Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Dovolenka s deťmi: Užite si rodinné výlety na maximum

Shutterstock

Väčšina z nás sa dlhé mesiace teší, že na letnej dovolenke zažije zaslúžený relax a bude si užívať nekonečnú pohodu so slnkom na tvári a soľou vo vlasoch. S narodením detí však získava cestovanie úplne iný rozmer. Malí dobrodruhovia túžia objavovať svet a spravidla nevydržia niekoľko dní len stavať hrady z piesku, čvachvať sa v mori a jazdiť na tobogáne. Naplánujte si preto vo vašej cieľovej destinácii zaujímavé výlety. Či už sa spoločne chystáte vydať do púšte, do zábavného parku, za pamiatkami či do prírody, vaše ratolesti to určite ocenia!

Malí dobrodruhovia musia mať jasný cieľ

Shutterstock

Radi len tak niekedy blúdite krajinou, nasávate čerstvý vzduch a užívate si pokoj a krásy okolo? Ak áno, tak pamätajte, že táto psychológia v detskom svete neplatí. Pokiaľ chcete malého turistu nadchnúť, mal by mať jasný dôvod a cieľ svojej turistickej námahy. Asi vás neprekvapí, že čím atraktívnejší cieľ, tým vyššia pravdepodobnosť úspechu. Väčšina detí miluje zvieratá a v dovolenkových destináciách často nájdete zoologické záhrady a akvária, kde môžete pozorovať žralokmi, korytnačky, delfíny a ďalšie morské živočíchy všetkých farieb a veľkostí. Tí starší môžu vyskúšať šnorchlovanie a pozorovať svet pod hladinou. Malého hrdinu tiež zaručene uchváti brázdenie v púšti na štvorkolke alebo ťave. Istotou sú aj aquaparky a zábavné parky, ktorých je v mnohých prímorských letoviskách viac ako dosť ! 

Dajte im pocit zodpovednosti

Shutterstock

Dovolte deťom, aby sa podielali na príprave dovolenkového programu. Dodáte im tým pocit, že sú súčasťou diania a budú sa viac tešiť na spoločné objavovanie. Výlety si tiež naplánujte až niekoľko dní po príchode, aby v tom čase boli vaše ratolesti už nasýtené morom, tobogánmi, bazénmi a prípadným animačným programom vo vašom rezorte.

Skvelá dovolenka v Turecku: Najpopulárnejšie letoviská Egejskej riviéry

Prečítajte si aj:

Skvelá dovolenka v Turecku: Najpopulárnejšie letoviská Egejskej riviéry

Kto sa hrá, nehnevá

Shutterstock

Ak začne chýbať zábava, tak sa môže najlepší výlet na svete premeniť na extrémnu nudu.  Pri organizovaných výletoch sa väčšinou na cieľové miesto musíte dopraviť autobusom, či požičaným automobilom. Pripravte si pre deti okrem desiaty a pitia aj nejakú zábavu. Ak neholdujete smartfónom plným hier a videí, nezúfajte! Veľakrát stačí iba počítanie: Kto prvý napočíta desať červených áut? Koľkými tunelmi budeme po ceste prechádzať? Malé deti zabavia obrázková knižka, či kresliaca tabuľka, tie väčšie zase kartičky s otázkami a hry na cesty, ktorých sú v letných mesiacoch plné kníhkupectva. Majte za splnené úlohy pripravenú aj malú odmenu (sladkosť, obrázok, malá hračka) a úspech je zaručený! Kto už je nejaký čas rodičom, má pravdepodobne vyskúšané, že najlepšie je na výlety a dovolenky jazdiť s priateľmi, ktorí majú podobne staré deti. Ratolesti sa spoločne zabavia a vy si sem tam užijete aj chvíľku vytúženého pokoja a mieru.

Nepodceňte ochranné pomôcky

Shutterstock

Aj z tej najkrajšej dovolenky sa v jedinom okamihu môže stať horor, keď zabudneme na pár nevyhnutností. Možno vás ani nenapadne vziať dieťaťu na výlet svetrík či mikinu, pretože pri mori väčšinou panujú tropické teploty. Autobusy, lietadlá, priestory reštaurácií a ďalšie miesta však bývajú klimatizované a nie je teda výnimkou, že sa vplyvom častého striedania teplôt vraciame z dovolenky prechladnutí. . Ďalším dovolenkovým nešvárom, s ktorým nie je dobré si zahrávať je úpal. Preto deťom dajte vždy pekný klobúčik alebo čiapku a ich jemnú, citlivú kožu zahaľte do bohatej vrstvy opaľovacieho krému s vysokým faktorom.

Zdroj: ab-in-den-urlaub.de

19.01.2023 Invia

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.