Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Český Krumlov - krásny zámok aj historické centrum

Český Krumlov

Český Krumlov

Český Krumlov je hneď po Prahe druhým najnavštevovanejším mestom Českej republiky. Ročne priláka tisíce turistov zo všetkých kútov sveta, ktorí sa sem kvôli jeho nádhernému historickému centru a kúzelnej atmosfére vracajú znovu a znovu. Od roku 1992 je mesto zapísané na Zozname svetového kultúrného dedičstva UNESCO.

Historické centrum Českého Krumlova

Český Krumlov, obzvlášť jeho historické jadro, sa pyšní úctyhodným architektonickým bohatstvom. Pri prechádzkach krivoľakými, spletitými uličkami narazíte na malebné mešťanské domy, stredoveké krčmy a kaviarne, fontánu s morovým stĺpom, renesančnú budovu radnice a ďalšie pamätihodnosti, vďaka ktorým je duch tohto mesta tak silný.

Historické centrum Českého Krumlovu

Historické centrum Českého Krumlovu

Štátny hrad a zámok Český Krumlov

Impozantná stavba gotického hradu a renesančného zámku Český Krumlov tyčiaca sa nad skalou na brehu rieky Vltava nadchne nie len pozoruhodnou architektúrou, ale aj svojou rozlohou, lebo patrí k najrozsiahlejším zámockým areálom v strednej Európe. K objektu patrí aj rozľahlá zámocká záhrada s kaskádovitou fontánou, ale hlavne s unikátnym otáčavým hľadiskom pre divadlo pod šírym nebom.

Štátny hrad a zámok Český Krumlov

Štátny hrad a zámok Český Krumlov

Múzeum útrpného práva

Priamo v historickom centre mesta, v novozrekonštruovaných pivničných priestoroch starobylej radnice, sa nachádza múzeum útrpného práva, alebo aj tortúry. Môžete si tu prehliadnúť okolo 100 exponátov mučiacich nástrojov, 10 voskových figurín mučených nešťastníkov, zvukové a hlavne špeciálne audiovizuálne efekty (poprava mečom a upálenie čarodejníc) celkovú tajomnú atmosféru  stredovekého žaláru a mučiarne dotvárajú.

Múzeum útrpného práva

Múzeum útrpného práva

Múzeum voskových figurín – Wax museum

Ďalšie múzeum, ktoré stojí za prehliadku, je múzeum voskových figurín osobností českej aj svetovej histórie, ale aj súčastnosti. Z českých velikánov sú to napr. Vlasta Burian, Švejk, Karol IV., František Jozef I., Václav Havel, zo zahraničných osobností Charlie Chaplin, Michael Jackson, Tina Turner a mnoho ďalších.

V pivničných priestoroch je vybudované stredoveké mestečko. Niektoré figuríny sú zasadené do prostredia krčmy, hrnčiarskej, alebo alchymistickej dielne, vďaka čomu môžu návštevníci nahliadnúť do života obyčajných ľudí, vidieť ich pri práci a do sýtosti tak nasať atmosféru dávnych dôb.

Odporúčam zakúpiť zvýhodnenú, kombinovanú vstupenku zároveň do zrkadlového bludiska a múzea útrpného práva.

Grafitová baňa v Českom Krumlove

Návštevou grafitovej bane v Českom Krumlove potešíte hlavne deti, pretože sa jedná o prehliadku dobrodružnú, plnú napätia a tajomna. Exkurzia do baní prebieha, ako inak, než v podzemí, kam vás zvezie banský vláčik, ktorým kedysi jazdili baníci do práce. Pred vstupom do bane dostanete špeciálne oblečenie -  overal, prilbu, čižmy a tiež baterku. Teplota v bani je cca 10°C, preto nezabudnite na teplé oblečenie, ktoré si pod overal podvlečiete. Prehliadka prebieha za prítomnosti sprievodcu, ktorý vás zoznámi s históriou ťažby a náročnosťou baníckej profesie. V podzemí môžete zbadať horninu obsahujúcu grafit, nástroje používané k ťažbe, vozíky na prepravu horniny, ale vďaka obsahu vápenca v okolitých horninách aj čiastočnú krasovú výzdobu.

Grafitová baňa v Českom Krumlove

Grafitová baňa v Českom Krumlove

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.