Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Časový posun v Thajsku a Vietname

Thajsko

Thajsko

Túžite po romantickej a dobrodružnej dovolenke v tajuplných krajinách s bohatou históriou, veľkolepými stavbami a pestrou prírodou? Vydajte sa do Thajska alebo Vietnamu. Obe tieto krajiny majú rovnaký časový posun oproti Slovenskej republike.

Časový posun

Thajsko leží na východnej pologuli a tamojší čas sa vzhľadom k nášmu pripočítava. Časový posun tak robí +5 hodín v lete a +6 hodín v zime. V prípade Vietnamu je to rovnaké, Slovenská republika sa nachádza v pásme UTC +1 a Vietnam v pásme UTC +7, rozdiel medzi nimi je teda 6 hodín, ale neplatí to v letných mesiacoch, kedy u nás prechádzame na letný čas. Časový rozdiel bude v tom období iba 5 hodín.

Možnosti a doba letu do Thajska a Vietnamu

Slovensko je od Thajska vzdialené 8386 km, priamy let z Viedne do Bangkoku potrvá približne 10 hodín. Niekedy však môžu lety s medzipristátím trvať aj 14 hodín. Slovenskí turisti sa môžu bez víz zdržať v Thajsku do 30 dní.

Do Vietnamu (konkrétne do Hanoja alebo Hočiminovho Mesta) sa možno dostať z Viedne, Prahy, Budapešti a iných miest. Doba letu z Viedne do Hanoja robí aj s medzipristátím 14-15 hodín. Pre cesty do Vietnamu však potrebujete turistické vízum. Možno využiť e-visa, ktoré získate vyplnením formulára a uhradením poplatku 25USD.

Ryžové terasy vo Vietname

Ryžové terasy vo Vietname

Čo navštíviť v Thajsku a Vietname?

Thajsko sa pýši výbornou kuchyňou a takmer nedotknutou prírodou. Thajčania sú veľmi priateľskí a miestne taxíky sympaticky lacné. V tropickej krajine je aj v čase našej slovenskej zimy príjemná teplota na kúpanie. S Vietnamom je to vlastne vcelku podobné. Tiež tam môžete ochutnávať výborné pokrmy, užívať si kúpanie a potápanie a objavovať zatiaľ ešte nepoznané prírodné krásy. Na tamojších plážach býva pomerne prázdno.

Z mnohých zaujímavých miest v Thajsku, ktoré stoja za pozretie, spomeňme hlavné mesto Bangkok, najväčšie a najľudnatejšie v krajine. Turisticky obľúbená je najmä ulica Khao San Road s lacnými obchodíkmi, stánkami s pouličným jedlom a radom nočných klubov. Rozhodne by ste nemali vynechať návštevu Grand Palace, komplexu budov, ktorý tvoria kráľovské sály, chrámy a staroveké pamiatky. Z ďalších miest spomeňme aspoň hinduistický chrám Phanom Rung na severovýchode Thajska, jedno z najznámejších turistických letovísk Phuket či jeden z najkrajších thajských národných parkov Khao Sok.

Bangkok, Thajsko

Bangkok, Thajsko

Aj Vietnam má pre každého niečo. Ponúka destinácie urbanistické aj prírodné. Navštívte bar Mam Linh's na pobreží Nha Trang, relaxujte na pláži Cua dai, preskúmajte džungľu ostrova Cat Ba. Milovníkov histórie nadchne kráľovský komplex Minh Mang v Hué či chrám My Son. Očaria vás aj tajomné jaskyne Halong Bay. Z prírodných parkov odporúčame Národný park Yok Don, kde môžete stretnúť slony.

Halong Bay, Vietnam

Halong Bay, Vietnam

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.