Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

8 menej známych európskych miest, v ktorých sa farieb neboja

Užívate si pokojnú dovolenku, ale máte pocit, že jej niečo chýba? Kúpanie v mori vás omrzelo a notoricky známe pamiatky tiež? Radi by ste svojmu voľnému času dopriali skrátka trochu veselých farieb? Vydajte sa do miest, ktoré sa zatiaľ držia stranou od väčšieho turistického záujmu a pritom majú čo ponúknuť. Predovšetkým kúzelné stavby, krásne na pohľad!

1. Júzcar, Španielsko

Španielska dedinka šmolkov Júzcar sa nachádza 113 km od Málagy, v autonómnej provincií Andalúzie. V roku 2011 výrazne zmenila vzhľad, jej domčeky sa prezliekli z tradičných bielych kabátov do modrých. Stala sa tak prvou a jedinou oficiálnou dedinkou šmolkov na svete. Tento kreatívny nápad zahájili štúdiá Sony Pictures ako súčasť kampane na podporu filmu Šmolkovia.

2. Longyearbyen, Nórsko

Longyearbyen je hlavné a najväčšie mesto súostrovia Špicbergy (nórsky Svalbard), postavené v podstate na koloch a tvorené pestrými drevenými domčekmi. Pôda tu býva zmrznutá celoročne a preferovaný spôsob dopravy predstavujú snežné skútre. Počas prechádzky okolím môžete stretnúť zaujímavých okoloidúcich – soby.

3. Menton, Francúzsko

Menton je krásny starý prístav, jedno z najpôsobivejších miest na Azúrovom pobreží. Je to, dá sa povedať, plejáda pastelovo sfarbených budov. Pridajme ešte niekoľko vynikajúcich reštaurácií alebo múzeum na počesť významného umelca a režiséra Jeana Cocteau a úžasný turistický zážitok je zaručený!

4. Ostrov Procida, Taliansko

Najmenší ostrov Neapolského zálivu je zároveň jeho najlepšie stráženým tajomstvom. Malebné domy v jemných odtieňoch našťastie zatiaľ stoja stranou od masového cestovného ruchu. Ostrov je najvýhodnejšie objavovať pešo a pomaly, tak sa človeku odhalia všetky jeho krásy.

5. Whitby, Spojené kráľovstvo

Whitby je starobylý prístav s fascinujúcou históriou. Nájdete tu ruiny opátstva, piesočnaté pláže aj skalné bazény. Opátstvo, farský kostol Panny Márie a pôvabné „staré mesto“ leží na východe. Na západnej strane stoja historické rybárske chatky. Ďalej od cestovného ruchu prístavu si môžete prezrieť mnoho krásnych gruzínskych domov.

6. Costa Nova, Portugalsko

Costa Nova je malá rybárska dedinka na severnom pobreží Atlantiku. Portugalské rodiny s deťmi tu trávia dovolenky už od 19. storočia. Miesto je populárne pre svoje drevené domčeky, pomaľované veselými farebnými pruhmi a rovnako pre čerstvé morské plody podávané v tunajších reštauráciách.

7. Poznaň, Poľsko

Poznaň je mesto plné možností, ako uspokojiť túžbu po kultúre a histórií. Môže sa pýšiť pestrofarebným námestím, kopou zaujímavých múzeí a dobrým dopravným spojením, takže sa kľudne vydajte preskúmať aj pokojnejšiu okolitú krajinu.

8. Sighisoara, Rumunsko

Nad krásou pastelovo sfarbených budov, kamenných uličiek a stredovekých veží mesta Sighisoara si budete neveriacky šúchať oči. Opevnené hradby obklopujú obchodné domy, ktoré skrývajú kaviarne, hotely aj remeselné obchodíky. Predaj suvenírov s tematikou upírov podnietil Vlad III., známy ako Dracula. Narodil sa práve v tomto meste a jeho dom je dodnes veľmi navštevovaný.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.