Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Drábske světničky, romantické pozostatky skalnej pevnosti

Drábske světničky, pôsobivé pozostatky pôvodne dreveného hradu na pieskovcových blokoch, sú vyhľadávaným cieľom turistov. Nájdete ich 4 km východne od Mníchovho Hradiště, v chránenej krajinnej oblasti Český raj a na území prírodnej rezervácie Příhrazské skaly. Cestou sa zastavte aj na zrúcanine hradu Valečov, ide o jeden z najkrajších skalných hradov v Českej republike.

Tajomstvo hradu Drábske světničky

Hrad je od roku 1958 chránený ako súčasť rozsiahlej kultúrnej pamiatky, ktorá zahŕňa aj širší priestor náhornej plošiny Hrady a priľahlý skalný hrad Klamorna. Areál hradu z 12.–13. storočia bol vybudovaný na štyroch veľkých a troch menších skalných blokoch, ktoré sú oddelené štrbinami a prielomami. Zostali tu zvyšky osemnástich světničiek, vytesaných do pieskovcovej skaly, a na vrcholových plošinách stálo zrejme sedem drevených stavieb. Zachovali sa pozostatky chodieb, tesané základy po drevených stavbách a mostných konštrukciách a žľab. Dominantou bola mohutná veža, chrániaca vstup do hradu. Najväčšou miestnosťou hradu, ktorá si súčasne zaslúži najväčšiu pozornosť, je kaplnka z 15. storočia s tesanou kamennou lavicou a vyvýšeným oltárom. Objavená bola až po prvej svetovej vojne (1921) a ide o miestnosť dlhú takmer 7 m a širokú aj vysokú skoro 4 m. Spoľahlivo určiť môžme aj vrátnicu vo vnútri vstupnej veže. Čo by ste ešte určite nemali vynechať, je najjužnejší blok nazývaný Sloup. Je úzky, vysoký a má v sebe vytesanú izbičku s ihlancovitou jamou, ktorá slúžila zrejme ako väzenie.

Miestnosť v Drábskych světničkách

Miestnosť v Drábskych světničkách

Pri stavbe areálu dokázali stavitelia skvele využiť terénne podmienky. Vďaka tomu bola tunajšia pevnosť prakticky nedobytná, aspoň teda pred zdokonalením strelných zbraní. Dnes musí hrad odolávať len poveternostným vplyvom. Pieskovec sa pomaly rozpadá, a tak je čitateľnosť niekdajšej pevnosti čím ďalej horšia.

Otváracia doba Drábskych světničiek a cesta k nim

Vydajte sa do Drábských světniček, preskúmajte tajuplné chodbičky v skale a vychutnajte si krásny výhľad do okolia. Najkratšia cesta sem vedie po modrej turistickej značke od parkoviska Kavčina v neďalekej obci Dneboh. Najbližšiu vlakovú zastávku nájdete v Březine, asi 2,5 km od skalného hradu po žlto značenej trase.

Prístup do skalných izbičiek vznikol zrejme v roku 1830. Hlavná časť skalných blokov (a prehliadkový okruh) je prepojený sústavou rebríkov a mostov. Hrad si môžete prejsť zadarmo a bez sprievodcu. Trasa začína drevenou vstupnou bránkou. Tento úsek prehliadky býva prístupný vždy od 1. apríla do 31. októbra, prakticky celodenne. Pri nepriaznivom počasí je však potrebné počítať s obmedzeniami.

Vstup do Drábskych světničiek

Vstup do Drábskych světničiek

Zaujímavosti v okolí Drábskych světničiek

Urobte si výlet po okolí Mníchovho Hradište, nielen na hrad Valečov a Drábské svetničky, ale aj na krásnu vyhliadku, na Hynšt a k Příhrazským skalám. Stredne náročný výlet s celkovou dĺžkou 13 km vám prinesie veľa pekných zážitkov. Začína v Dnebohu a zavedie vás okrem iného do hradiska Klamorna, kde možno nájsť zvyšky stredovekých stavieb a štyri světničky. Ďalší z úsekov, Krásna vyhliadka, ponúkne jedinečný pohľad na najväčší rybník Českého raja Žabakor. Navyše je tu penzión a reštaurácia, takže ideálne miesto na prestávku a občerstvenie. Potom môžete pokračovať do Příhrazských skál, prírodná rezervácia s charakteristickým komplexom skalných miest na okraji skalnej plošiny Mužský. Záujem tu priťahuje najmä bizarný útvar Kobylia hlava a zvyšky hrádkov z 13. storočia. Torzo bývalého hrádku, Hynšt, sa nachádza 4 km južne od Žďáru. Z pôvodného hrádku sa zachovala jediná miestnosť so stredovým stĺpom. V 17. storočí slúžila ako modlitebňa.

Kobylia hlava

Kobylia hlava Hana Kubíková

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.