Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Holandský festival ľadových sôch vás okúzli

Najväčšia európska výstava ľadových sôch v kongresovom centre IJsselhallen v meste Zwollen je stále väčšia a lepšia. Od soboty 15. decembra 2018 do nedele 3. marca 2019 vás bude lákať do dychberúceho sveta krištáľovo čistého ľadu a trblietavého snehu.

Nejslávnejšie svetové príbehy v ľadovej podobe

Témou tohoročného festivalu sú „Svetovo preslávené príbehy“. Najzručnejší ľadoví umelci z celého sveta prichádzajú do Zwolle (120 km severovýchodne od Amsterdamu), aby na priestore s rozlohou 1200 m2  pracovali s 275 000 kilogramami ľadu a rovnakým množstvom snehu. Vďaka svojej šikovnosti môžu týmto spôsobom predávať ľuďom príbehy v podobe snehových a ľadových skulptúr vysokých až 6 metrov. Špeciálne efekty so svetlami, hudbou a projekciou dodávajú výslednemu predstaveniu ešte viac krásy a kúzla. Rómeo a Júlia, Traja muškatieri, Robin Hood, Farma zvierat alebo Alica v krajine zázrakov, všetky tieto a mnoho ďalších príbehov privedie k životu úchvatná ľadová mágia.

Miesto konania, vstupné a otváracia doba

IJsselhallen se počas vianočných sviatkov premení na Winter WonderLand. Vyhrievané haly s prispôsobeným stravovaním budú vyzdobené tak, aby všetko pekne ladilo s rozprávkovou zimnou atmosférou. Pre deti bude vytvorená špeciálna bezplatná oblasť Winter Wonderland KidsPlaza so zábavnými atrakciami, hrami a skákacími hradmi. Po návšteve holandského festivalu ľadových sôch (v angličtine nazývaného Dutch Icesculpture Festival) vás miestny vlak zdarma prevezie do centra mesta Zwolle, ktoré je vzdialené iba 7 minút chôdze od IJsselhallenu.

Vstupenky na festival zakúpené priamo na mieste v hotovosti stoja 16,50 € (dospelí) alebo 12 € (deti 4–10 rokov). Za zvýhodnenú cenu si ich môžete objednať na oficiálnom webe akcie, potom budú stáť 14,50 € (dospelí) alebo 10 € (deti 4–10 rokov). Cena za objednávku je 2 €. Deti do troch rokov majú vstup zdarma.

Festival ľadových sôch bude prístupný každý deň v týždni od 10:00 do 17:00 počas vianočných a jarných prázdnin. Mimo sviatkov býva akcia v pondelok zavretá.

Prehliadka mesta Zwolle

Spojte svoju návštevu festivalu aj s prechádzkou po útulnom a dynamickom hanzovnom meste Zwolle. Moderná mini metropola sa môže pochváliť bohatou históriou, príjemnými nákupnými ulicami s trendy obchodmi a schopnosťou zapôsobiť na vaše chuťové poháriky výborným kulinárskym umením. Hlavné mesto provincie Overijssel na sútoku riek Vechte a Ijssel vás pozýva k objavovaniu, tak sa nenechajte dvakrát ponúkať.

Nachádza sa tu mnoho kultúrnych inštitúcií, napr. divadlo, filmový dom a múzeá. Nahliadnite do Waanders In de Broeren, najkrajšieho kníhkupectva Holandska, ktorého moderný interiér je pretkaný tradičnými prvkami starého kláštorného kostola. Knižná zbierka aj sortiment dárkových predmetov sa neustále mení, rovnako ako ponuka dobrého jedla a nápojov. Konajú sa tu aj rôzne výstavy a koncerty. Nie je to teda iba obyčajné kníhkupectvo, ale miesto plné zaujímavých zážitkov. Od utorka do soboty máva otvorené v čase 10:00 - 18:00. V pondelok a v nedeľu sa otvára až od dvanástej, v nedeľu naviac je iba do 17:00.

Zájdite sa pozrieť aj na významné výstavy v neoklasickej budove rozsiahleho múzea Museum of Fundatie. V prízemí na vás čaká obsiahla zbierka výtvarného umenia od neskorého stredoveku až po súčastnosť. Otvorené býva od utorka do nedele v čase 11:00 až 17:00.

Ďalším zaujímavým miestom je Librije’s Hotel. Monumentálna budova bývalého ženského väzenia „Het Spinhuis“ bola premenená na päťhviezdičkový hotel s devätnástimi luxusnými apartmánmi, z ktorých každý má vlastný charakter z hľadiska farby aj designu. Izby sú úplne vybavené, bezplatne možno používať minibar a pripojenie k internetu. Moderná a štýlová reštaurácia De Librije, ocenená tromi hviezdami Michelin, sa nachádza v bývalej dvornej záhrade. Pod sklenenou strechou si môžete vychutnať špeciálne kombinácie vína a jedla.

Zwolle

Zwolle

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.