Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Baleárské ostrovy: Vychutnajte si pravú španielsku siestu!

Baleárske ostrovy

Baleárske ostrovy

Slnečné Baleárske ostrovy ležiace v priezračných vodách Stredozemného mora sú dokonalým dovolenkovým rajom. Každý z ostrovov Mallorca, Menorca, Ibiza a Formentera má svoje jedinečné čaro a láka legendárnou španielskou pohostinnosťou, skvelou kuchyňou, osobitou históriou, krásnou prírodou, pestrým podmorským svetom a očarujúcimi plážami.

Všetky štyri ostrovy sa vyznačujú aj príjemným teplým počasím s množstvom slnečných dní. Spoznajte tieto ostrovy a užite si pravú španielsku siestu počas vašej dovolenky!

Obľúbená Mallorca

Mallorca láka na svoje prírodné krásy

Mallorca láka na svoje prírodné krásy Shutterstock

Najväčším a najnavštevovanejším ostrovom je Mallorca. Je obľúbené najmä vďaka krásnym piesočnatým plážam, širokej ponuke zábavy a zaujímavým historickým pamiatkam. Zaujme vás však aj svojím hornatým vnútrozemím a krásnou divokou prírodou. Vyberte sa na výlet do kaňonu Torrent de Pareis, vychutnajte si krásy prírodného parku Mondragó alebo sa nechajte ohromiť podzemným kráľovstvom jaskyne Cuevas del Drach.

Ostrov je obľúbený aj u rodín s malými deťmi, ktoré ocenia pláže s pozvoľným vstupom do mora, moderné vodné parky, delfinárium a obrovské akvárium v hlavnom meste Palma de Mallorca. Akvárium v Palme je s niekoľkými tisíckami živočíchov druhým najväčším akváriom v Európe a môžete v ňom vidieť aj žraloky.

Vyberte si zájazd na Mallorcu

Pokojná Menorca

Oddýchnite si na ostrove Menorka

Oddýchnite si na ostrove Menorka Shutterstock

Menší a pokojnejší sused rušnej Malorky láka romantickými zátokami s priezračnou vodou, krásnymi útesmi a plážami. Pláže na Menorke sa považujú za jedny z najkrajších v Stredomorí. Celý ostrov je chránenou biosférickou rezerváciou UNESCO, takže si môžete vychutnať prechádzky nedotknutou prírodou. Počas putovania narazíte aj na množstvo starobylých kamenných pamiatok. Uvidíte napríklad kamenné stavby v tvare písmena T známe ako taulas. Najznámejšie z nich možno vidieť v Torralbe, neďaleko obce L'Argentina.

Dovolenka na Menorce

Pri potulkách po ostrove sa nechajte zlákať vôňou, ktorá sa šíri z niektorej z miestnych reštaurácií. Kuchyňa je tu pestrá a okrem čerstvých morských plodov si môžete pochutnať aj na vynikajúcom králikovi s figami, cuketách plnených rybacou pastou alebo jarabicu s kapustou.

Nielen divoká Ibiza

Západ slnka na slávnej Ibize

Západ slnka na slávnej Ibize Shutterstock

Ibizu charakterizujú hlavne divoké tanečné párty, rušný nočný život, pulzujúce letoviská a rozmanité trhy. Len pár minút jazdy autom od hlučných plážových diskoték sa však nachádza očarujúca oblasť prírodných rezervácií, soľných panví, jaskýň so vzácnymi maľbami, hustých borovicových hájov a strmých útesov. Navštívte napríklad prírodný park Ses Salines, ktorý je vďaka svojej bohatej flóre a faune zapísaný na zozname svetového dedičstva UNESCO. Vydajte sa aj na menšie ostrovy v okolí Ibizy, kde nájdete pokoj a relax.

Zaleťte si na Ibizu

Ostrov ponúka aj krásne pláže, navštívte Playa d'en Bossa alebo si vychutnajte západ slnka na brehu zálivu San Antonio. Športoví nadšenci ocenia skvelé podmienky na vodné športy. Vyskúšajte windsurfing alebo si prenajmite malú plachetnicu. Ak dávate prednosť pevnine, ideálny je pre vás výlet po Ibize na koni.

Nedoktnutá Formentera

Formentera ponúka krištálovo čisté more

Formentera ponúka krištálovo čisté more Shutterstock

Najmenší z ostrovov Formentera si vďaka svojim čistým a nedotknutým plážam a priezračnému moru vyslúžil prezývku Stredomorský Karibik. Aj v hlavnej sezóne je tu príjemná atmosféra a pláže nie sú preplnené, pretože na ostrov sa dostanete len loďou z Ibizy. Formentera je ideálna na potápanie a objavovanie podmorského sveta. Relaxovať môžete na najkrajšej pláži ostrova Formentera, Platja de Ses Illetes.

Vyrazte na Formenteru

Alebo si požičajte bicykel a prejdite sa po ostrove. Milovníkov sci-fi poteší výhľad na maják Faro de la Mola. Tu sa odohráva dej slávneho románu Julesa Verna O kométe. V centre ostrova sa nachádza malebná dedinka Sant Ferran de ses Roques, ktorá bola v 60. rokoch minulého storočia vďaka svojej uvoľnenej atmosfére obľúbenou základňou hnutia hippies. Za návštevu stojí aj ostrovček Espalmador, kde si okrem bieloskvúceho pobrežia môžete vychutnať luxus sírnych bahenných kúpeľov pod holým nebom.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.