Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Hitlerove Orlie hniezdo

Bavorské Alpy patria vďaka rozprávkovo krásnej prírode k obľúbeným turistickým cieľom. Práve tu, blízko juhobavorského mesta Berchtesgaden, priamo na vrchole hory Kehlstein, vyrástla v rokoch 1937-1938 honosná horská chata známa pod názvom „Hitlerove Orlie hniezdo“.

Hitlerova čajovňa

Oficiálny názov, ktorý nájdeme vo všetkých brožúrach, mapách a informačných materiáloch je Kehlsteinhaus alebo inak Kehlstein Teehaus (čajovňa). Chatu nechal postaviť pre samotného vodcu jeho najbližší spolupracovník a osobný tajomník Martin Bormann pri príležitosti Hitlerových 50. narodenín. Práve tu bolo rozhodnuté o zahájení II. svetovej vojny.

Lístky na Orlie hniezdo

Na centrálnom parkovisku si zakúpite autobusový lístok nahor. Ihneď po príjazde na stanovisko autobusov priamo pod Kehlsteinom je potrebné zakúpiť si spiatočný lístok s presne stanoveným časom odjazdu. Kto si spiatočný lístok nekúpi, ten nejde. Na prehliadku Orlieho hniezda vám budú stačiť 2-3 hodiny.

Na Kehlstein vedie aj turistický chodník. V tomto prípade je vhodné si vyčleniť na výlet celý deň.

Trasa na Orlie hniezdo

Cesta na Orlie hniezdo Adolfa Hitlera začína 6,5 km dlhou jazdou špeciálne upraveným autobusom po strmej ceste usadenej v skale. Počas 15 minút zdoláte prevýšenie 700 metrov a prejdete piatimi tunelmi. Akonáhle dorazíte na horné parkovisko pod vrchol hory Kehlstein (1.834 m n. m.), prejdete mramorom obložený tunel a prídete až k dobovému výťahu, ktorý vás vyvezie ešte o 124m vyššie, priamo do vnútra samotnej chaty.

Corey Leopold

Krb od Mussoliniho

Honosnému interiéru Orlieho hniezda dominuje osemhranná miestnosť s prekrásnym mramorovým krbom, ktorý Hitlerovi venoval Benito Mussolini. Hlavná miestnosť bola kedysi používaná pre významné návštevy, dnes slúži ako výletná reštaurácia. V budove sa nachádza aj izba vtedajšej vodcovej milenky, Evy Braunovej a presklená galéria, z ktorej je nádherný výhľad do okolia.

Dennis Jarvis

Výhľady z Kehlsteinu

Z hory Kahlstein je úchvatný výhľad na Alpské vrcholky, Národný park Berchtesgaden, jazero Königsee, ktoré je najvyššie položeným jazerom v Nemecku a mnoho okolitých dediniek. V prípade skutočne pekného počasia stojí za to absolvovať pešiu prechádzku po hrebeni smerom k veľkému drevenému krížu, ktorý označuje najvyšší bod Kehlsteinu.

Orlie hniezdo - otváracia doba a vstupné

Orlie hniezdo môžete navštíviť v období od mája do októbra. Prvý autobus vyráža z dolnej stanice 8:30hod, posledný o 16:00hod. Vstupné činí cca 16Eur na osobu.

Doporučená doba návštevy je hneď ráno, než sa začnú hrnúť davy turistov. Čím viac ľudí, tým rýchlejšie sa kúzlo z tohto miesta vytráca.

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.