Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

5 európskych miest, kde cyklista nie je lovnou zverou

Neradi chodíte pešo a trávite viac času na bicykli než v aute? Radi by ste svoj milovaný bicykel vytiahli prevetrať aj niekam do zahraničia? Mnoho európskych miest víta cyklistov s otvorenou náručou a poskytuje im nielen priestor k vytúženým výletom, ale často aj samotný dopravný prostriedok. Neváhajte a vydajte sa napríklad do niektorého z týchto miest:

Amsterdam (Holandsko)

Snáď každému sa pri spojení „mesto cyklistiky“ vybaví Amsterdam. A nie je sa čomu čudovať! Je popretkávaný cyklotrasami umožňujúcimi spoznať jeho najväčšie krásy. Takmer všetci tu vlastnia bicykel. Kto ho nemá, môže využiť niektorú z miestnych požičovní, napr. MacBike. Tá prenajíma bicykle na piatich pobočkách priamo v centre mesta. Je najstaršou a najväčšou požičovňou bicyklov v Amsterdame. Vybrať si môžete z bohatej ponuky robustných mestských bicyklov, detských, elektrických alebo aj tandemových. Turisti, ktorí chcú spoznávať Amsterdam so sprievodcom, sa môžu pripojiť ku každodenným výletom po centre, organizovaným práve partnermi požičovní MacBike. Pri takýchto prehliadkach prezriete pamiatky a dozviete sa plno zaujímavostí o ich histórií.

Amsterdam, Holandsko

Amsterdam, Holandsko

Hamburg (Nemecko)

Aj v meste Hamburg sú cyklotrasy doslova na každom rohu. Mesto vyvinulo ich premyslený koncept, ktorý postupne realizuje. Trasy sú do veľkej miery umiestnené mimo hlavnej dopravnej ulice. Do roku 2020 ich Hamburg plánuje rozšíriť a označiť tak, aby jazda po nich bola vždy bezpečná a pohodlná. Samozrejme je možné ich používať nielen k bežnej každodennej doprave, ale aj ako dobrý spôsob objavovania nových možností a krás Hamburgu. Mesto na svojich webových stránkach ponúka okrem množstva užitočných informácií a postrehov aj odkazy, pomocou ktorých si môžete stiahnuť cyklotrasy do počítača, smartfónu či GPS navigácie.

Hamburg, Nemecko

Hamburg, Nemecko

Kodaň (Dánsko)

Niekoho to možno prekvapí, ale práve Kodaň býva mnohými považovaná za skutočný raj cyklistov. V roku 2008 bola Medzinárodnou cyklistickou úniou zvolená za prvé cyklistické mesto sveta. Nebojte sa tak šliapnuť do pedálov a prejsť jej najpôsobivejšie pamätihodnosti, paláce, múzeá, parky a záhrady. Mesto si cyklistov naozaj rozmaznáva, do budúcna pre nich plánuje rozšíriť počet trás, zlepšiť možnosti parkovania a v neposlednom rade pridať mosty ponad kanály, ktoré budú určené výlučne pre cyklistov. Kodaň sa preslávila taktiež zavedením tzv. nákladných bicyklov pre deti, aj keď v nich rodičia často prepravujú okrem potomkov aj veľké nákupy.

Kodaň, Dánsko

Kodaň, Dánsko

Londýn (Anglicko)

Ani starý dobrý Londýn nezaháľal a rýchlo sa premenil na vyhľadávaný cieľ cyklistov. V roku 1991 založil Robert Graham spoločnosť The London Bicykle Tour Company, ktorá dodnes platí za ohromnú flotilu osobných bicyklov, od mestských cez detské, horské, tandemové až po skladacie. Spoločnosť má na starosti šesť atraktívnych okruhov pokrývajúcich najzaujímavejšie a najživšie časti mesta a ponúka ich prehliadky v ôsmich rôznych jazykoch 364 dní v roku. Od svojho založenia potešila viac než 100 000 zákazníkov prehliadkami Londýna spoza riadítok bicyklov. V roku 1999 rozšírila služby o opravu bicyklov a taktiež zožala úspech.

Londýn, Anglicko

Londýn, Anglicko

Viedeň (Rakúsko)

Na záver skúsme niečo bližšie a dostupnejšie tak časovo, ako aj cenovo. Viedeň nie je iba vianočné mesto s kúzelnými trhmi a korčuľovaním pred radnicou. Je takisto mestom, kam cyklista s radosťou zamieri, pretože tu nájde napríklad pohodlnú okružnú cyklotrasu po Ringstrasse. Tá ho prevedie okolo majestátnej budovy štátnej opery, Hofburgu či Parlamentu. Viedeň je bohatá aj na požičovne bicyklov, nielen klasických, ale aj elektrických. Vybrať si môžete z ponúk požičovní Radverleih Ostbahnbrücke, Radverleih Hochschaubahn alebo napríklad Radverleih Pedal Power a mnohých ďalších.

Viedeň, Rakúsko

Viedeň, Rakúsko

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.