Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

10 najkrajších miest v Českej republike

10 najkrajších miest v Českej republike

10 najkrajších miest v Českej republike

Česká republika má veľa krásnych historických miest. Tu je naša desiatka najkrajších, ohodnotená nielen na základe významných pamätihodností, ale aj s ohľadom na polohu, okolie a atmosféru.

1. Praha

Hlavné a najväčšie mesto Českej republiky je vďaka historickému centru (zapísané roku 1992 na zoznam UNESCO) pokladané za jedno z najkrajších miest vôbec. Medzi najvýznamnejšie pamiatky patrí Katedrála sv. Víta na Pražskom hrade, Hradčany, Staromestské námestie s orlojom, Karlov most, Vyšehradský areál s cintorínom a mnoho ďalšieho.

Praha

Praha

2. Český Krumlov

Český Krumlov leží v Juhočeskom kraji, 22 km juhozápadne od Českých Budějovíc. Má úžasnú polohu medzi meandrami Vltavy a patrí k najnavštevovanejším turistickým miestam v krajine. Davy turistov však trochu kazí inak peknú atmosféru historického miesta. Nájdete tu krásny zámok a námestie Svornosti obklopené malebnými domami. Ponúka sa aj niekoľko pekných vyhliadok na celé mesto.

Český Krumlov

Český Krumlov

3. Kutná Hora

Kutná Hora v Stredočeskom kraji je význačnou pamiatkovou rezerváciou zapísanou na zozname UNESCO. Okrem pôsobivej histórie nadchne návštevníkov taktiež malebným okolím a množstvom kultúrnych pamiatok. K tým najznámejším a najnavštevovanejším patrí bezpochyby chrám sv. Barbory, ďalej Jezuitská koľaj (sídlo Galéria Stredočeského kraja), katedrála Nanebovzatia Panny Márie a sv. Jána Krstiteľa, Tylovo divadlo a samozrejme kostnice - podzemná kaplnka pri cintorínovom kostole Všetkých svätých s ľudskými ostatkami.

Kutná Hora

Kutná Hora

4. Litomyšl

Malé mesto s prekrásnym renesančným zámkom spadajúcim do zoznamu UNESCO leží v Pardubickom kraji, asi 17 km severozápadne od Svitav. K zámku patrí okrem klasických prehliadkových trás expozícia klavírov a divadelných kulís, mestská galéria na druhom poschodí, pivnica so sochami Olbrama Zoubka a pamätná doska pripomínajúca návštevu prezidentov. Zámocký areál zahŕňa pivovar, jazdiareň a koniareň, gazdovský dom, francúzsku záhradu, anglický park ad.

Litomyšl

Litomyšl

5. Telč

Telč v okrese Jihlava taktiež spadá do zoznamu UNESCO, jedinečná je ale aj pre svoju unikátnu polohu. Historické vnútorné mesto obklopujú zo všetkých strán rybníky. Dominantou Telče je zámok, zdobí ju však tiež nádherné námestia Zachariáša z Hradca, lemované pôsobivými meštianskymi domami.

Telč

Telč

6. Nové Město nad Metují

Mesto v okrese Náchod má taktiež zaujímavú polohu. Centrum leží na vysokom ostrohu, ktorý z troch strán obteká rieka Metuje, a je mestskou pamiatkovou rezerváciou. K najzaujímavejším pamätihodnostiam a miestam patrí dozaista zámok a pôvabné námestie s domami s arkádami, ďalej napr. Kostol Najsvätejšej Trojice vo východnom rohu námestia.

Nové Město nad Metují

Nové Město nad Metují

7. Olomouc

Mesto predstavuje centrum Olomouckého kraja a historickú metropolu celej Moravy. Preslávilo sa velebným barokovým stĺpom Najsvätejšej Trojice, roku 2000 zapísaným na zoznam pamiatok UNESCO, a radom pekných fontán. Väčšina pamiatok sa nachádza okolo Horného a Dolného námestia, na kraji mesta však nájdete zaujímavé Kláštorné Hradisko a pútnický Svatý Kopeček. V Olomouci je tiež mnoho divadiel, múzeí a galérií. Navštíviť môžete napríklad aj zoologickú záhradu.

Olomouc

Olomouc

8. Mikulov

Mesto ležiace 18 km západne od Břeclavi na hraniciach s Rakúskom láka na majestátny zámok a historické jadro, ktoré je mestskou pamiatkovou rezerváciou. K ďalším známym pamiatkam patrí Dietrichsteinská hrobka, kaplnka sv. Šebestiána, kostol sv. Václava, stĺp Najsvätejšej Trojice od Ignáca Lengelachera a synagóga. Židovský cintorín v Mikulove patrí k najvýznamnejším v Česku. Zaujímavosťou je Mikulovský obrí sud, uložený v pivnici zámku.

Mikulov

Mikulov

9. Znojmo

Mesto vína nad Dyjí je historickým centrom juhozápadnej Moravy. Leží 65 km juhozápadne od Brna a 83 km severozápadne od Viedne. Má bohatú históriu a množstvo architektonických i technických pamiatok. Spomeňme aspoň kostol sv. Mikuláša, Svätováclavskou kaplnku a rotundu sv. Kataríny. V Znojme sa každoročne konajú preslávené burčiakové slávnosti s tradičným remeselným jarmokom, kráľovským sprievodom a množstvom zaujímavých predstavení, ako je napr. Rytiersky turnaj či prehliadka dravcov.

Znojmo

Znojmo

10. Kroměříž

Kroměříž v Zlínskom kraji bola roku 1997 vyhlásená najkrajším historickým mestom Česka. Rok nato bol tamojší arcibiskupský zámok zapísaný na zoznam dedičstva UNESCO, spolu s Kvetnou a Podzámockou záhradou. Turistov určite zaujme aj pekné Veľké námestie s domami s arkádami. V meste sa tradične usporadúva medzinárodný festival vojenskej dychovej hudby a festival duchovnej hudby.

Kroměříž

Kroměříž

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.