Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Európske národné parky, ktoré vás v jesennom kabáte očaria

Pripravili sme pre vás zoznam niekoľkých európskych miest, ktorých prírodné krásy vyniknú najmä v jesennom období. Nemusíte cestovať iba v lete za slnkom a v zime za snehom. Cestujte na jeseň za pestrou paletou farieb!

Národný park Lake District, Anglicko

Lake District alebo Oblasť jazier je región na severozápade Anglicka a súčasne najväčší národný park v krajine. Bol vyhlásený 9. mája 1951 a od roku 2017 je takisto súčasťou Svetového dedičstva UNESCO. Patrí k najobľúbenejším turistickým cieľom nielen pre obyvateľov Veľkej Británie. Ponúka širokú škálu aktivít a atrakcií, rovnako ako aj množstvo prírodných krás. Nachádza sa v grófstve Cumbria, v kopcovitej krajine, v ktorej by ste našli aj najvyšší vrchol Anglicka Scafell Pike (978 m). Lake District je tiež najdaždivejšou časťou Anglicka. Svoj názov oblasť dostala podľa približne šesťdesiatich jazier ľadovcového pôvodu, z ktorých Wastwater je najhlbšie v celej krajine a jazero Windermere zas najrozľahlejšie.

NP Lake District, Anglicko

NP Lake District, Anglicko

Národný park Cairngorms, Škótsko

Národný park Cairngorms v srdci škótskej vysočiny má pre svojich návštevníkov k dispozícií všetko, od hradov a páleníc až po atrakcie pre rodiny a nekonečné možnosti vonkajšej zábavy. Najväčší britský národný park ponúka mnoho zaujímavých činností, napríklad pozorovanie voľne žijúcich živočíchov, pešie a cyklistické trasy, poznávanie pamiatok, vychutnávanie nádhernej scenérie a mnoho ďalších. Každý mesiac v roku sa navyše koná nejaká zvláštna udalosť, v novembri sa tu konajú napríklad veľkolepé ohňostroje a rôzne ohňové show.

NP Cairngorms, Škótsko

NP Cairngorms, Škótsko

Národný park Saské Švajčiarsko, Nemecko

Tento nemecký národný park bol vyhlásený v roku 1990 a rozdelený do dvoch častí, z ktorých jedna susedí pozdĺž hraníc s národným parkom České Švajčiarsko. Hlboké lesy, neprístupné skalné veže a hradby, slnečné svahy, vlhké rokliny, to všetko vytvára bohatú mozaiku biotopov v jedinečnom uzavretom priestore. Jednou z obľúbených prírodných pamiatok Saského Švajčiarska je skalný masív Bastei v blízkosti bývalého hrádku Neurathen, ktorý ponúka krásny výhľad na krajinu.

NP Saské Švajčiarsko, Nemecko

NP Saské Švajčiarsko, Nemecko

Národný park Triglav, Slovinsko

Triglavský národný park, pomenovaný podľa najvyššieho vrcholu krajiny, je jediným národným parkom Slovinska, no patrí k tým najstarším parkom Európy. Rozprestiera sa v blízkosti hraníc s Talianskom a Rakúskom na severozápade Slovinska, teda v juhovýchodnej časti Álp. Vyznačuje sa rozsiahlymi lesmi, vysokohorskými chrbátmi a krištáľovo čistou vodou. Jeho hlavným cieľom je ochrana prírody a kultúrneho dedičstva. Návštevníci sa zameriavajú na jeho menej ohrozené časti, kde ich čaká mnoho príležitostí pre prírodné zážitky a relaxáciu.

NP Triglav, Slovinsko

NP Triglav, Slovinsko

Národný park Ojcow, Poľsko

Národný park Ojcow je najmenším národným parkom Poľska. Leží 15 km severne od Krakova. Jeho súčasťou sú aj susediace úlomky náhornej plošiny Jura a tiež údolie riek Prądnik a Sąspówka. Činnosťou krasovej vody vznikla jedinečná krajina Ojcowských údolí, strmých kaňonov, z ktorých niektoré sú až 120 m hlboké. V parku je asi 700 jaskýň, najdlhšia je Lokýtkova (320 m). V okolí nájdete mnoho architektonických pamiatok, ako zachovalý renesančný zámok Pieskowa Skała alebo zrúcanina gotického hradu v Ojcowě.

NP Ojcow, Poľsko

NP Ojcow, Poľsko

Národný park Piatra Craiului, Rumunsko

Národný park Piatra Craiului, založený v roku 1990, si kladie za cieľ zachovať biologickú rozmanitosť, krajinu a cenné druhy, zároveň podporuje cestovný ruch a vzdelávanie v duchu ochrany prírody. Leží v rumunskom Valašsku. Hlavným prístupovým bodom do neho je mestečko Zărnești. Jeho dominantou je vápencový hrebeň, týčiaci sa do výšky cez 2000 m, ktorého najvyšší vrchol La Om meria 2239 m. V oblasti bohatej na krasové javy sa nájdeme veľa jaskýň, tiesňav a priepastí.

NP Piatra Craiului, Rumunsko

NP Piatra Craiului, Rumunsko

Národný park Lahemaa, Estónsko

Národný park Lahemaa je ideálny pre jednodenný výlet z Tallinu. Nachádza sa na severnom pobreží krajiny. Je skvelým miestom pre pešiu turistiku a pozorovanie prírody. Nájdete v ňom kamenisté aj piesočné pláže, malebné močiare, borovicové a skalné lesy, rieky a nepravidelné skaly. Lahemaa je jednou z najdôležitejších lesných chránených oblastí Európy. Zalesnená oblasť Kõrvemaa južne od parku je domovom losov, medveďov, líšok a ďalších divokých zvierat.

NP Lahemaa, Estónsko

NP Lahemaa, Estónsko

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.