Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Babičkine údolie

Viktorkin splav v Babičkinom údolí

Viktorkin splav v Babičkinom údolí Ondřej Kořínek

Každý už určite niekedy počul o Babičkinom údolí, aj keď možno nečítal jedno z najvýznamnejších českých diel 19. storočia. Rozrávkový kraj Boženy Němcovej patrí k najkrajším výletným cieľom východných Čiech. Zájdite sem na predĺžený víkend či dovolenku a objavujte tunajšie aj okolité krásy.

Čo všetko na vás čaká v Babičkinom údolí?

Je toho skutočne veľa! Predovšetkým krásny empírový Ratibořický zámok, v ktorom žila slávna kňažná Zaháňska z Babičky a ktorý je dominantou nerozlučne spätou s údolím. Reprezentuje typické vidiecke obydlia vysokej aristokracie v 19. storočí. Pred zámkom bol zriadený anglický zámocký park s odpočinkovým altánkom, exotickým skleníkom, empírovým Loveckým pavilónom v zadnej časti a s ratibořickou bažantnicou. K areálu Babičkinho údolia a ratibořického zámku patrí aj Záhradný dom, v ktorom sa každoročne konajú zaujímavé výstavy, inšpirované kvetmi a záhradou. Dom organizuje aj rôzne kurzy (krajinárskej maľby a fotografie, aranžovania kvetín, záhradnej architektúry a.i.). Štýlová kaviareň v hornom poschodí poteší milovníkov dobrej kávy.

Zámok Ratibořice

Zámok Ratibořice

Aké ďalšie miesta by rozhodne nemali ujsť vašej pozornosti? Bezpochyby Staré bielidlo a Viktorkin splav. Staré bielidlo, romantická drevená chalúpka, bola hlavným dejiskom príbehu Boženy Němcovej. Panklovci tu však v skutočnosti nikdy nebývali. Nemcová tu prežila v roku 1844 nezabudnuteľné prázdniny so svojimi deťmi a preto svoje spomienky na detstvo zasadila práve do chalúpky blízko splavu, ktorú dnes nazývame Starým bielidlom. Splav, kde šialená Viktorka hodila svoje dieťa do rieky a kam potom chodila spievať uspávanky, je dnes romantickým zákutím.

Staré Bielidlo

Staré Bielidlo

Aj kamenný Ludrov mlyn (tiež Rudrov či Panský) je neodmysliteľne spätý s knihou Babička, v roku 1950 bol dokonca zrekonštruovaný tak, aby zodpovedal rozprávaniu Boženy Němcovej. Miestne expozície záujemcom predstavia tradičné mlynárove obydlie z 19. storočia, dobový nábytok aj predmety dennej potreby.

Ludrov mlyn v Ratibořiciach

Ludrov mlyn v Ratibořiciach

Vôbec najznámejšou pamiatkou spájanou s Babičkiným údolím je zrejme súsošie Babičky s deťmi, ktoré sa radí k najkrajším českým pomníkom. Vytvoril ho slávny akademický sochár Otto Gutfreund. Pomník je umiestnený na konci aleje, ktorá vedie k Ludrovmu mlynu, a znázorňuje scénu, kedy sa Barunka, Adelka, Janík a Vilko vracajú s babičkou z návštevy mlyna.

Súsošie v Babičkinom údolí

Súsošie v Babičkinom údolí Honza Groh

Náučný chodník Babičkine údolie

Obľúbené turistická trasa, prechádzajúca národnou prírodnou pamiatkou Babiččkine údolie, vás zoznámi s miestami, kde malá Barunka Panklová a budúca významná česká spisovateľka Božena Němcová prežila svoje detstvo a získala inšpiráciu na napísanie svojho zrejme najslávnejšieho diela. Nechajte sa očariť malebným údolím a navštívte všetky vyššie spomenuté pamätihodnosti aj mnoho ďalšieho, napríklad Múzeum Boženy Němcovej. Chodník začína pri Barunkinej škole v Českej Skalici, pokračuje pozdĺž romantického koryta rieky Úpy do Ratiboříc a odtiaľ na Rýzmburk, kde končí. Celkovo vás čaká 7,5 km dlhá, avšak pohodlná cesta s dvadsiatimi piatimi zastávkami, osemnástimi informačnými panelmi a siedmimi zastávkami venovanými literatúre a okolitej prírode. Chodník možno absolvovať od mája do októbra, v zime sa panely skladajú. Počas zimného obdobia sa môžete riadiť turistickými značkami.

Babičkino údolie - rieka Úpa

Babičkino údolie - rieka Úpa Vojtech.dostal

Výlety do okolia Babičkinho údolia

Kúsok od Babičkinho údolia možno navštíviť Orlické hory s mnohými zaujímavými pamiatkami a možnosťami športových aktivít. Stolové hory, tajomné údolia a pokojné prechádzky panenskou prírodou na vás čakajú v Národnom parku České Švajčiarsko. Z Babičkinho údolia to máte čo by kameňom dohodil aj do Krkonoš. Spoznajte známe horské strediská, ako je Pec pod Sněžkou alebo Špindlerov mlyn. Z ďalších atraktívnych tipov na výlety spomeňme napríklad Adršpašské skaly, vojenskú pevnosť Dobrošov, Dvůr Králové nad Labem s rozsiahlou zoologickou záhradou alebo barokové múzeum hospitál Kuks.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.