Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Astana, moderné srdce Kazachstanu

Astana

Astana

V roku 1997 sa Astana, ležiaca uprostred nehostinných stepí, stala hlavným mestom Kazachstanu. V posledných rokoch tu rastie počet obyvateľov aj moderných stavieb, predovšetkým presklených mrakodrapov a kancelárskych budov. Vznikajú nové ulice, rezidenčné štvrte aj parky. Staré budovy, z ktorých dýcha história, by ste tu hľadali márne. Na Astane sa podpísal vplyv sovietskej éry, a preto v nej prevažuje architektonický štýl šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov minulého storočia. Napriek tomu sa tu oplatí navštíviť mnoho zaujímavých vecí...

Prezidentský palác AK Orda

AK Orda je 80 m vysoký prezidentský palác, v ktorom sa prezident venuje pracovným povinnostiam a rokuje s predstaviteľmi iných krajín. Stavba bola zahájená v roku 2001. Autori sa zamerali na vytvorenie neopakovateľného, ​​jedinečného komplexu, ktorý by symbolizoval silu a dynamiku rýchlo sa rozvíjajúcej krajiny. Na projekte sa podieľali známi architekti nielen z Kazachstanu, ale aj z Európy. Boli medzi nimi renomovaní návrhári M. Gualazzi a A. Molteni. Interiéry v národnom štýle boli vyrobené podľa odborného posudku akademika K. Montakhajeva. Odborníci a pracovníci 26 národností z desiatich krajín sveta pracovali na výstavbe hlavnej štátne budovy, ktorej základnou farbou je zlatá.

Prezidentský palác Ak Orda

Prezidentský palác Ak Orda

Veža Bajterek

Jedinečná vyhliadková veža v tvare topoľa so zlatou guľou na vrchole bola postavená v roku 1997 a je neprehliadnuteľná. S výškou 105 m, pričom vyhliadková plošina bola umiestnená príznačných 97 m nad zemou, slúži ako dobrý orientačný bod. Pripomína báj o vtákovi Samrukovi, ktorý položil svoje vajcia do posvätného stromu života a je symbolom šťastia. Bajterek (v preklade „vysoký topol“) je tak vlastne takou spojnicou medzi starým a moderným svetom, medzi tradíciami a pokrokom.

Veža Bajterek

Veža Bajterek

Islamské centrum

Islamské centrum bolo postavené v roku 2005 a sponzorované katarským emirom Hamad bin Khalifa Al Thani. Pozostáva z knižnice, madrasy (náboženskej školy) a Mešity Nur Astana, ktorá má štyri minarety s výškou 63 m. Práve v tomto veku zomrel prorok Mohamed. Mešita je druhou najväčšou v krajine a pojme až päť tisíc osôb. Jej modlitebná sála, určená len mužom (ženy používajú hornú galériu), je nádherným viacposchodovým priestorom s nápismi a geometrickým vzorom v modrej, bielej, zlatej a červenej farbe.

Mešita Nur Astana

Mešita Nur Astana

Pyramída mieru a súladu

Veľká pyramída, navrhnutá britským architektom Sirom Normanom Fosterom, bola otvorená v septembri roku 2006. Na slávnostnom otvorení vystúpila svetová operná hviezda Montserrat Caballé. Pyramída je symbolom priateľstva, jednoty a mieru v Kazachstane. Je domovom kresťanstva, islamu, judaizmu, budhizmu, hinduizmu a ďalších náboženstiev. Sám názov napovedá, že budova predstavuje snahu o náboženské porozumenie a rovnosť, život v harmónii a bez násilia. Areál zahŕňa aj opernú sálu, výstavné siene, galériu, etnické kultúrne stredisko, Medzinárodné centrum kultúry a náboženstva, knižnicu atď. Presklený vrchol pyramídy ponúka pôsobivý výhľad na mesto. Horná časť je ozdobným dielom umelca Briana Clarke, 130 holubíc na obraze predstavuje 130 národností žijúcich v Kazachstane.

Pyramída mieru a súladu

Pyramída mieru a súladu

Chan Šatyr

Ohromný priehľadný stan Chan Šatyr bol otvorený v roku 2010 ako moderné centrum zábavy, navrhnuté tak, aby poskytovalo celý rad kultúrnych a spoločenských aktivít. Pritom je pred svetom chránený obalom a vytvára tak „svet vnútri“, ponúkajúci príjemné klimatické podmienky po celý rok bez ohľadu na počasie. Zaberá plochu, na ktorú by sa zmestilo viac ako desať futbalových štadiónov. Prejdite sa po miestnych parkoch, námestiach a dláždených uliciach. Chvíle voľna vám spestria obchody, umelá rieka s loďkami, pláž alebo minigolf.

Chan Šatyr

Chan Šatyr

Praktické informácie pre cestu do Astany

Predtým než vycestujete do Astany, venujte pozornosť niekoľkých základným informáciám. Priamy let z Bratislavy bohužiaľ nie je možný, zrušené bolo tiež spojenie z Viedne, a tak sa ako najvýhodnejší javí odlet z Viedne s prestupom vo Varšave spoločnosťou LOT alebo spojenie Budapešť-Minsk-Astana spoločnosťou Belavia. Cesta trvá minimálne 8 h.

Od januára 2017 si občania Európskej únie, a teda ani Slováci, nemusia pre vstup do krajiny obstarávať víza, ak dĺžka pobytu nepresiahne 30 dní. Oficiálnym jazykom je tu kazaština, ale bežne sa používa aj ruština.

Astana Opera

Astana Opera

V Kazachstane nie je zavedený letný čas, rozdiel medzi Slovenskou republikou a Astanou je v lete +4 hodiny a v zime +5 hodín. Čo sa týka klimatických podmienok, sú pre Astanu typické veľké teplotné rozdiely. V letných mesiacoch môže teplota dosiahnuť 30 °C a v zime naopak pod -30 °C klesnúť. Obdobie jari a jesene trvá krátko.

Oficiálne menou je tu tenge (KZT). Čo sa týka bezpečnostnej situácie, Kazachstan je jednou z najbezpečnejších krajín Strednej Ázie s nízkou kriminalitou.

Pohľad z minaretu mešity Hazrat Sultan

Pohľad z minaretu mešity Hazrat Sultan

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.