Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

7 tipov na nezabudnuteľnú dovolenku na ostrove

Dovolenka na ostrove

Dovolenka na ostrove

Premýšľate, do ktorého kútika našej planéty utiecť pred každodenným stereotypom a stresom? Čo tak na niektorý z prekrásnych ostrovov uprostred nekonečného mora? Ako sami skoro zistíte, lepšie miesto k relaxácií neexistuje...

1. Santorini (Grécko)

Jeden z najkrajších ostrovov sopečného pôvodu v Grécku je ako stvorený pre všetky romantické duše. Prechádzky medzi typickými bielymi domčekmi a kostolíkmi s modrými strechami, ochutnávky výborných vín z miestnych vinárstiev, kúpanie v priezračnom mori, slnenie na plážach s drobným čiernym pieskom, návšteva lávových jazierok uprostred kráteru, či posedenie v tavernách a reštauráciách s neopakovateľnou atmosférou, to je romantika s veľkým R.

Santorini (Grécko)

Santorini (Grécko)

2. Madeira (Portugalsko)

Ostrov večnej jari si zamilujete od prvého okamžiku. Obzvlášť milovníci prírody si prídu na svoje. Na Madeire totiž budú prírodou obklopení neustále. A nie ledajakou. Už ste niekedy videli kvitnúť vo voľnej prírode orchidey, azalky, ľalie, hortenzie a ďalšie druhy druhby prekrásnych kvetín, naviac v obrovskom množstve? Prešli ste sa vavrínovým pralesom, absolvovali výstup na niektorý z madeirských vrcholov a obdivovali neskutočné prírodné scenérie pod vami, alebo ste odfotili ikonický maják na najvýchodnejšom výbežku ostrova? Samostatnou kapitolou je množstvo turistických trás pozdĺž zavlažovacích kanálov - levád, kvôli ktorým sem kroky väčšiny turistov smerujú, rovnako ako vynikajúca miestna kuchyňa a výborná chuť madeirského vína.

Madeira (Portugalsko)

Madeira (Portugalsko)

3. Faerské ostrovy (Dánsko)

Mnoho turistov nevolí Faerské ostrovy ako svoj cestovateľský cieľ, ale skôr iba ako medzizastávku pri ceste na vzdialenejší Island. A to je veľká chyba, Faerské ostrovy za samostatnú návštevu rozhodne stoja. Pozoruhodné pamiatky, dychberúca príroda, riečky plné rýb, lúky so stádami pasúcich sa ovcí, ktorých tu mimochodom žije viac než ľudí, mnoho príležitostí na pešie výlety, rozprávkový skanzen aj krištáľové jazero si svojú pozornosť bezpochýb zaslúžia.

Faerské ostrovy (Dánsko)

Faerské ostrovy (Dánsko)

4. Mallorca (Baleárské ostrovy)

Úchvatný ostrov je aj napriek svojej pomerne malej rozlohe najväčší z Baleárov. Od východu na západ meria iba 100 km, počas svojej dovolenky ho tak môžete dokonalo precestovať a spoznať. Ostrov tisícov podôb je k turistom veľmi ústretový, ponúka luxusné hotely, prekrásne piesočné pláže, romantické zátoky, azúrové more, španielsky temperament, dobré zázemie pre milovníkov vodných športov, ale aj tých suchozemských, najmä golfu a cykloturistiky. Ostrov je plný vzácnych historických pamiatok, bohatá je však aj rastlinná ríša. Naraziť môžete na plamy, mandľovníky, pomarančovníky, pýchou zvieracej ríše je zase celá rada vzácnych druhov vtáctva.

Mallorca (Baleárské ostrovy)

Mallorca (Baleárské ostrovy)

5. Boa Vista (Kapverdské ostrovy)

Nádherné piesočné pláže a tropická atmosféra na dosah ruky. To sú pre Európana Kapverdské ostrovy. Bývala portugalská kolónia zapádne od afrického kontinentu má vďaka vlnám Atlantiku veľmi priaznivé podmienky pre prevádzkovateľov vodných športov, najmä windsurfingu, kitesurfingu aj surfingu. Na ostrove Boa Vista nájdete raritu, pláž Cabo Santa Maria, pri ktorej môžete vidieť zhrdzavený vrak potopenej španielskej lode. Ďalšou veľkou zaujímavosťou ostrova je pláž Viana, na ktorej milovníci adrenalínu schádzajú piesočné duny na sandboarde, alebo štvorkolkách.

Symbolom Kapverd sú korytnačky, ktorých populácia je najrozšírenejšia práve na ostrove Boa Vista. Stretnúť sa s nimi môžete pri potápaní, pozorovať al môžete aj tuniakov, či dokonca malé žraloky, pri extrémnom šťastí aj veľryby.

Boa Vista (Kapverdské ostrovy)

Boa Vista (Kapverdské ostrovy)

6. Roatán (Karibské ostrovy)

So svojou rozlohou sa radí medzi najväčšie ostrovy Hondurasu. Ako jeden z mála karibských ostrovov nie je príliš zasiahnutý masovou turistikou, a preto si tu budete pripadať ako v skutočnom raji. Pestrofarebné koralové útesy, ktorými je ostrov doslova obohnaný, činia z ostrova Roatán splnený sen všetkých potápačov. Tí sa naviac môžu svojej záľube venovať v ktoromkoľvek období v roku, pretože tu teplota vody neklesá pod 27°C. Ani milovníci histórie neyjdú nakrátko, vnútrozemie ukrýva stredoveké ruiny pevnosti. Celoročne zelený ostrov plný tropickej vegetácie je ideálnym útočiskom pre rodiny s deťmi, rybárov, potápačov, milovníkov kúpania, slnenia, ale aj aktívneho odpočinku.

 

7. Havajské ostrovy

Kde inde zažiť ten pravý "havaj", než práve na Havaji. Ostrovný klenot uprostred Tichého oceánu poskytuje svojim návštevníkom úplný  anikdy nekončiaci relax, či už na jedných z najkrajších pláži sveta lemovanými palmami, alebo pri prechádzkach panenskou prírodou. Tento exotický raj sopečného pôvodu ponúka celú radu aktivít. Môžete sa tu potápať k pestrofarebným koralovým útesom, šnorchlovať medzi kŕdľami rybiek, podnikať pešie výlety do dažďových pralesov, ka jazierkám a vodopádom. Ak spoznávate radi zvyky a tradície miestnych obyvateľov, zaručene si nenechajte újsť tanečné predstavenie tradičného tanca hula. Z ostrovných jedál patrí k veľmi obľúbeným pokrm zvaný kalu, čo je bravčové mäso zapečené s banánmi, dezertom môže byť shave ice, čo je nadrtený ľad poliaty sladkým sirupom.

Havajské ostrovy

Havajské ostrovy

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.