Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

6 tipov na dovolenku v Európe, ak vás more neláka

Patríte medzi jedincov, ktorých more príliš neláka? Alebo už vás jednoducho letná dovolenka na Jadrane omrzela? Nemusíte zúfať. Náš svetadiel ponúka mnoho možností, ako stráviť letnú dovolenku – a zďaleka to nemusí byť len pri mori. Či už ste dobrodruhovia, romantici alebo milovníci prírody jedna vec je jasná. Dovolenku v Európe si užijete! Stačí povoliť uzdu fantázií a využiť všetky možnosti, ktoré tento svetadiel ponúka. A aby ste mali vymýšľanie jednoduchšie, skúste sa pozrieť na našich 6 tipov, ako takú dovolenku v Európe stráviť.

1. Prázdniny na škótskej farme

Ťahá vás to k prírode? Chcete, aby vaše deti poznali, ako vyzerá taký život na farme? Potom pre vás máme zaujímavý tip! Čo takto skúsiť tzv. farming holidays na škótskom vidieku?

Pod týmto pojmom sa skrýva netradičná dovolenka strávená na farme uprostred nádherného Škótska. Tunajší farmári vám nielen poskytnú ubytovanie a stravu typicky vidieckeho rázu, ale navyše si môžete skúsiť aj všeličo iné. Čo taký život na farme obnáša? Ako by sa vám páčilo napríklad kŕmiť dobytok, zbierať vajíčka, dojiť kozy, pásť ovce alebo česať kone? Prekrásna príroda, ktorá tunajšie farmy obklopuje, si navyše priam hovorí o najrôznejšie túry a výlety do širokého okolia.

2. Kúpele v Maďarsku

Radi by ste strávili dovolenku pri vode, ale more vás neláka? Čo takto navštíviť maďarské kúpele? Práve Maďarsko patrí so svojimi viac než 1000 termálnymi prameňmi medzi najlepšie kúpeľné destinácie v celej Európe. Blahodarnosť tunajších termálnych vôd pritom bola objavená už v dobách, kedy maďarské územie obývali Starí Rimania.

Voda má liečivé účinky na artritídu, obehovú sústavu či pohybové ústrojenstvo. Či sa už za horúcimi prameňmi vydáte do kúpeľov Széchenyi v Budapešti, kráľovských kúpeľov v Sárváru alebo do vonkajších kúpeľov na jazere Hévíz, zažijete toľko príjemnej relaxácie, že sa vám ani nebude chcieť domov.

3. Po Islande na koni

Krajina Islandu je skutočným pokladom medzi prírodnými krásami Európy. Ak už dlho túžite poznať Island v celej svojej kráse, čo takto skúsiť trochu netradičnú islandskú výpravu? Aj keď najbežnejším dopravným prostriedkom sú na Islande terénne automobily, je ešte jeden spôsob, ako Island dokonale spoznať – v konskom sedle.

Terénne automobily sú síce rýchlejšie a pohodlnejšie, ale jedno nahradiť nedokážu – ono až magické spojenie s prírodou, ktoré cez automobilové okienko jednoducho nepocítite. Stačí si u niektorej z islandských spoločností vybrať, ktorou časťou ostrova vás má sprievodca previesť, a môžete vyraziť na nezabudnuteľné islandské dobrodružstvo.

4. Divoká rieka v Čiernej Hore

Ste dobrodružné povahy a svoju ideálnu dovolenku si neviete predstaviť bez aspoň minimálnej dávky adrenalínu? Potom je divoká rieka Tara v Čiernej Hore tou ideálnou dovolenkovou destináciou pre vás! Spenené pereje derúce sa cez balvany na dne kaňona sú ako stvorené pre milovníkov raftovania.

Rieka sa prediera prekrásnym kaňonom Tara, ktorý je nielenže najhlbším (až 1,3 km) a súčasne najdlhším (78 km) kaňonom v Európe, ale vďaka svojim nádherným scenériám je aj na zozname svetového dedičstva UNESCO. Rieka je zjazdná po celý rok a je teda iba na vás, kedy na svoju dovolenku vyrazíte.

5. Na bicykli po Nizozemsku

Láka vás rodinná dovolenka na bicykloch? Bojíte sa však, ako budú vaše deti zvládať prudkejšie stúpanie či zjazdy? A čo takto vyraziť na miesta, kde človek musí nejaký ten kopec doslova hľadať? Vyrazte do nádherného Nizozemska! Vďaka nížinatej krajine zvládnu tunajšie trasy aj menej zdatní cyklisti vrátane malých detí, a pretože je Nizozemsko doslova rajom cyklistov, môžete sa tešiť na hustú sieť krásne upravených cyklotrás.

Nech už sa vydáte akýmkoľvek smerom, rozhodne nebudete sklamaní – veď krajina nizozemska je natoľko rozmanitá, že počas jedného dňa môžete vidieť malebné mestečká, rozsiahle vresoviská, nádherné morské pobrežie aj rozsiahle tulipánové polia hrajúce všetkými farbami.

6. Za poznaním toskánskeho vína

Ak patríte medzi milovníkov dobrého vína a okrem jeho ochutnávania sa tiež radi dozviete aj niečo o jeho spracovaní, čo takto skúsiť cestu za poznávaním vína. Talianske Toskánsko je známe svojou nádhernou prírodou so zvlnenými kopčekmi, cypruštekovými lesmi, olivovými hájmi a nekonečnými vinohradmi.

Horúcim talianskym slnkom a kvalitným spracovaním si tunajšie odrody získali skvelú povesť po celom svete. A ako najlepšie také toskánske víno poznať, než na vlastnej koži v samotnom srdci Toskánska? Stačí osloviť miestnych sprievodcov, ktorí vás zavedú do tých najkrajších kútov kraja a zoznámia vás s tými najlepšími vinármi, ktorých rodiny vyrábajú víno v Toskánsku už celé veky.

17.07.2017 Leona Tomšů

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.