Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Antické mesto Efez je druhým najnavštevovanejším miestom Turecka

Efez, Turecko

Efez, Turecko

Zaniknuté mesto Efez (grécky Efesos, turecky Efes) bolo jedným z veľkomest iónského Grécka v Malej Ázii. Nachádzalo sa v Lýdii na pobreží Egejského mora. Dnes ležia pozostatky antického mesta niekoľko km od pobrežia v İzmirskej provincii, asi 50 km južne od samotného İzmiru a sú hneď po Istanbule najnavštevovanejším miestom Turecka. V roku 2015 boli zapísané na zoznam svetového kultúrného dedičstva UNESCO. Možno sa k ním dostať z prístavu Kuşadası, ktorý je zároveň významným strediskom turistického ruchu.

Staroveký Efez kedysi a dnes

V roku 560 pr. n. l. dobyl mesto lydský kráľ Kroisos. Do tej doby ležal Efez severnejšie od neskoršej metropoly. Priliehal k nemu chrámový okrsok Artemidinho chrámu, jedného z pôvodných siedmych divov sveta. Chrám bol rozšírený thráckym kráľom Lysimachom v roku 295 pr. n . l., v období, kedy sa Efez stáva dôležitým centrom. V rokoch 189-133 pr. n . l. patril k rímskej ríši ako jedno z najvýznamnejších miest. Vyrástla v ňom rada stavieb financovaných bohatými občanmi. Neskôr získava Efez význam tiež ako dôležité pútne miesto a sídlo biskupstva. Lesk mu dodávala aj knižnica a najväčšie divadlo na svete, do ktorého sa vošlo až 24 000 divákov. Taktiež tu boli postavené kúpele so zrejme prvými krytými toaletami s kanalizačným odpadom.

Celsova knižnica v Efeze

Celsova knižnica v Efeze

Časť mesta, kedysi tak slávneho, dnes zaberá malá turecká dedinka Ayasaluk. Jej názov zrejme vznikol skomolením slov znamenajúcich svätý teológ. Odkazuje na sv. Jána. ktorý podľa legendy spísal v Efeze svoje evanjelium. Antické mesto, najrozsiahljšie a najzachovalejšie v Turecku, bezpochyby nadchne všetkých milovníkov histórie. Nie je úplne archeologicky preskúmané, nájdené fragmenty svedčia o jeho niekdajšej moci. Dochovali sa nám zvyšky veľkého amfiteátru a z Celsovej knižnice, ktorá dnes predstavuje najväčšie lákadlo, predná fasáda. Z Artemidinho chrámu bohužiaľ zostal iba jeden stĺp. Na druhej strane kopca si možno prehliadnúť Hrob štyroch bratov.

Amfiteáter v Efeze

Amfiteáter v Efeze

Prečo navštíviť Efez?

Pamätihodnosti mesta sú rozprestrené po veľkom území. Iba malú časť z nich tvorí oplotený úsek, do ktorého sa platí vtupné. Tam sa však nachádzajú hore uvedené hlavné pamiatky - divadlo, knižnica ai. Mimo oplotenej časti môžete nájsť Jaskyňu sedmispáčov, legendárnych mladíkov uctievaných miestnymi obyvateľmi dodnes. Podľa povesti sa mali zachrániť pred prenásledovateľmi spánkom, korý trval dvesto rokov, a to v jaskyni na východnom okraji Efezu.

Jaskyňa sedmispáčov, Efez

Jaskyňa sedmispáčov, Efez

Ďalej si môžete prehliadnúť helénske hradby, gymnasion a štadión nad severným parkoviskom,hrad sv. Jána, mešity atd. Na ich dôkladnú prehliadku budete potrebovať dostatok času. Nečakajte, že vám postačia dve hodiny. Za tú dobu stihnete snáď jedine hlavný areál. V ňom môžete vidieť napr. tieto veci: Variove kúpele, menšie divadlo, Domiciánov chrám, Herkulova brána, obrovský a čiastočne prístupný amfiteáter, Celsova knižnica, kostol Panny Márie atd.

Domiciánov chrám a Poliova fontána

Domiciánov chrám a Poliova fontána

Pokiaľ na vás informácie o pamiatkách nezapôsobili, mali by ste sa do Efezu pozrieť prinajmenšom preto, že sa jedná o miesto spojené s mnohými význačnými osobnosťami. Napríklad sa tu v roku 535 pr. n. l. narodil filozof Hérakleitos. Na ceste do exilu sa tu zdržiaval kartágsky vojvodca Hannibal. Mnoho kresťanov sa taktiež domnieva, že po ukrižovaní Ježiša Krista tu žila a zomrela Panna Mária. Pobývala tu spoločne s Ježišovým učeníkom Jánom. Ich údajné bydlisko, vzdialené 7 km od mesta Selçuk, je pútnickým miestom.

Dom Panny Márie pri Selçuku

Dom Panny Márie pri Selçuku

Ako sa do Efezu dostať?

Najprv je potrebné sa dostať do Selçuku minibusom (z İzmiru, Söke či Kuşadası), alebo vlakom. Prechádza tadiaľ trať z İzmiru do Aydinu. Zo Selçuku do Efezu je to asi 4 km k južnému vstupu, alebo 3 km k severnému, takže sa dá ísť aj pešo. Zaujímavejšie by možno bolo ísť okolo mešity Isa Beye, Artemidinho chrámu a Jaskyne sedmispáčov k severnému vchodu. Možno využiť aj služby taxíkov, ale sú tak trochu predražené. Po rovnakej trase jazdí aj konský záprah. Prípadne môžete ísť stopom. K severnému vchodu do areálu sa dostanete minibusom idúcim na linke z Kuşadası. Stačí vystúpiť na križovatke kúsok za letiskom. Najbližšie ubytovanie nájdete v Selçuku.

Ruiny v Efezu

Ruiny v Efezu

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.