsnosť prostredia a neľahké živobytie je vynahradené nádhernou a jedinečnou prírodou. Ako už bolo spomenuté, existujú tu prúdy, ktoré nezamrznú ani pri sedemdesiatstupňovom mraze a ľad, ktorý sa naopak neroztopí ani pri teplote 30 °C. Cestovný ruch je v poslednej dobre veľmi rozvinutý. Čo sem ťahá cudzincov z celého sveta? Bezpochyby tajomné jazero Labynkyr; Moltanské skaly so skalnými kresbami, ktoré sú dôkazom starovekej kultúry severských kmeňov; majestátne ľadovce; pôsobivé polárne noci; rýchla horská rieka Indigirka; nespočetné množstvo vzácnych rastlín a zvierat. Okrem prírodných krás priťahujú pozornosť turistov aj múzeá a gulagy. Na jar sa tu každoročne koná populárny Festival pólu chladu, na ktorom sa zídu všetci predstavitelia zimy, vrátane Deda Mráza, Santa Clausa  Pána chladu.

Príroda v okolí Ojmjakonu

Príroda v okolí Ojmjakonu

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.