Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Časový posun na Novom Zélande

Nový Zéland

Nový Zéland

Nový Zéland je síce ďaleko, ale verte, že tá dlhá cesta bude stáť za to! Táto krajina pozostávajúca z svoch ostrovov ponúka členité pobrežie, vysoké zasnežené hory, svieže zelené kopce aj krásne pláže, kde môžete relaxovať alebo surfovať. Než vyrazíte za všetkými krásami Nového Zélandu, mali by ste si zistiť, aký je tam vlastne časový posun...

Časový posun na Novom Zélande

Nový Zéland leží v časovom pásme UTC +12:00, takže je tam o dvanásť hodín viac ako v Greenwichi, podľa ktorého sa určujú časové zóny. Pretože na Slovensku je o hodinu viac ako v Anglicku, rozdiel medzi Slovenskom a Novým Zélandom je len jedenásť hodín. Táto pravda však platí iba niekoľko dní v roku, za čo môže striedanie zimného a letného času. Čas na Novom Zélande sa posúva inokedy než na Slovensku. Zimný čas tam trvá kratšie ako letný u nás, a preto je vzájomný posun desať, jedenásť alebo aj dvanásť hodín. Dá sa povedať, že jedenásťhodinový rozdiel medzi krajinami je asi dva mesiace v roku, desaťhodinový cca päť mesiacov a dvanásťhodinový potom zvyšných päť mesiacov.

Moeraki Boulders, Nový Zéland

Moeraki Boulders, Nový Zéland

Doba letu na Nový Zéland

Cesta na Nový Zéland je bohužiaľ dlhá a finančne nákladná. Lietadlom sa tam dopravíte asi za 25 hodín. V súčasnosti navyše bohužiaľ neexistuje letecká spoločnosť, ktorá by z našich končín lietala na Nový Zéland priamo bez aspoň jedného medzipristátia. Zo Slovenskej republiky možno na Nový Zéland letieť z letiska M. R. Štefánika, alternatívou môže byť odlet z Viedne, Prahy alebo Budapešti.

Príroda Nového Zélandu

Príroda Nového Zélandu

Čo sa oplatí navštíviť na Novom Zélande?

Nový Zéland toho môže ponúknuť naozaj veľa, od prírodných krás cez športové aktivity až po svetoznáme filmové miesta. Navštívte napríklad jeho najstarší národný park, Tongariro, ktorý je zároveň jednou z najkrajších oblastí Nového Zélandu. Leží na Severnom ostrove a na jeho území nájdete nielen sopky, ale aj horu Ngauruhoe, ktorú si iste pamätáte ako Horu osudu z filmov Pán prsteňov. Tie sa vám pripomenú aj prostredníctvom Hobitína, malebnej zelenej dedinky, ktorá vznikla pri meste Matamata pre účely natáčania. Stal sa z nej populárny cieľ turistov (pozrite si aj ďalšie miesta z Pána prsteňov v samostatnom článku). Z ďalších úžasných miest Nového Zélandu stojí za návštevu zátoka Bay of Islands, jaskynný komplex Waitomo či známy fjord Milford Sound. Milovníci adrenalínu by nemali minúť televíznu vežu Sky Tower, ktorá patrí k najobľúbenejším atrakciám Aucklandu. Čo takto prejsť sa po jej vrchole alebo si rovno skúsiť bungee jumping?

Auckland, Nový Zéland

Auckland, Nový Zéland

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.