Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Dychberúce a mnohokrát neznáme miesta francúzskej prírody

Spoznajte úchvatné prírodné krásy Francúzska, o ktorých ste doposieľ možno ani netušili, že existujú. Nebezpečná duna, romantické záhrady aj inšpiratívne biele útesy, s tým všetkým vás zoznámime v našom článku...

Duna du Pilat

Duna du Pilat (Pyla) je najväčšou piesočnou dunou Európy (107 m), nachádzajúca sa 60 km juhozápadne od prístavného mesta Bordeaux. Obľúbená turistická atrakcia mení aj počas jediného dňa farbu piesku od bielej až po zlatistú, je vyhlásená za chránenú oblasť, no poslednou dobou ohrozuje vnútrozemia – pohltila už niekoľko ciest aj budov. Využíva sa na paragliding.

Duna du Pilat

Duna du Pilat

Záhrady Marqueyssac

Po rozsiahlej reštaurátorskej práci boli záhrady Marqueyssac v marci 1997 sprístupnené pre verejnosť. V súčasnej dobe sa jedná o najnavštevovanejšie záhrady v regióne Périgord, sú uvedené ako národná pamiatka a ponúkajú viac ako 6 km príjemných ciest v tieni ručne brúsených storočných borovíc. Park, určený na pešiu turistiku, poskytuje výhľad na celé údolie Dordogne s kamennými útesmi. Borovice, vysadené v priebehu 19. storočia, nabúravajú symetriu a pravidelnosť záhrad. Nádherné usporiadanie krikľavých chodníkov, oblé tvary a akýsi valivý aspekt dreva dodáva záhradám Marqueyssac ich nezameniteľnú jemnosť a romantizmus.

Záhrady Marqueyssac

Záhrady Marqueyssac

Monetove záhrady v Giverny

Normandská obec Giverny sa preslávila pobytom Clauda Moneta, ktorý tu je aj pochovaný. Jeho prekrásna záhrada je rozdelená na dve časti: kvetinovú záhradu s názvom Clos Normand, umiestnenú pred jeho domom, a japonskú vodnú záhradu na druhej strane cesty. Obe časti spolu kontrastujú, ale zároveň sa vzájomne dopĺňajú.

Clos Normand je záhrada plná perspektív, symetrie a farieb. Monet v nej kombinoval najjednoduchšie kvety (sedmokrásky a mak) s najvzácnejšími odrodami. Ružové stromy pokrývajú balustrádu pozdĺž domu. Keďže Monet nemal rád organizované a ohraničené záhrady, nechal kvety rásť úplne slobodne.

Vodná záhrada je naopak plná asymetriou a kriviek. Monet sa pri jej tvorbe inšpiroval japonskými záhradami z rôznych výtlačkov. Nájdeme tu slávny japonský most, pokrytý vistériou, menšie mosty, vŕby, bambusové drevo a slávne nymphae, kvitnúce po celé leto.

Monetove záhrady

Monetove záhrady

Biele útesy Étretatu

Francúzska obec Étretat, v ktorej strávil väčšinu svojho detstva spisovateľ Guy de Maupassant, leží na pobreží Lamanšského prielivu v oblasti Pays de Caux. Je turisticky vyhľadávaným cieľom pre svoje biele kriedové útesy a tri prirodzene vzniknuté skalné oblúky nazývané Porte d'Aval, Porte d'Amont a Manneporte. Inšpiráciu v nich našli mnohí významní maliari, napríklad aj Claude Monet. Ide o jednu z najznámejších prírodných pamiatok v Hornej Normandii, vhodnú na celodenný výlet. Je voľne prístupná, rovnako ako biela kamienková pláž.

Pobrežie ružovej žuly

Pobrežie ružovej žuly (Côte de Granit Rose) je jedným z najkrajších úsekov bretónskeho pobrežia, preslávilo sa množstvom neobvyklých skalných útvarov a balvanov z oranžovo či dokonca ružovo sfarbenej žuly. Tie najzaujímavejšie skalné formácie, ktorých kúzlo ešte podčiarkuje kontrast s morskou vodou, nájdete na pobrežnej ceste medzi Perros-Guirec a prístavom Ploumanac'h.

Pobrežie ružovej žuly

Pobrežie ružovej žuly

Mys Fréhel

Mys Fréhel v Bretónsku, vzdialený asi 8,5 km od rovnomennej obce, patrí medzi najpôsobivejšie skalné masívy v provincii. Jeho bridlicové a pieskovcové útesy sa dvíhajú ponad more do výšky 70 m. Vlny narážajúce do skál prepožičiavajú tomuto miestu jeho osobitú atmosféru. Nájdeme tu romantické zátoky s piesočnatými plážami, dva majáky aj rozprávkovú pevnosť Fort La Latte zo 14. storočia.

Mys Fréhel

Mys Fréhel

Grand canyon du Verdon

Grand canyon du Verdon patrí k najhlbším európskym kaňonom. Vyhĺbila ho rieka Verdon na hraniciach Provensálskych a Prímorských Álp. Kaňon začína za mestečkom Castellane. Tiahne sa medzi skalnými stenami až k jazeru Lac de Sainte-Croix. Je považovaný za najkrajší kaňon v Európe, ktorý svojou veľkoleposťou ohromuje návštevníkov z celého sveta. V roku 1990 sa stal chráneným prírodným areálom.

Grand canyon du Verdon

Grand canyon du Verdon

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.