Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Čo so sebou na horskú túru?

Prípravy na horskú túru sa javia ako úplná maličkosť. Prvotné predstava nahádzať pár vecí do batohu a ísť začne málinko pokrivkávať vo chvíli, keď dôjde k samotnému baleniu na cestu, a vy zrazu zistíte, že vlastne ani poriadne neviete, ako na to. Ako na nič nezabudnúť a pritom nezabaliť tisíc zbytočností? Aký batoh je vhodný? Čo si na túru obliecť? Tieto a ďalšie otázky vám zodpovedjú nasledujúce riadky.

Čo na seba na horskú túru?

Obuv

Úplným základom je kvalitná, nepremokavá, členková obuv, tzv. Pohorky, s pevnou, protišmykovou podrážkou, ktorá zaistí dostatočnú stabilitu na nerovnom povrchu. Mali by byť už rozchodené, pretože absolvovaním túry v úplne nových, nevyšlápnutých topánkach si koledujete minimálne o bolestivé pľuzgiere či otlaky.

Pohodlný odev

Čo sa týka oblečenia, nie je potrebné mať na sebe vrstvy ako cibuľa, pri ceste do kopca sa budete zbytočne potiť. Postačí kvalitná termobielizeň, tričko, pohodlné nohavice alebo kraťasy, prípadne šatka alebo iná pokrývka hlavy. Teplejšie oblečenie schovajte do batohu, kde budú v prípade potreby po ruke.

Aký batoh na horskú túru a čo do neho?

U výberu batohu záleží, akú dlhú túru máte pred sebou. Na jednodňové postačí malý batoh s objemom 30-40l, viacdenné túry potom vyžadujú batoh s objemom okolo 70l. Vždy však musí byť s polstrovanými ramennými popruhmi a výstuhou chrbta.

Základná výbava

Čo by mal teda váš batoh obsahovať? Samozrejme dostatok tekutín - vhodná je mierne sladená voda, naopak nevhodné sú perlivé a presladené nápoje, ale aj kava v väčšom množstve. Nesmie chýbať ľahké - a to ako na váhu, tak i na trávenie - energeticky výdatné jedlo v dostatočnom množstve. Z oblečenia sa oplatí mať náhradné ponožky, teplejšiu mikinu alebo sveter, dlhé nohavice, nepremokavú bundu, pláštenku. Čiapky a rukavice by nemali chýbať ani na letnej túre, pretože ako je známe, v horách sa počasie rýchlo a mnohokrát dosť výrazne mení, teplé oblečenie môže prísť vhod skôr, než sa nazdáte.

Myslite na bezpečnosť

Pri túre v mnohokrát ľudoprázdnej krajine je nutné myslieť na bezpečnosť viac, než kde inde. Preto nezabudnite aspoň na základnú lekárničku obsahujúcu minimálne obväz, náplasť, dezinfekciu, pravidelne užívané lieky a lieky proti bolesti. K vašej bezpečnosť prispeje tiež krém na telo aj na pery s dostatočným ochranným faktorom (kvôli poteniu najlepšie vodeodolný), kvalitné slnečné okuliare so 100% ochranou proti UVA i UVB žiareniu, pokrývka hlavy, ale aj čelovka či baterka a v teréne nevyhnutná podrobná mapa alebo GPS. Pre pokoj v duši majte vo vrecku plne nabitý mobilný telefón, hoci to môže pri vašej ceste vyzerať so signálom všelijako.

Nenoste zbytočnosti

Hlavnou zásadou je zbaliť len to, čo budete skutočne potrebovať. Vyvarujte sa zbytočnostiam, každý gram váhy navyše je poznať. Všetko, čo zabalíte, majte v nepremokavých obaloch, bohato postačí obyčajné igelitové vrecká. Zaistenie proti premočeniu by mal mať aj samotný batoh.

Čo ešte so sebou na horskú túru?

Podľa toho, aký terén vás čaká, voľte ďalšie vybavenie ako trekingové alebo nordic walkingové palice, mačky, cepín a ďalšie istiace pomôcky. Samozrejmosťou sú osobné doklady, kartička poistenca, hodiť sa môže aj telefónny kontakt na horskú službu. Nezabudnite na sáčky na odpadky, nech naše a nielen naše hory zostanú krásne aj pre ďalšie generácie.

Tak obuť pohorky, batoh na chrbát, foťák na krk a hor sa na túru! :-)

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Priali by ste si navštíviť túto lokalitu? Stačí si vybrať.