Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Bajkalské jazero – najhlbšie jazero sveta

Bajkalské jazero, Rusko

Bajkalské jazero, Rusko

Jezero Bajkal v južnej časti východného Sibíra je najstarším (25–30 miliónov rokov) a najhlbším (1642 m) jazerom na svete. Je tiež druhým najväčším jazerom v Rusku, hneď po Kaspickom mori. Zaujíma vás, čo sa dá v jeho okolí navštíviť?

Letovisko Listvjanka na brehu Bajkalu

Ide o jedno z najpopulárnejších turistických miest na brehu Bajkalu, ktoré sa nachádza 65 km od mesta Irkutsk, z ktorého sa sem dostanete autobusom či loďou. Dedina Listvjanka je známa malebnou prírodou, návštevníkov však láka aj kaviarňami, reštauráciami, stánkami so suvenírmi a množstvom zábavných aktivít či organizovaných výletov. Navštívte tunajšie Bajkalské múzeum, chrám svätého Mikuláša, lyžiarske stredisko Eastland, rybí trh alebo bazén s cvičenými tuleňmi bajkalskými.

Listvjanka, Bajkal, Rusko

Listvjanka, Bajkal, Rusko

Listvjanka je tiež miestom, odkiaľ štartuje väčšina vyhliadkových plavieb. Doprajte si napríklad výlet na Olchon, najväčší ostrov Bajkalu, na ktorom nájdete napríklad skalu Šamanku, známu šamanistickú svätyňu a jedno z najzobrazovanejších miest jazera.

Skala Šamanka na ostrove Olchon

Skala Šamanka na ostrove Olchon

Sljuďanka na juhozápadnom konci Bajkalského jazera

Sljuďanka leží na juhozápadnom konci Bajkalského jazera, severne od pohoria Chamar-Daban. Tunajšia železničná stanica je jediná budova v Rusku, ktorá bola postavená z bieleho a ružového mramoru. Za zmienku nepochybne stojí aj kostol svätého Mikuláša a Mineralogické múzeum Zhigalov, jediné súkromné ​​mineralogické múzeum v krajine. Obsahuje asi 11800 minerálov.

Železničná stanica Sljuďanka

Železničná stanica Sljuďanka

Bajkalsk

Mesto Bajkalsk sa nachádza na severnom okraji Chamar-Dabanu, na južnom brehu jazera Bajkal. Od Sljuďanky je vzdialené asi 30 km juhovýchodne. Nadšení lyžiari a snowboardisti ocenia miestne moderné lyžiarske stredisko „Gora Sobolinaya“. Nachádza sa tu lanovka, ktorá je v prevádzke aj počas leta.  Za priaznivého počasia môžete z vrcholu dohliadnuť na protiľahlé Bajkalské pohorie.

Skiareál Gora Sobolinaya

Skiareál Gora Sobolinaya

Čivyrkujskij záliv Bajkalského jazera

Tento záliv plný malebných zátok, tajuplných ostrovov a liečivých prameňov je považovaný za jeden z najkrajších kútov jazera. Divoká príroda unikátnej oblasti priťahuje záujem turistov rovnako ako napr. možnosť rybolovu, plavba na loďke, surfovanie v blízkosti plytkých brehov a kúpanie. Skvelý výhľad na toto čarovné miesto poskytujú vrcholky polostrova Svätý nos, na ktorý sa možno dostať z dediny Usť-Barguzin.

Čivyrkujskij záliv, Bajkal

Čivyrkujskij záliv, Bajkal

Barguzinský záliv Bajkalu

Aj Barguzinský záliv na východnom brehu sa teší veľkému záujmu turistov, neďaleko neho totiž prebieha výstavba turisticko-rekreačnej zóny Bajkalský prístav. Táto zóna bola vytvorená s cieľom rozvoja turizmu na jazere. Počíta sa so zázemím pre letné aj zimné športy. Rovnako ako na Čivyrkujskij záliv je aj na ten Barguzinský pekný výhľad z vyvýšeniny na polostrove Svätý nos.

Zamrznutý Bajkal, Barguzinský záliv

Zamrznutý Bajkal, Barguzinský záliv

Chakusy - termálne kúpele na Bajkale

Chakusy sú termálne kúpele s liečivou vodou nachádzajúce sa v severnej časti Bajkalu, do ktorých sa ale dá dostať jedine loďou z Nižněangarska či Severobajkalska, eventuálne v zime po ľade. Boli vybudované kúsok od brehu jazera na mieste, kde vyvierajú teplé minerálne pramene. Tunajšia voda, dosahujúca teploty 46 °C, je bohatá na radón. Blahodárna kúpeľ vám dodá potrebnú energiu pre ďalšiu dobrodružnú cestu.

Termálne kúpele

Termálne kúpele

Ďalšie turistické zaujímavosti Bajkalského jazera

Ak sa rozhodnete navštíviť úchvatné Bajkalské jazero, nezabudnite sa počas svojej cesty zastaviť aj na ďalších zaujímavých miestach. Bola by škoda nechať si ujsť napr. posvätný Šaman - kameň opradený legendami, historickú železničnú trať Krugobajkalku, mys Ludar, mys Rytyj, horský vrchol Pik Čerského, Uškanské ostrovy alebo záliv Posolskij sor s rekreačnou zónou, nachádzajúcou sa južne od ústia rieky Selenga. Medzi dedinami Novyj Encheluk a Suchaja, v blízkosti rieky Zagza, zase nájdete rovnomenný termálny prameň. V okolí jazera sa buduje systém ekologických chodníkov nazývaných Veľký Bajkalský chodník, ktorý vám uľahčí pohyb okolo Bajkalu.

Šamanské totemy pri jazere Bajkal

Šamanské totemy pri jazere Bajkal

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.