Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Cyklotrasa okolo Neziderského jazera v Rakúsku

Dovolenka na bicykloch

Dovolenka na bicykloch

Cyklotrasa okolo Neziderského jazera je jednou z najkrajších a najrozmanitejších cyklistických trás okolo najväčšieho stepného jazera v strednej Európe. Široké pláne v oblasti Neusiedl am See a v okolí svetového dedičstva UNESCO ponúkajú skvelé podmienky pre tých z nás, ktorí radi trávia čas na bicykli. Je dlhá 133 km, pričom 38 km sa ide po maďarskom území. Druhou možnosťou je lodný prevoz medzi mestami Illmitz a Mörbisch, potom je dlhá iba 78 km. Navštívite tak len cyklotrasu na rakúskej strane, zvoliť možno aj trasu medzi mestami Podersdorf am See a Breitenbrunn. Trajekty sú v prevádzke pravidelne, bližšie informácie hľadajte v rozvrhu.

Kadiaľ cyklotrasa okolo Neziderského jazera vedie a ako je náročná?

Trasa vedie z Neusiedl am See cez Weiden am See, Podersdorf am See, Illmitz, Apetlon a Pamhagen, ďalej Maďarskom cez Fertőd, Fertőszéplak, Hegykő, Fertőhomok, Hidegség, Fertőboz, Balf a Fertőrákos, následne Rakúskom skrz Mörbisch, Rust, Oggau, Donnerskirchen , Purbach am Neusiedler See, Breitenbrunn am Neusiedler See, Winden am See a Jois až zase späť k Neusiedl am See. Väčšinou sa uberá mimo cesty, po asfaltových, štrkových a piesočnatých cestách. Nie je zvlášť náročná, k dispozícii vám bude dostatok nových odpočívadiel.

K dispozici sú taktiež odpočivadlá

K dispozici sú taktiež odpočivadlá

Stúpanie sa objavujú zriedka, skôr v Maďarsku. S väčším množstvom počítajte v prípade, že sa vzdialite od pobrežia. Trasa je teda ideálna pre rodiny s deťmi, aj vďaka dobrej infraštruktúre. Jazda trvá približne 7,5 hod., A preto je dobré absolvovať ju v dvoch až štyroch etapách. je prehľadne značená, môže sa však rozchádzať s niektorými mapami. Rakúsko ponúka aj alternatívne trasy, zatiaľ čo v Maďarsku je značenie trochu horšie.

Ideálna cyklotrasa

Ideálna cyklotrasa

Kedy je najlepší čas na prechádzku na bicykli okolo Neziderského jazera?

Najvhodnejšia doba na tento výlet, počas ktorého sa môžete kochať malebnou flórou a jedinečnou kultúrou tejto oblasti, je medzi marcom a októbrom.Krásna a svieža zelená krajina vám prinesie povznášajúce zážitky. Každý rok až 2000 hodín slnečného svitu a vždy ľahký vánok v chrbte ešte zdvojnásobí vašu radosť z jazdy. Keď si urobíte prestávku, môžete navštíviť niektorý z mnohých rustikálnych hostincov v okolí alebo sa ísť trebárs aj vykúpať.

K Neziderskému jazeru na bicykloch

K Neziderskému jazeru na bicykloch

Ako je to s bezpečnostnými predpismi pre cyklistov v Rakúsku a Maďarsku?

Čo sa týka bezpečnosti, prilby nie sú v Maďarsku povinné a v Rakúsku ich musí bezpodmienečne mať iba deti do 12 rokov, avšak je samozrejme rozumnejšie sa nejakou tou kvalitnou helmou vybaviť. Nezabudnite ani na reflexnú vestu! Za tmy je nutné ju mať rovnako ako bezpečnostné svetlá.

Neziderské jazero

Neziderské jazero

Cesta a parkovanie pri Neziderskom jazere

K Neusiedl am See sa dostanete pohodlne autom aj vlakom. Z Viedne jazdí každý deň (aj cez prázdniny) vlaky Regionalexpresszüge, ktoré bývajú v Neusiedl am See asi za 38 minút. Parkovanie v centre Neusiedl am See je spoplatnené, ale u móla sa nachádza velké parkovisko dostupné zdarma. Podobne to majú aj ostatné mestá okolo jazera.

Neziderské jazero

Neziderské jazero

Doprajte si zaujímavý a príjemný výlet na bicykli, ktorý prospeje vášmu zdraviu i dušu. Cyklotrasy pri Neziderskom jazere vás určite nesklamú.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.