Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Dobytie Severného pólu

Severný pól

Severný pól

Stojíte na mieste, kde zemská os pretína zemský povrch, iskrivo mrazivý vietor vám berie dych aj posledné zvyšky síl, ale vo vašej duši je pocit absolútnej eufórie. Ste tu, dobyli ste Severný pól!

Takto nejak môže vyzerať váš zhmotnený sen. V dnešnej dobe nie je nemožné prakticky nič. Aj tak zdanlivo nepredstaviteľná vec, akou je dobytie najsevernejšieho miesta našej zemegule, môže mať svoju reálnu podobu.

Ak máte dostatok odvahy, odhodlania a predovšetkým veľké finančné zázemie, pretože zájazdy do oblasti Severného pólu patria k tomu vôbec najdrahšiemu, čo cestovné kancelárie ponúkajú, premeňte sa na niekoľko dní na prieskumníkov a dobyvateľov, ktorí pokoria aj takú métu, akou je svätý grál všetkých cestovateľov.

Severný pól na mape

Severný pól na mape

Na Severný pól s cestovnou kanceláriou

Plánovať výpravu na Severný pól po vlastnej osi je holý nerozum. Expedíciu takých rozmerov prenechajte radšej dobrodruhom, ktorí majú s putovaním mrazivou arktickou pustatinou skúsenosti. Všetci, ktorí hoci len uvažujete o absolvovaní výpravy na vlastnú päsť, šliapnite na brzdu a nechcite nemožné. Vedzte, že tých, ktorí na Severný pól vyrážajú po vlastnej osi je len hŕstka, expedíciu niekoľko mesiacov alebo aj rokov plánujú a pri jej absolvovaní si siahnu na dno svojich fyzických aj psychických síl. Plánovanie a uskutočnenie výpravy teda radšej nechajte v rukách tých najpovolanejších, tzn. cestovných kancelárií, ktoré zájazdy, respektíve expedície do týchto končín organizujú. Ponuka nie je príliš bohatá, pretože ide o veľmi špecifickú záležitosť, avšak skalní fanúšikovia mrazivého putovania svojho víťaza medzi zájazdmi určite nájdu.

Pripravte sa na poriadnu zimu

Pripravte sa na poriadnu zimu

Dobytie Severného pólu ľadoborcom

Pri pátraní po vhodnom zájazde narazíte na ponuku cesty na Severný pól ľadoborcom, ktorý vyráža z ruského prístavu Murmansk vzdialeného cca 200km od fínskej hranice. Plavba na tomto obrnenom velikáne je sama o sebe nevšedným zážitkom. Veď koľko ľudí môže povedať, že sa plavilo atómovým ľadoborcom? Plavba zamrznutým oceánom a ľudoprázdnou, arktickou krajinou má svoje iskrivé čaro. Počas plavby ľadoborcom sa okrem iného dozviete veľa zaujímavých informácií na prednáškach o tunajšej prírode a možno uvidíte aj tulene či ľadové medvede v ich prirodzenom prostredí. Po doplavení sa na Severný pól vás čaká výstup na ľad, kde si môžete dostatočne a plnými dúškami vychutnať svoje malé dobyvateľské víťazstvo. Tento vzácny okamih vám už nikto nevezme.

Dobytie Severného pólu ľadoborcom

Dobytie Severného pólu ľadoborcom

Vrtuľníkom na Severný pól?

Pre tých, ktorí dávajú pred vodou a ľadom prednosť vzduchu, je tu možnosť prepravy na Severný pól vrtuľníkom. Vaša cesta začne v desiatom najsevernejšie položenom meste na svete – Longyearbyene na Špicbergoch po lete Praha – Oslo – Longyearbyen. Potom sa – opäť letecky – presuniete na základňu Barneo, ktorá vám poskytne všetko potrebné zázemie vrátane nocľahu. Tu sa dozviete zaujímavosti o chode základne a živote posádky v týchto nehostinných končinách, preskúmať môžete aj najbližšie okolie základne a pokochať sa tak pohľadom do nekonečnej, iskrivo bielej, mrazivej diaľky. Práve zo základne Barneo, ak budú priaznivé poveternostné podmienky, vzlietne vrtuľník, ktorý vás prepraví na vysnívané miesto, na pomyselný vrchol sveta.

Vrtuľníkom na severný pól

Vrtuľníkom na severný pól

Unikátna expedičná výprava na Severný pól je určená pre všetkých, ktorí majú srdce aj dušu dobrodruha a neboja sa nových výziev.

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.