Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Aix-en-Provence, Cézannova múza

Uličky Aix-en-Provence

Uličky Aix-en-Provence

Aix-en-Provence je univerzitné mesto na juhu Francúzska, asi 30 km vzdialené od Marseille. Jeho najstaršia časť, rozprestierajúca sa od katedrály k veži s astronomickým orlojom, tvorí Saint-sauver a štvrť Cité Comtal. V tomto meste sa narodila či bývala rada významných osobností, napr. Spisovateľ Émile Zola alebo maliar a grafik Victor Vasarely. Najviac je s ním spájaný Paul Cézanne. Od jeho rodného domu až k poslednej adrese vás prevedú chodníky vyznačené zlatými dlaždicami. K videniu je toho ale oveľa viac ...

Katedrála Saint-Sauveur

Podľa legendy bola katedrála Saint-Sauveur postavená na chráme boha Apolóna. Predstavuje tak akýsi predel medzi rímskym a kresťanským svetom. Vznikala medzi 5. a 18. storočím, a spája teda tri rozdielne štýly: románsky, gotický a barokový. Sochy na fasáde boli zničené počas revolúcie a nahradené až v 19. storočí. Iba Panna z trumeau a Veľký svätý Michael zostávajú v pôvodnom stave. Katedrála bola roku 1840 vyhlásená historickou pamiatkou. Je prvou katedrálou vo Francúzsku, ktorú môžete preskúmať pomocou mobilnej aplikácie Aix Cathedral Connect.

Katedrála Saint-Sauveur

Katedrála Saint-Sauveur

Les Thermes Sextius

V blízkosti katedrály Saint-Sauveur stojí Les Thermes Sextius , fitness a wellness centrum postavené na starovekých románskych kúpeľoch Sextius. Vzdušné termálne kúpele sú tým pravým miestom, ak potrebujete trochu pokoja a relaxácie. Vyberať môžete z najširšej ponuky kozmetických a wellness procedúr v regióne. Doprajte si príjemnú masáž alebo cvičenie v posilňovni na mieste, kde sa snúbi moderná elegancia so starobylou architektúrou.

© Le Spa Thermes Sextius

Cours Mirabeau

Cours Mirabeau, 440 m dlhý a 42 m široký, bol postavený v roku 1650 čoby dvor pre koče. Preslávil sa ale najmä alejou nádherných platanov, vďaka ktorým získal prezývku "zelený tunel". Spája okres Mazarin na juhu so starým trhovým mestom na severe. V súčasnosti je to jedna z najrušnejších častí mesta. Vyznačuje sa luxusnými domamy a butikmy, fontánami a kaviarňami, taktiež stálou prítomnosťou pouličných umelcov. Turisticky je veľmi obľúbený.

Cours Mirabeau

Cours Mirabeau Andrea Schaffer

Pavillon de Vendôme

Pavillon de Vendôme obklopuje bohatá francúzska záhrada. Hlavné priečelie je zdobené krásnymi ovocnými girlandami a barokovými sochami. Zbierky tunajšieho múzea tvorí rada portrétov zo 17. a 18. storočia a provensálsky nábytok. Od roku 1990 vystavuje Pavillon de Vendôme tiež diela moderného a súčasného umenia.

Pavillon de Vendôme

Pavillon de Vendôme

Muzeum Granet

Múzeum Granet , slávnostne otvorené roku 1838, je jedným z najvýznamnejších múzeí v regióne a býva označované ako "Musée de France". Je tu k videniu takmer 750 umeleckých diel. Osobitná pozornosť je venovaná provensálskemu maliarstvu 19. storočia. Od roku 2006 organizuje múzeum výstavy medzinárodného rozsahu. Po celý rok ponúka prehliadky so sprievodcom, workshopy a ďalšie zábavné aktivity pre dospelých i deti.

Múzeum Granet

Múzeum Granet Le Passant

Zábava pro děti

Aix-en-Provence a jeho okolie ponúka pestrú paletu zábavných parkov a vonkajších aktivít pre vaše ratolesti. Lesné parky, aquaparky, minigolf, bowling či ihrisko so šmykľavkami? Všetko je po ruke. K dispozícii je napr. zábavný park Atlantis s bazénom, trampolínou, tvorivými dielňami, pavúčou vežou a športovým ihriskom. Najväčšie vnútorné ihrisko vo Francúzsku, Montopoto , sa nachádza len 15 km severne od mesta. Toto detské ihrisko v srdci parku Village des Automates, tematicky zdobené ako džungľa, je v lete klimatizované a v zime vyhrievané. Množstvo mostov, tunelov a preliezok nadchnú všetky rozšantené deti.

© Montopoto

Výlety po okolí

Aix-en-Provence je skvelou základňou pre rôzne výlety. Kúsok odtiaľ sa vypína do výšky hora Sainte Victoire (1011 m nad morom), mnohokrát zvečnená Cézannom. Športovcov poteší aktivitami, ako je jazda na horskom bicykli, paragliding či skalné lezenie. Tiež si tu ale môžete jednoducho len urobiť piknik s rodinou a oddýchnuť si v tieni borovíc. Ďalej odporúčame navštíviť mestá Nîmes a Avignon. Ani malebné dedinky by sme však nemali opomínať. Čo treba Lacoste s hradom kontroverzného markíza de Sade?

Sainte Victoire

Sainte Victoire

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.