Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Eufraziova bazilika v Poreči

Eufraziova bazilika v Poreči

Eufraziova bazilika v Poreči

Ak sa chystáte na dovolenku na chorvátsku Istriu, nezabudnite, že aj táto oblasť skrýva niekoľko nádherných pamiatok. Jednou z nich je Euphrasian Basilica (Bazilika sv. Eufrázia) v Poreči, ktorý je okrem iného zapísaná od roku 1997 na zozname pamiatok UNESCO.

Čo všetko vieme o Poreči

Poreč nájdeme na západnom pobreží Istrie a v tejto dobe patrí medzi hlavné turistické strediská Chorvátska. História mesta siaha až do doby rímskej, kedy bola táto oblasť kolóniou Rimanov. Najväčšieho rozkvetu sa dostalo mestu v 13. storočí, kedy sa stalo prvým istrijským mestom, ktoré bolo súčasťou Benátskej republiky. V Poreči sa miešalo množstvo kultúr, od rímskej a byzantskej, až po gotickú. Tieto kultúry potom spoločne utvorili dnešnú podobu mesta. Okrem iného tu tiež nájdeme jeden z najväčších aquaparkov v Chorvátsku - Aquacolors. Otvorený bol v roku 2015 a rozkladá sa na ploche 7.5 ha. Od roku 2003 je tu tiež otvorené Akvárium s 25 nádržami s chorvátskou faunou i flórou.

Poreč

Poreč

Euphrasian Basilica

Patrí medzi najlepšie zachované pamiatky z ranného byzantského obdobia v Stredomorí. Pôvodne tu od 4. storočia stála tajná kresťanská oratórium v patricijskej domu. Počiatky stavby samotnej baziliky siahajú do 6. storočia. Základný kameň tu položil biskup Eufrazius. Dnes už na tomto mieste stojí vybudovaný tretí kostol, pretože stavby boli v minulosti značne poškodené zemetrasením a vojnami. Bazilika bola zasvätená porečskému mučeníkovi Maura.

Interiér baziliky sv. Eufrazia

Interiér baziliky sv. Eufrazia

Sama bazilika má tri lode, ktoré sú prepojené arkádami. Hlavná loď je zakončená apsidou s pozláteným oltárom z 15.storočia. V bazilike môžeme vidieť podlahovú mozaiku z 5. storočia a ranokresťanské maliarstvo. Napríklad obraz Krista a istrijských mučeníkov, iné biblické scény, archanjelov či kompozíciu Panny Márie na tróne. Najcennejšie z mozaík je vyobrazenie ryby, ktorá bola symbolom Krista.

Podlahová mozaika v bazilice

Podlahová mozaika v bazilice

Súčasťou celého komplexu je bazilika, baptistérium, átrium s kolonádou, veža so zvonom (16. storočia) a zvyšky biskupského paláca. Veža je voľne prístupná a ponúka Vám skvostný pohľad na celú Poreč.

Baptisterium

Osemboké baptistérium bola krstná kaplnka. Uprostred tejto stavby je stále k videniu pôvodná krstná nádrž. Zachovali sa aj unikátne mramorové dosky, ktoré boli súčasťou pôvodného obloženia.

Baptisterium

Baptisterium

Atrium

Mramorové stĺpy sem boli dovezené z preslávených baní na ostrove Prokonesos v Marmarskom mori. Átrium je zo všetkých strán obklopené krytým ochodzom a teraz je v ňom lapidárium.

Mramorové stĺpy v átriu

Mramorové stĺpy v átriu

Biskupský palác

Pôvodne slúžil ako svätyňa pre birmovanie. Prebehlo v ňom za stáročia niekoľko prestavieb a úprav vnútorných priestorov, ktoré takmer zničili pôvodný vzhľad budovy.

Parecclésion

Dalšou súčasťou je pohrebná kaplnka. Slúžila k pohrebným obradom a ako pohrebisko významných osobností. Práve tu by mal byť pochovaný aj biskup Eufraziana. V sarkofágu sú tiež uložené pozostatky mučeníka Maura.

Vstupný portál do baziliky

Vstupný portál do baziliky

Prehliadky sú možné každý deň okrem v čase náboženských obradov a v nedeľu. Vstupné pre dospelého je 40 Kn, pre deti od 6 rokov 20 Kn, deti do 6 rokov majú vstup zdarma.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.