Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Hluboká nad Vltavou, vznešený domov Pyšnej princeznej

Hluboká nad Vltavou

Hluboká nad Vltavou

Hluboká nad Vltavou s rozľahlým parkom patrí medzi najkrajšie zámky v Českej republike a je významným romantickýcm areálom aj vo svetovom kontexte. Natáčala sa tu jedna z našich najobľúbenejších rozprávok, Pyšná princezná. Zámok však poslúžil tiež ako sídlo bohatého pána Violy v niekoľkých dieloch rodinného seriálu Pan Tau. Okrem toho ho môžeme poznať z rozprávky Tři bratři, alebo z populárneho amerického fantasy filmu Underworld: Krvavé vojny.

Jedinečná pamiatka, nádherná zvonku i zvnútra

Zámok stojí na návrší nad Vltavou v rovnakozvanom meste, približne 15 km severne od Českých Budejovic. Verejnosti je samozrejme prístupný, konieckoncov patrí k najtraktívnejším pamiatkam zeme. jeho steny a stropy sú bohato zdobené drevorezbami. Niektoré miestnosti skrášľujú obrazy európskych majstrov 16. až 18. stroročia, lustre, vitráže a keramika. Nahliadnuť možno aj do súkromných izieb posledných majiteľov, kniežaťa Adolfa a jeho mnaželky Hildy. V suteréne nájdete zámockú kuchyňu s príjemnou cukrárňou. Zámok obklopuje romantický anglický park s peknou sochárskou výzdobou. V bývalej jazdiarni sídli Alšova juhočeská galéria, spravujúca zbierku sôch a obrazov holandských a vlámskych maliarov 17. a 18. storočia.

Hluboká nad Vltavou - zámocký park

Hluboká nad Vltavou - zámocký park

Prehliadkové okruhy, návštevná doba a vstupné

Prvý prehliadkový okruh predstaví reprezentačné izby, ku ktorým patrí ranný salón, čitárňa, fajčiarsky salón, malá a veľká jedáleň, knižnica, osobné izby kňažnej Eleonóry a zbrojnica. Prehliadka býva prístupná obvykle od utorka do nedele v čase 9:00-16:30 či 17:00. Je dlhá 55 minút a stojí 180 Kč. Deti od šiestich do osemnástich rokov, seniori a študenti zaplatia 130 Kč. Mladšie deti majú vstup zadarmo.

Detail kľučky vstupných dverí

Detail kľučky vstupných dverí

Druhý okruh zahŕňa súkromné apartmány posledných majiteľov zámku po romantickej prestavbe zámku v polovici 19. stroročia. Dĺžka je rovnaká, základná cena je 150 Kč, znížená 110 Kč. Počas mája, júna a septembra možno túto časť zámku vidieť cez víkendy medzi 10:00-16:00. Cez letné prázdniny býva prístupná po celý deň.

Hluboká nad Vltavou - nádvorie

Hluboká nad Vltavou - nádvorie

Tretí okruh je zameraný na kuchyňu veľkého pánskeho domu. Nachádza sa v suteréne a návštevníkov prekvapí svojou rozlohou aj jednotlivými časťami upravenými podľa charakteru pokrmov (studená kuchyňa, teplá kuchyňa, cukráreň). Pozrieť si ju stihnete za 35 minút. Základná vstupenka stojí 100 Kč, znížená 70 Kč. Návštevná doba je rovnaká ako u súkromných apartmánov.

Dobrodružnejšie duše ocenia výhľad na krajinu, ktorý za priaznivého počasia poskytuje zámocká veža. Tu môžete preskúmať za 100 Kč (dospelý), alebo 70 Kč počas letných prázdnin a cez septembrové víkendy.

Zámocká veža

Zámocká veža

Piaty okruh je venovaný hosťovským izbám. Tvoria ich tri apartmány a niekoľko izbičiek na druhom poschodí zámku. Využívali ich ubytovaní príbuzní, priatelia a vážení hostia. Ich prehliadka trvá 70 minút a stoji 250 Kč (dospelý). či 180 Kč. Prebieha od 10:00 do 14:00, v máji, júni, septembri a októbri iba cez víkendy, v lete od utorka do nedele.

Zámok má k dispozícii aj zimnú prehliadkovú trasu, tá je prístupná od novembra do polovice marca od utorka do nedele až do 16:00.

Tipy na výlety po okolí

V okolí zámku Hluboká nad Vltavou sa to atraktívnymi pamiatkami len tak hemží. Rozhodne by ste nemali vynechať Český Krumlov a jeho monumentálny komplex hradu a zámku, vynikajúcu architektonickú úroveň aj kultúrnu tradíciu. Právom bol zaradený na zoznam UNESCO.

Český Krumlov

Český Krumlov

Za návštevu stojí takisto zelenkavý renesančný zámok Dačice z konca 16. storočia. Jeho prehliadková trasa ponúka dvadsaťjeden miestností, ktoré vás prevedú životom posledných generácií rodiny Dalbergových. K najkrajším renesančným stavbám Česka patrí aj zámok Kratochvíle, zasadený do malebnej krajiny medzi lesmi, pastvinami a rybníkmi. V 16. storočí ju nechal vystavať Vilém z Rožmberka. Z ďalších atraktívnych pamätihodností v okolí uveďme hrad a zámok v Jindřichovom Hradci, areál bývalého cisterciáckého kláštoru Zlatá Koruna, či tajuplný hrad Zvíkov vypínajúci sa nad hladinou Orlickej priehrady.

Hrad Zvíkov

Hrad Zvíkov

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.