Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

10 najväčších prírodných krás Ázie

Ázia je najväčším a súčasne najľudnatejším kontinentom našej planéty. Vďaka svojej veľkej rozlohe sa jedná o územie s veľmi rozmanitou krajinou, faunou a ľudskou kultúrou. V posledných rokoch sa (predovšetkým východná) Ázia spomína v súvislosti s rýchlym ekonomickým rozvojom, rastom politickej moci, ale aj rýchlo sa rozvíjajúcou infraštruktúrou.

Mnohí ale bohužiaľ často zabúdajú, že Ázia – to je tiež územie plné úžasných prírodných scenérií a ukrývajúce milióny prekrásnych miest. Prehliadnite si obrázky 10 prírodných krás Ázie a nechajte sa nadchnúť aj vy.

1. Bambusový les Sagano, Japonsko

Iba kúsok od japonského mesta Kyoto sa nachádza prekrásny bambusový les, ktorý – keď v ňom zrovna nie je veľa turistov – je dokonalou oázou pokoja. Slnečné lúče presvitajú skrz nekonečné rady urastených bambusov a tichý šum listov vytvára atmosféru, ktorá dojme každého.

Bambusový les Sagano, Japonsko

Bambusový les Sagano, Japonsko

2. Zhangye Danxia Landform, Čína

Nechce sa vám veriť, že takéto miesto na našej planéte skutočne existuje? Ale áno. Neobvyklé zafarbenie má na svedomí červený pieskovec v kombinácií s ďalšími minerálmi, ktoré sa tu usadzujú už 24 miliónov rokov.

Zhangye Danxia Landform, Čína

Zhangye Danxia Landform, Čína

3. Ostrov Sokotra, Jemen

Vďaka tomu, že Sokotra je jedným z vôbec najizolovanejších miest na svete, sa tu mohli nerušene vyvíjať naozaj jedinečné druhy rastlín a živočíchov. Tunajšia fauna, z ktorej je až 700 druhov endemických, dosahuje také tvary a podoby, že z toho prechádza zrak.

Ostrov Sokotra, Jemen

Ostrov Sokotra, Jemen

4. Ryžové terasy v provincii Yunnan, Čína

Rozsiahly komplex ryžových políčok pokrýva strmé svahy juhočínskej provincie Yunnan o celkovej rozlohe až 4 000 km2. Miestni farmári sa pestovaním ryže živia už viac než 1 200 rokov a za tú dobu doviedli systém navádzania vody z hôr cez všetky políčka až dole do rieky k dokonalosti.

Ryžové terasy v provincií Yunnan, Čína

Ryžové terasy v provincií Yunnan, Čína

Kráterové jazerá Kelimutu, Indonézia

Sopka Kelimutu, ktorá kedysi vyrástla na indonézskom ostrove Flores, sa môže pýšiť hneď tromi kráterovými jazerami. Napriek tomu, že sú od seba jazerá vzdialené iba niekoľko desiatok metrov, každé z jazier má úplne inú farbu. Vplyv na to majú zmeny chemického prostredia, ktoré je v každom jazere vďaka aktívnemu podložiu odlišné.

Kráterové jazerá Kelimutu, Indonézia

Kráterové jazerá Kelimutu, Indonézia

6. Chocolate Hills, Filipíny

Filipínska legenda vraví, že tieto „čokoládové kopčeky“ sú hromady výkalov obrieho byvola, ktorý tu kedysi plienil celý ostrov. Či už však majú pravdu Filipínci, alebo vedci, ktorí hovoria skôr o zbytkoch po výbuchu sopky, pohľad na túto pozoruhodnú krajinu je vskutku nádherný.

Chocolate Hills, Filipíny

Chocolate Hills, Filipíny

7. Red Beach, Čína

Jedny z najväčších mokradí na svete sa rozprestierajú neďaleko čínskeho Pchan-ťinu. Už odpradávna vyvolávajú u všetkých návštevníkov neskrývaný údiv vďaka všadeprítomným travinám, ktoré svojou sýto červenou farbou skôr vyvolávajú pocit, ako by sme sa ocitli na červenom Marse.

Red Beach, Čína

Red Beach, Čína

8. Ta Prohm, Kambodža

Jedno z najmystickejších miest celej Kambodže, chrám Ta Prohm, je dokonalým príkladom toho, aká mocná dokáže byť príroda. Keď ľudia v 15. storočí chrám opustili, príroda si rýchlo začala brať späť miesto, ktoré jej človek kedysi vzal.

Ta Prohm, Kambodža

Ta Prohm, Kambodža

9. Badab-e Surt, Irán

Tieto nádherné travertínové terasy na severe Iránu patria k najkrajším miestam našej planéty. Od ostatných terasovitých útvarov, ktorých je na Zemi iba niekoľko, sa Badab-e Surt líši predovšetkým svojím žltooranžovým sfarbením, ktoré spôsobujú usadeniny oxidov železa.

Badab-e Surt, Irán

Badab-e Surt, Irán

10. Národný park Zhangjiajie, Čína

Ak máte pocit, že sa práve pozeráte na zábery slávneho sci-fi filmu Avatar, nenechajte sa pomýliť. Na fotografii je čínske pohorie Zhangjiajie, ktoré tvorcom filmu poslúžilo „iba“ ako inšpirácia. Práve vďaka filmy, bola dokonca tunajšia najvyššia skala (1 080 m) premenovaná na „Avatar Hallelujah Mountain“.

Národný park Zhangjiajie, Čína

Národný park Zhangjiajie, Čína

22.06.2017 Leona Tomšů

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.