Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Coco de mer - hriešny plod pozemského raja

Coco de Mer

Coco de Mer

Vedeli ste, že v Indickom oceáne existuje malý kúsok raja, v ktorom rastú obrie palmy a tie plodia gigantické orechy pripomínajúce svojím tvarom ženské lono? Ich domovom je malebný ostrovček Praslin, ktorý je súčasťou Seychelských ostrovov.

Rezervácia Vallée de Mai s palmami Coco de Mer

Ostrov Praslin má na dĺžku 12 km a je obľúbeným cieľom milovníkov krásnej prírody, potápania, bielych pláží či golfu. Leží iba 45 km severovýchodne od hlavného ostrova Mahé. K najväčším tunajším lákadlám patrí rezervácia Valée de Mai (Májové údolie), súčasťou ktorej je unikátny palmový prales, nedotknutý až do tridsiatych rokov 20. storočia. Hustý smaragdový porast ukrýva niekoľko druhov endemických paliem, z ktorých je najvzácnejších 7 000 exemplárov palmy Coco de Mer. Jej botanický názov znie Lodoicea maldivica. Práve k brehom Maldív zaniesli morské prúdy obrie plody týchto paliem v dobách, keď Seychely ešte neboli osídlené. Vďaka svojej jedinečnosti boli považované za posvätné a všetky plody patrili iba maldivskému cisárovi. Európski králi skupovali prapodivné semená za horibilné sumy. Aj dnes sú gigantické semená úzkostlivo evidované a označené registračnou známkou.

Vallée de Mai

Vallée de Mai

Legendami opradené Coco de Mer

Izolácia ostrova od okolitého sveta dala vznik pralesu, ktorý dávni moreplavci považovali za pozostatok bájneho Raja. Plody palmy mali byť oným jablkom zvádzajúcim Adama ku hriechu. Niet sa čomu čudovať. Plody samičích rastlín, ktoré pripomínajú svojím tvarom ženské lono, rastú vždy v blízkosti samčích paliem s plodmi v tvare mužského prirodzenia. Stačilo málo a v hlavách námorníkov, plaviacich sa dlhé mesiace po mori, začali kolovať hriešne myšlienky. Miestni sprievodcovia vás radi zoznámia s legendou, podľa ktorej sa za splnu samčie a samičie palmy k sebe nakláňajú a oddávajú sa milostným hrátkam. Že tomu neveríte? Pri splne sa radšej držte od pralesa ďalej. Kto toto divadlo zazrie, ten ževraj navždy oslepne.

Plod samčej palmy

Plod samčej palmy

Návšteva Valée de Mai

Rezervácia je pohodlne dostupná autobusovou linkou, ktoré premáva pozdĺž celého ostrova. Po zaplatení vstupného (15Eur) obdržíte mapku s tromi vyznačenými trasami, z ktorých najdlhšia meria asi 2 km. Celé územie parku má veľmi dobré turistické značenie. Blúdiť rozhodne nebudete. Hustý palmový porast vytvára tajuplné šero a pri troche šťastia narazíte na niektorého z endemických živočíchov (stromová žaba, čierny papagáj, zelený gekon, praslinský slimák). Po chvíle si vaše zmysly privyknú na šero a začnete si dosýta vychutnávať intenzívne vône (škorica, divoká vanilka, mango) a neznáme zvuky. Rezervácia je od roku 1983 zapísaná na zozname UNESCO.

Vallée de Mai

Vallée de Mai

Gigantické kokosové orechy Coco de Mer

Nebojte sa, palmy Coco de Mer rozhodne neprehliadnete. Dorastajú do výšky 30 metrov a ich vejárovité listy merajú okolo 10 metrov. Obrie kokosové orechy dosahujú plnej zrelosti až po siedmich rokoch. Zdá sa to byť dlhá doba, ale musíte vziať v úvahu, že palmy sa dožívajú veku až 400 rokov. Výsledkom dlhého zrenia je najväčší plod na svete s najväčším semenom na svete (17,6 kg). Najväčšie exempláre majú priemer 50 centimetrov a vážia 42 kg.

Obrí plod Coco de Mer

Obrí plod Coco de Mer

Využitie Coco de Mer

Plody palmy boli v minulosti využívané ako dochucovadlo pokrmov, praktické nádoby a cenené afrodiziakum. Dnešní návštevníci Seychel si môžu gigantické orechy kúpiť v obchodoch so suvenírmi alebo si zaobstarať praktickejšiu zmenšenú verziu vyrobenú z obrovského množstva rôznych materiálov. Ak sa chystáte na Seychely, rozhodne si nenechajte ujsť tento donedávna zabudnutý kúsok raja. Tí menej šťastní sa môžu pokochať pohľadom na obrie semeno vystavené v Pražskej botanickej záhrade počas letnej výstavy paliem a cykasov.

Suvenír zo Seychel

Suvenír zo Seychel

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.