Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Cestovanie s bábätkom

Cestovanie s bábätkom, či už letecky alebo vlastnou dopravou, nie je v dnešnej dobe žiadny problém. Ak nepodceníte dostatočnú prípravu, nemala by vás počas cesty stretnúť žiadna nepríjemnosť.

Bábätko v lietadle

V akom veku môže bábätko letieť?

Dieťatko s vami môže letieť prakticky od prvého týždňa života, avšak pre matky po pôrode môže let predstavovať zvýšené riziko trombózy. Nielen preto sa oplatí pár týždňov či mesiacov počkať.

Let s miminkom

Let s miminkom

Kto je infant?

Výrazom infant je označované dieťa od narodenia do dvoch rokov, pričom dieťa nesmie dovŕšiť vek dvoch rokov ani posledný deň zájazdu. Deti mladšie ako dva roky sú u väčšiny leteckých spoločností prepravované zadarmo alebo za malý jednorazový  poplatok. Je potrebné počítať s faktom, že vaše dieťatko nemá v tomto prípade nárok na sedadlo v lietadle či občerstvenie na palube a dokonca ani  na  odbavenú  batožinu. V mieste pobytu potom nepočítajte so samostatným lôžkom ani službami v hoteli.

Bábätko musí počas štartu aj pristátia sedieť na vašich kolenách a byť pripútané špeciálnym pásom.

Vlastná letenka

Dieťatku samozrejme môžete zaplatiť aj samostatné sedadlo. Jeho cena sa bude pohybovať medzi 65% až 100% ceny v závislosti od podmienok tej či onej leteckej spoločnosti. Preprava je možná aj vo vlastnej autosedačke, ktorá je certifikovaná pre použitie v lietadle. Sedačka však nesmie byť použitá v situácii, kedy musí byť cestujúci pripútaný (štart, pristátie).

Čo zabaliť bábätku do kufra?

Pri balení vecí príliš nezáleží, na akú dlhú cestu vyrážate, na množstvo potrieb pre bábätko to veľký vplyv mať nebude. Sú veci, ktoré vziať musíte, či už idete na pár dní alebo na mesiac. Patria medzi ne:

  • Teplomer
  • Náplasti
  • Lieky od bolesti a horúčky
  • Repelent
  • Klobúčik proti slnku
  • Plienky
  • Vlhčené obrúsky
  • Antibakteriálne obrúsky alebo gél
  • Krém s dostatočným ochranným faktorom
  • Krém alebo púder proti zapareninám
  • Fenistil gél alebo kvapky
  • Plienky - aspoň na prvý deň

Čo zbaliť pre miminko

Čo zbaliť pre miminko
 

Čo môže obsahovať príručná batožinu?

Povolená  je  pevná  aj  tekutá  strava, avšak v prípade tekutej stravy len množstvo, ktoré je nevyhnutne nutné po dobu letu. Je možné, že budete musieť na vyzvanie pracovníka bezpečnostnej kontroly preukázať nezávadnosť pokrmu, tzn. pokrm ochutnať. Všetky tekutiny musia byť uzavreté v priehľadnom vrecku, maximálne množstvo v jednom sáčku je 100ml. Ďalej so sebou smiete mať detské plienky, obrúsky, púder a inú pevnú kozmetiku.

Kŕmenie a prebaľovanie v lietadle

Ak je vaše bábätko dojčené, máte o stravu v lietadle postarané. Ak ale je na umelom mlieku a ďalších príkrmoch, poproste palubný personál o ich ohriatie. Spravidla vám radi vyhovejú, aj keď to nie je ich povinnosť.

S najväčšou pravdepodobnosťou bude treba dieťatko počas letu prebaliť. K tomu vám poslúži palubné WC, kde je pre tieto účely určený priestor, hoci veľmi obmedzený.

Kŕmenie a prebaľovanie miminka v lietadle

Kŕmenie a prebaľovanie miminka v lietadle
 

Pár užitočných rád a tipov

  • Každé dieťa musí mať svoj vlastný občiansky preukaz či pas, pričom OP je platný iba v krajinách EÚ.
  • Aj keď vaše dieťatko poletí úplne zadarmo, jeho meno, priezvisko a dátum narodenia musíte nahlásiť a to už pri rezervácii leteniek či pri kúpe zájazdu v CK.
  • Pri vzlete a pristávaní lietadla je vhodné, aby vaše bábätko pilo, najlepšie z fľaštičky s cumlíkom. Vyhne sa tým bolesti ušiek kvôli zmene tlaku.
  • S maličkým bábätkom voľte skôr európske destinácie. Čím väčšia exotika, tým väčšie je riziko črevných ťažkostí. Ak dojčíte, riziko je dvojnásobné.
  • Na palubu vezmite dieťatku náhradné oblečenie vrátane svetríka alebo dečky, pretože lietadlo je klimatizované. Nezabudnite tiež na obľúbenú hračku a cumlík.
  • Ak máte možnosť voľby, vyberte si let v noci. Vaše dieťatko veľmi pravdepodobne celý let prespí a všetko prebehne v pokoji a bez zbytočného stresu.

Vlastná doprava

Nepríliš vzdialené destinácie môžete absolvovať vlastným vozidlom. Výhodou sú zastávky kedykoľvek je to potrebné, čo sa týka počtu a rozmerov batožiny, ste limitovaní len veľkosťou kufra vášho auta. Nevýhodou môže byť dlhá jazda, ktorá vás iste unaví, a vy nebudete mať dostatok energie na starostlivosť o dieťatko, ktoré pravdepodobne podstatnú časť cesty prespí. Preto sa odporúča mať po maximálne šiestich hodinách jazdy zaistený nocľah. Bude to tak lepšie ako pre vás, tak aj pre vaše bábätko.

Či už cestujete kamkoľvek, akýmkoľvek dopravným prostriedkom, vždy je potrebné brať ako prioritu potreby, rytmus a režim vášho dieťatka. Len tak si dovolenku užijete v pokoji, pohode a so všetkým.

S miminkom pri mori

S miminkom pri mori

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.