Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Budhistický Vietnam – jedna z krás Ázie

Ryžové terasy v Mu Cang Chai

Ryžové terasy v Mu Cang Chai

Niektorým z nás sa pri zmienke o Vietname vybaví krajina zničená vojnou, rybárske dedinky či miestni, ktorí pracujú na ryžových poliach s vodnými byvolmi. Nenechajte sa pomýliť. Vietnam je tajuplnou a doposiaľ ešte nie úplne objavenou krajinou s bohatou históriou, siahajúcou až do doby paleolitu. Táto krajina neláka turistov iba na svoje pamiatky, ale aj na krásnu prírodu a aj keď budete možno prekvapení, je takisto dovolenkovým rajom pri mori.

Hanoi – hlavné mesto Vietnamu

Určite by sme sa mali zoznámiť s hlavným mestom tejto pozoruhodnej krajiny, v ktorom žije zhruba 7,5 miliónov obyvateľov a zároveň je hlavným centrom kultúry. Prelína sa tu francúzska architektúra s miestnymi stavebnými prvkami. Každý si mesto po absolvovanej návšteve zamiluje.

Hanoi

Hanoi

Ak chcete objaviť ten pravý spôsob života, navštívte Starú štvrť, v ktorej nájdete mnoho miestnych reštaurácií, kaviarní a bistier. Môžete tu takisto prejsť okolo jazera či vidieť cvičenie tai-či. Navyše je tu veľké množstvo ubytovacích kapacít pre turistov. Musíte navštíviř aj miestne pamiatky: Ho Či Minovo mauzóleum, Chrám literatúry, Kráľovské mesto Thag Long či Mozaikovú stenu (a mnoho ďalších).

Život v uliciach Hanoie

Život v uliciach Hanoie

Vietnamské pláže

Ako som už spomínala aj vo Vietname sa dá užívať more a pre turistov je to raj na zemi. Navyše sú tu výborné podmienky pre potápanie, málokde na svete je ževraj podmorský život skvostnejší – koraly, sasanky, chobotnice, pestrofarebné rybky. Najkrajšie pláže sú na ostrove Phu Quoc (kedysi bol krutým väzením). Zatiaľ tu stoja luxusné rezorty pri ľudoprázdnych plážach, to sa ale čoskoro zmení. Ak vás láka zažiť pokojnú dovolenku v luxuse, vydajte sa sem čo najskôr.

Ostrov May Rut neďaleko Phu Quoc

Ostrov May Rut neďaleko Phu Quoc

Budhizmus

Viac ako 50% obyvateľov vyznáva toto náboženstvo a tak výrazne prevláda nad taoizmom či kresťanstvom. Nachádza sa tu niekoľko funkčných kláštorov. Budhistickým mníchom/mníškou sa môže stať chlapec alebo dievča po dovŕšení 17 rokov. Najväčším budhistickým komplexom v krajine je Bai Dinh. Delí sa na starú časť (budhistické chrámy v jaskyniach) a novú časť (chrámy Tam, Phap Chu, Quan Am a Bao Thap, zvonica a kláštor).

Pagoda Bich Dong

Pagoda Bich Dong

Canoying v Da Lat

Mesto Da Lat leží v horách, obkolesené lesmi, menšími jazierkami a vodopádmi. Francúzi ho nazývajú Le Petit Paris (Malý Paríž), dokonca tu stojí zmenšenina Eiffelovej veže. Nejazdí sa sem ale iba za pamiatkami, ktorých je tu dostatok, ale aj za športom. Cannoying kombinuje zlaňovanie skalných stien a vodopádov, plávanie v tôňach, jazdy na prírodných tobogánoch či skákanie do jazierok – zahŕňa dopravu na miesto, inštruktáž, vybavenie, jedlo a pitie.

Vodopády v oblasti Da Lat

Vodopády v oblasti Da Lat

Vietnamská kuchyňa

Dokonale kombinuje ryžu, čerstvé bylinky, zeleninu a chilli. Patrí medzi jednu z najlepších na svete, navyše je veľmi ovplyvnená francúzskou kolonizáciou. Ako miestnu pochúťku všetci doporučujú Bahn Mi, chrumkavú svetlú bagetu plnenú poriadnou porciou čerstvých ázijských ingrediencií. Pre tých odvážnejších je tu národná pochúťka Bun Oc, uvarené slimáky, ktoré žijú v jazerách okolo Hamoie. V meste Hoi An je zas obľúbeným miestnym jedlom Cao Lau – ploché rezance zmiešané s fazuľovými výhonkami, listovou zeleninou, krutónmi a plátkami bravčového mäsa.

Bun Oc

Bun Oc

Nezabudnite si do Vietnamu vybaviť víza

Ku vstupu do Vietnamu je nutné mať vízum a pas platný minimálne 6 mesiacov po návrate z destinácie. 

Od 1.2.2017 bol spustený dvojročný projekt vydávania elektronických víz, o ktoré môžu požiadať aj občania SR. Turisti musia pricestovať cez medzinárodný hraničný prechod a rovnako tak odcestovať. Aktuálne informácie sledujte na stránkach Ministerstva zahraničných vecí SR.

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.