Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Dachsteinský ľadovec - najbližšie lyžovanie na ľadovci

Ľadovec Dachstein

Ľadovec Dachstein

Ak túžite zalyžovať si na ľadovci, ten Dachsteinský je od Slovenskej republiky najbližšie. Veľkosťou sa síce s ostatnými ľadovcovými oblasťami nemôže príliš porovnávať, verte ale, že má iné prednosti.

Čo ponúka Dachsteinský ľadovec?

Tunajšiu lyžiarsku oblasť je možné využívať celoročne. V nadmorskej výške 2700 mn.m. sa lyžiarom otvára krásny zimný svet s čerstvým vzduchom a pôsobivými výhľadmi. Okrem upravených zjazdoviek sú pre návštevníkov pripravené aj ďalšie zaujímavé atrakcie, samozrejme v cene skipasu, napríklad dachsteinský visutý most, vyhliadková plošina Sky Walk, takzvané „Schody do nikam“ a Ľadový palác.

Schody do nikam, Dachstein

Schody do nikam, Dachstein

Horná stanica Hunerkogel patrí k najkrajším vyhliadkam vo Východných Alpách, navyše má k dispozícií modernú panoramatickú reštauráciu, v ktorej sa môžete sami obslúžiť.

Lyžovanie na Dachsteine si užijú tak skúsení jazci, ako aj začiatočníci. K vytúženému vrcholu vás môžu doviezť tri lyžiarske vleky alebo dvojsedačková lanovka. Pre zapálených športovcov tu majú dokonca medzinárodné letné tréningové centrum s udržovanými a značenými bežeckými stopami a snowpark.

Lyžovanie na Dachsteinskom ľadovci

Lyžovanie na Dachsteinskom ľadovci

Známa lyžiarska cesta Dachstein-Überquerung nadchne priaznivcov ski-touru. Jeden z klasických lyžiarskych prechodov Álp začína na Dachsteinskom ľadovci a končí v hornorakúskom Obertraun. Trasa dlhá 25 km predstavuje úžasný spôsob, ako objavovať prírodné bohatstvo a kultúrne krásy tejto oblasti, zapísanej na zoznam svetového dedičstva UNESCO.

Ramsau na Dachsteinu je miestom pre posilnenie tela, mysle aj duše, kde si olympijskí nadšenci a svetoví majstri dopĺňajú energiu, aby mohli dosahovať špičkové výkony. Mesto, nachádzajúce sa asi 400 m nad riekou Ennstal, ponúka vyváženú ubytovaciu štruktúru s trojhviezdičkovými a štvorhviezdičkovými hotelmi, penziónmi, apartmánmi. Okrem toho je možné ubytovať sa aj v tunajších kempoch.

Nádherné horské pastviny na úpätí južnej steny Dachsteinu potešia mnohými okružnými prechádzkami a ohromujúcimi výhľadmi. Sú tiež ideálnou jarnou lyžiarskou oblasťou s možnosťou výpravy na plošinu Ramsau a so skvelými podmienkami pre bežkárov.

Dachsteinský visutý most

Dachsteinský visutý most

Ramsau sľubuje najslnečnejšiu lyžiarsku oblasť v Rakúsku, rozmanité zjazdovky a zábavu pre celú rodinu. Na tunajšej náhornej plošine a Dachsteinskom ľadovci je v prevádzke celkom šestnásť vlekov. Ľadovec je východzím bodom vysokohorských turistických a horolezeckých výletov.

Po lyžovaní na Dachsteinskom ľadovci môžete vyraziť za kultúrou

Možno by ste si neustále lyžovanie občas radi spestrili nejakým kultúrnym zážitkom. Oblasť je našťastie bohatá na múzeá a rôzne pamiatky. Navštíviť môžete napríklad Alpinmuseum Austria-hütte, alpské múzeum, ktoré je zároveň najvyšším štajerským múzeom. Ukazuje geologickú históriu mohutného masívu prostredníctvom vzoriek hornín, fosílií a výskumných výsledkov. Otvorené má od 20. mája do 12. novembra 2017 a od 23. decembra 2017 do 7. januára 2018. Dostanete sa sem od Schladmingu cez Ramsau až po stanicu Dachstein-Seilbahn, k Austriahütte je to asi 30 minút pešo.

Pre milovníkov hradov je tu Hohenwerfen, bývalá arcibiskupská pevnosť z 11. storočia. Nachádza sa v meste Werfen, cca 75 km od Dachsteinu. Pre prehliadke budete vidieť kaplnku, mučiareň, ukážky sokoliarstva a mnoho ďalších. Sú tu aj tri múzeá, venované sokoliarstvu, histórií a architektúre hradu.

Hrad Hohenwerfen

Hrad Hohenwerfen

Trasa k ľadovcu Dachstein

K lyžiarskej oblasti Dachstein prídete z mesta Schladming v údolí Ennstal autobusom alebo autom po horskej ceste cez náhornú plošinu Ramsau, ktorá je dlhá 18 km. Ďalej pôjdete po dachsteinskej panoramatickej ceste k dolnej stanici lanovky Türlwandhütte. Z Bratislavy do rakúskeho Dachsteinu vám cesta autom zaberie približne štyri a pol hodiny (371 až 421 km), v závislosti na zvolenej trase. Na niektorých trasách sa platí mýtne alebo tu prebiehajú stavebné práce.

Dolná stanica lanovky na Dachsteinský ľadovec

Dolná stanica lanovky na Dachsteinský ľadovec

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.