Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Cesta okolo sveta nemusí ostať iba snom!

Cesta okolo sveta

Cesta okolo sveta

Možno patríte medzi vášnivých cestovateľov, ktorí počas nudnej pracovnej porady snívajú o ďalekých cestách a kufor nechávajú pre istotu vždy na ľahko dostupnom mieste. Skúste si predstaviť, že počas krátkej doby obídete desiatky svetových metropol a vystavíte svoje telo lúčom na tých najznámejších plážach. O ceste okolo sveta už nemusíte len snívať. Stačí mať dostatok odvahy, dobrodružnú dušu, platné cestovné doklady, dostatok peňazí aj miesta na pamäťovej karte fotoaparátu. Dôležité je aj rozhodnutie, či chcete navštíviť čo najviac krajín alebo sa zamerať skôr na zážitky.

Cesta okolo sveta - plánovanie je dôležité

Pri cestu okolo sveta je dôležité správne načasovanie. Madeira je najkrajšia v plnom kvete. Marocká Sahara v zime. Stredomorské pláže v lete. Brazílsku živočíšnosť si najlepšie vychutnáte počas karnevalu. Pobyt v Thajsku by vám mohlo pokaziť obdobie dažďov. Ramadán v arabských krajinách sa môže nepríjemne podpísať na ochote hotelového personálu či miestnych sprievodcov. Bola by škoda vynechať svetoznámu paradajkovú bitku La Tomatina v Španielsku alebo oslavy Nového roku v Číne.

Sahara, Maroko

Sahara, Maroko

Naplánovanie dokonalej cesty okolo sveta si vyžiada veľa hodín starostlivých príprav. Možno aj škrtanie v zozname vysnívaných destinácií. Neradno podceniť cestovné poistenie, dokonalé naštudovanie letových poriadkov alebo dopravných predpisov v jednotlivých krajinách. Samozrejmosťou by mala byť dobrá znalosť aspoň jedného svetového jazyka. Dobrí plánovači sa niekedy musia rozhodovať medzi hlasom srdca a zdravým rozumom. Je potrebné zvážiť svoje finančné aj fyzické možnosti. Krkolomné horské výstupy alebo dlhé túry vyzerajú na stránkach cestopisov romanticky. Realita by mohla byť pre plážového povaľača trochu bolestná. Vo svojom programe sa môžete zamerať na svetové metropoly, historické pamiatky, unikátne ekosystémy alebo kulinárske zážitky. Podceniť by ste nemali ani odpočinok.

Plánovanie cesty okolo sveta

Plánovanie cesty okolo sveta

Cesta okolo sveta s cestovnou kanceláriou

Ak sebakriticky uznáte, že je vytvorenie niekoľkostranového itinerára nad vaše možnosti, môžete preskúmať programy vytvorené cestovnými kanceláriami. Počas necelých dvoch mesiacov môžete navštíviť napríklad plávajúce trhy v Bangkoku, pozrieť si austrálsku metropolu Sydney z najvyššej budovy Sydney Tower, potápať sa pri Veľkej koralovej bariére alebo prežiť dobrodružstvo uprostred dažďových pralesov národného parku Daintree.

Plávajúce trhy v Bangkoku

Plávajúce trhy v Bangkoku

To najlepšie z Nového Zélandu zažijete počas prehliadky Aucklandu, gejzírov a národných parkov pri meste Rotorua, pri kúpaní v termálnych prameňoch národného parku Waio-Tapu alebo na niektorej zo sopiek v Národnom parku Tongario. Ako ďalšie v poradí sú na programe ostrovy Tahiti, rozprávkový ostrov Bora Bora, mesto anjelov a filmových hviezd Los Angeles alebo hriešne Las Vegas.

Bora Bora

Bora Bora

Medzi zástupcami Južnej Ameriky sa skvie Peru s historickým horským mestom Cusco, jediným dodnes obývaným mestom Inkov Ollantaytambo alebo legendárnym strateným mestom Inkov Machu Picchu. Chile vás zaujme historickými pamiatkami aj chuťou miestnych vín. Veľkonočné ostrovy vystrieda Brazília s niekoľkodennou relaxáciou v Rio de Janeiro a následný prelet späť do Európy. To všetko môžete zažiť v spoločnosti skúseného sprievodcu, ktorý vám pomôže s potrebnými formalitami a prehliadky vyšperkuje odborným výkladom.

Veľkonočný ostrov

Veľkonočný ostrov

Plavba okolo sveta

Zem bola už mnohokrát obídená, oboplávaná aj obletená a tak záleží len na vás aký spôsob dopravy je vám najbližší. Pre nás suchozemcov je lákavá aj možnosť cesty okolo sveta na palube luxusnej zaoceánskej lode. Ak netrpíte morskou chorobou a zo spánku vás nebudia katastrofické scény z filmu Titanic, potom by tento typ dopravy mohol byť pre vás tým pravým. Gigantické výletné lode pojmú na svoje paluby až niekoľko tisíc cestujúcich. Nemusíte sa báť, že by ste sa počas dlhej plavby nudili. Samozrejmou súčasťou väčšiny lodí býva divadelná sála, diskotéka, knižnica, internetová kaviareň, obchodná arkáda, posilňovňa, bowlingová dráha, wellness centrum, luxusné reštaurácie, detské ihriská, bazény, opaľovacie terasy aj super luxusné kajuty. Pre dávnych moreplavcov trpiacich skorbutom by prehliadka týchto plávajúcich miest, musela byť obzvlášť kurióznym zážitkom.

Plavba okolo sveta

Plavba okolo sveta

Po nalodení v niektorom z európskych prístavov sa môžete tešiť na prehliadku tak dokonale fotogenickýh miest akými sú napríklad Funchal (Madeira), Philipsburg (Svätý Martin), Charlotte Amalie (Britské panenské ostrovy), San Juan (Portoriko), Willemstad (Curacao), Oranjestad (Aruba), Santa Marta (Kolumbia), Cristobal (Panama), Puntarenas (Kostarika), Corinto (Nikaragua), Puerto Qetzal (Guatemala), Puerto Vallarta (Mexico), San Diego alebo Los Angeles (USA), Honolulu (Havaj), Pepe (Tahiti), Moorea (Francúzska Polynézia), Bora Bora, Pago Pago (Americká Samoa), Apia (Západná Samoa), Tonga, Lautoka (Fidži), Bay of Islands (Nový Zéland), Sydney (Austrália), Singapur, Port Klang (Malajzia), Phuket (Thajsko), Colombo (Srí Lanka), Malé (Maldivy), Dubaj (SAE), Khasab (Omán), Aquabou (Jordánsko), Heraklion (Grécko), Civitavecchia (Taliansko) či Marseille (Francúzsko).

Honolulu (Havaj)

Honolulu (Havaj)

V každom z prístavov si môžete naplánovať vlastný program alebo sa zúčastniť niektorého z fakultatívnych výletov. Niekoľkodenné presuny vám spestria divadelné vystúpenia, návšteva kasína, barmanská show, ochutnávka pokrmov pripravovaných prvotriednymi šéfkuchármi, nákupy v luxusných obchodoch alebo sledovanie niektorého z mnohých animačných programov. Romantické duše ocenia napríklad pozorovanie hviezd odrážajúcich sa na morskej hladine.

Romantický západ slnka na lodi

Romantický západ slnka na lodi

Nech už si pre svoju vysnívanú cestu okolo sveta zvolíte akýkoľvek dopravný prostriedok a akúkoľvek trasu, skúste ju prejsť s úsmevom na tvári a v príjemnej spoločnosti. Veď jedno staré japonské príslovie hovorí, že aj tisícimíľová cesta začína prvým krokom. Tak nech je ten váš prvý krok začiatkom niečoho veľkého.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.