Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Chystáte sa prvýkrát do Amsterdamu?

Farebná architektúra Amsterdamu

Farebná architektúra Amsterdamu

Čaká vás prvá návšteva Amsterdamu a neviete, ktoré miesta si nenechať ujsť? Možností, čo v Amsterdame vidieť, je nespočetné množstvo. Ak máte na prehliadku len obmedzený čas, bude veľmi ťažké vybrať z obrovského množstva zaujímavostí a lákadiel. Nakoniec vám nezostane nič iné, než sa v budúcnosti do Amsterdamu vrátiť.

Historickým centrom po vode aj po súši

Amsterdam je mesto na vode, a to doslova. Je prepletené hustou sieťou kanálov čiže grachtov, ktoré pochádzajú už zo 17. storočia a sú zapísané na zoznam svetového dedičstva UNESCO. Cez kanále vedie viac ako tisíc oblúkovitých mostov. Nie nadarmo je Amsterdam nazývaný „Benátky severu“. Plavba loďou po grachtoch je obľúbenou atrakciou, ktorú si nechá ujsť len máloktorý turista.

Loďou po Amsterdame

Loďou po Amsterdame

Brehy kanálov lemuje hustá výstavba historických budov sa zdobenými štítmi. Vysoké úzke domy sú na seba doslova nalepené, starodávne dláždené chodníky priam nabádajú na prechádzky.

Centrum Amsterdamu

Centrum Amsterdamu

Okná do súkromia

Zo svojej domoviny sme zvyknutí chrániť si svoje súkromie, preto našinca veľmi prekvapí absencia záclon, závesov či žalúzií v oknách domov, ktorá vďaka tomu pôsobia ako výkladné skrine. Za pár chvíľ si ale človek zvykne a nemá potrebu do okien neustále hľadieť.

Okná do súkromia

Okná do súkromia

Amsterdam, mesto bicyklov

Holandskú metropolu si môžete prejsť aj na bicykli, obľúbenom to dopravnom prostriedku miestnych. Veď to ani nemožno prehliadnuť, na bicykli tú jazdí snáď úplne každý. Deti, dospelí, dedovia aj babičky, skrátka úplne všetci. Mestské zastupiteľstvo veľmi aktívne podporuje cyklistickú dopravu, ktorá je považovaná za rovnocenný spôsob dopravy po meste, čo miestni vo veľkom využívajú. Cyklisti majú v meste vyhradený osobitný pruh medzi chodníkom a cestou a pred chodcami majú absolútnu prednosť. Oplatí sa preto byť neustále v strehu, ale vďaka neustálemu drnčaniu zvončekov to vlastne ani inak nejde.

Mesto cyklistov

Mesto cyklistov

Bezpečnosť na poslednom mieste

Zaujímavosťou je, že sme za celý čas nášho pobytu v Amsterdame nestretli jediného cyklistu s prilbou na hlave, čo je v našich podmienkach nemysliteľné. Niektorí cyklisti nás prekvapili aj niečím iným. Napríklad muž v obleku idúci pravdepodobne do kancelárie, rovnako tak žena v kostýme s úzkou sukňou, navyše v lodičkách, ale hlavne dedko, ktorý viezol sotva trojročné batoľa v debničke na zeleninu, ktorú mal povrazom pripevnenú pred riadidlami. Ten nám svojou (ne)zodpovednosťou doslova vyrazil dych.

Amsterdam na bicykli

Amsterdam na bicykli

Starý bicykel do šrotu? Rozhodne nie

Aj samotné bicykle sú kapitola sama o sebe. Väčšina miestnych bicyklov má najlepšie roky dávno za sebou, v uliciach možno vidieť naozaj veľmi opotrebované kúsky, čo však pravdepodobne patrí k miestnemu folklóru. Naopak s novým, moderným bicyklom by ste tu pôsobili dosť nepatrične. Čím staršie a horšie vyzerajúci bicykel, tým lepšie zapadnete.

Amsterdam na bicykli

Amsterdam na bicykli © Iveta Zouharová

Kvetinové trhy

Kvetinový trh Singel, ktorý leží v zákrute rovnomenného vodného kanála, by mal navštíviť každý milovník kvetín. Desiatkam stánkov so sezónnymi kvetinami dominujú cibuľoviny, predovšetkým pre Holandsko tak typické tulipány. Vidieť a zakúpiť môžete tak kytice čerstvých kvetov, ako aj cibule najrôznejších druhov a farieb tulipánov, narcisov, kaktusy, semená kvetín, ale aj rôzne suveníry ako dreváky, maľované hrnčeky a ďalšie drobnosti na pamiatku.

Kvetinový trh v Amsterdame

Kvetinový trh v Amsterdame © Iveta Zouharová

Trochu som sa zarazila pri stánku so štartovacou sadou na pestovanie marihuany. U nás vec neprípustná, v Holandsku úplne normálna.

Sada na pestovanie marihuany

Sada na pestovanie marihuany © Iveta Zouharová

Blší trh

Na jednom z námestí sme narazili na blší trh. Väčšina predajcov mala svoje poklady vystavené priamo na zemi, časť z nich na rôznych stolíkoch, prípadne provizórnych stánkoch. Sortiment bol naozaj pestrý – od starých kníh, gramofónových platní, mincí, šperkov, hodiniek, po okuliare, kalkulačky, brúsené sklo, gýčovité obrazy a sošky, veľmi obnosené oblečenie a milióny ďalšieho haraburdia. Vášnivý lovec pokladov by medzi tým všetkým určite našiel niečo cenné, no veľká väčšina okoloidúcich, rovnako ako my, brala tento prechod trhoviskom skôr len ako ďalšiu turistickú atrakciu.

Blší trh v Amsterdame

Blší trh v Amsterdame © Iveta Zouharová

Múzeum voskových figurín Madame Tussaud

Jedna z pobočiek svetoznámeho múzea sa nachádza priamo v centre Amsterdamu, na námestí Dam. Nájdete tu na jednom mieste tie najznámejšie osobnosti svetovej kultúry, politiky, športu aj vedy. Na vlastné oči môžete vidieť také hviezdy, ako sú Michael Jackson, Spice Girls, Kylie Minogue alebo napríklad Madonna či Luciano Pavarotti. Filmových fanúšikov poteší krásna Angelina Jolie, Eddie Murphy, Tom Hanks alebo George Clooney.

Posedenie s hviezdami :-)

Posedenie s hviezdami :-) © Iveta Zouharová

Odfotiť sa môžete vedľa Lady Diany, Dalajlámu alebo napríklad Lenina, ktorý ma osobne šokoval svojou drobnou postavou. V jednom nenápadnom výklenku nás prekvapila dokonalá kópia Alberta Einsteina vrátane jeho typických strapatých vlasov.

Albert Einstein

Albert Einstein © Iveta Zouharová

Vstupné činí cca 20 Eur, pre deti a väčšie skupiny je možné získať zľavu. Pri čakaní na vstupenky buďte trpezliví, rad býva dlhý, pretože záujem je obrovský.

Brusiareň diamantov

Amsterdam je nielen mestom vodných kanálov, ale aj mestom diamantov. Ich brúsenie tu má dlhoročnú tradíciu. Jedna z najväčších brusiarní v meste je Gassan Diamonds, ktorá zamestnáva viac než 500 zamestnancov a organizuje pre turistov zaujímavú prehliadku s výkladom.

Brúsička pri práci

Brúsička pri práci © Iveta Zouharová

Dozviete sa, akým spôsobom sa diamanty režú, kde sa vyskytujú ich náleziská, máte možnosť sledovať pri práci šikovných brúsičov, prezriete si kolekcie diamantových šperkov a v neposlednom rade si môžete niektorý zo šperkov aj vyskúšať. Mať aspoň na chvíľu na prste diamantový prsteň v hodnote niekoľko tisíc eur je veľmi príjemné.

Aspoň vyskúšať...

Aspoň vyskúšať... © Iveta Zouharová

Begijnhof

Ak pri svojich potulkách Amsterdamom zatúžite po oáze kľudu, navštívte Begijnhof – dvor Beguínskych žien, ktorý doteraz obývajú sestry tohto rádu. V parku plnom zelene môžete posedieť na niektorej z lavičiek a vychutnať si tak pokoj a ticho, ktoré je úplným protikladom rušného centra mesta.

Begijnhof

Begijnhof © Iveta Zouharová

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.