Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

10 najkrajších európskych mestečiek

Poďte sa s nami pozrieť do menej známych európskych miest, ktoré sú aj síce malé, ale zato nádherné a plné pamätihodností.

1. Bibury, Anglicko

Bibury je kúzelná historická dedinka v chránenej krajinnej oblasti Cotswolds, kúsok od mesta Cirencester vo východnom Gloucestershire. Wiliam Morris ju kedysi popísal ako „najkrajšiu dedinku v Anglicku“. Chalupy z cotswoldského kameňa v Arlington Row sú vyhľadávaným cieľom turistov, ktorí sa zaujímajú o tradičné vidiecke miesta a historické oblasti.

Bibury, Anglicko

Bibury, Anglicko

2. Colmar, Francúzsko

Colmar, hlavé mesto alsaských vín, sa nachádza na východe Francúzska. Návštevníkom ponúka pohľad na európske dejiny prostredníctvom svojho výnimočného dedičstva. Jeho historické centrum je klasifikované ako chránená oblasť. Nenechajte si ujsť romantickú prechádzku svetovo preslávenou štvrťou Malé Benátky. Mesto s pestrofarebnými domami je rodiskom sochára Bartholdiho, slávneho autora sochy Slobody v New Yorku.

Colmar, Francúzsko

Colmar, Francúzsko

3. Grožnjan, Chorvátsko

Grožnjan je stredoveké mesto na polostrove Istria, ktorého pôvodná krása ostala zachovaná dodnes. „Mesto umelcov“ láka na historicky významné pevnosti, kostoly a ďalšie pamiatky, rovnako ako na bohatstvo mnohých galérií a jazzové koncerty. Populárni umelci predvádzajú svoj talent v podnikoch, ale aj priamo v kamenných uliciach.

Grožnjan, Chorvátsko

Grožnjan, Chorvátsko

4. Manarola, Taliansko

Manarola je mestečko v Cinque Terre, skalnatej pobrežnej oblasti Talianskej riviéry, a spolu s ďalšími tunajšími obcami je zapísané na Zoznam svetového dedičstva UNESCO. Toto malé, no vo veľkom navštevované mestečko sa preslávilo najmä sladkým vínom Sciacchetrà.

Manarola, Taliansko

Manarola, Taliansko

5. Cochem, Nemecko

V najromantickejšej časti údolia rieky Mosela leží staré mesto Cochem, pozoruhodná perla krajiny, ktorej dominuje veľkolepý hrad na vysokej skale Reichsburg. Samotné mestečko vás okúzli kľukatými uličkami, historickým trhom, stredovekými bránami, kostolmi a láskyplne zreštaurovanými drevenicami s typickými bridlicovými strechami.

Cochem, Nemecko

Cochem, Nemecko

6. Giethoorn, Holandsko

Malebné a pokojné mestečko Giethoorn stojí na malých vodných kanáloch, a preto býva označované ako „holandské Benátky“. V tejto očarujúcej vodnej dedinke bude tým najhlasnejším zvukom, ktorý by vás mohol vyrušiť, čvirikanie vtákov.Turistické chodníky pozdĺž kanálov sú ideálne pre pešiu alebo cykloturistiku.

Giethoorn, Holandsko

Giethoorn, Holandsko

7. Gdansk, Poľsko

Gdansk patrí k najstarším poľským mestám s tisícročnou históriou. V poľskom povedomí má významné miesto ako bod vzniku druhej svetovej vojny a počiatku pádu komunizmu v strednej Európe. Spolu s mestami Gdynia a Sopot tvorí metropolitnú oblasť nazývanú Trojmestie. Je veľmi bohaté na kultúrne a architektonické pamiatky.

Gdansk, Poľsko

Gdansk, Poľsko

8. Hallstatt, Rakúsko

Hallstatt je idylické mestečko s množstvom historických budov, ktoré právom patria ku svetovému dedičstvu UNESCO. Cestovateľ Alexander von Humbolt ho kedysi nazval „najkrajším jazerným mestom na svete“. Romantické uličky, útulné kaviarne a množstvo obchodíkov so suvenírmi ocenia domáci aj návštevníci zo zahraničia.

Hallstatt, Rakúsko

Hallstatt, Rakúsko

9. Portree, Škótsko

Portree, hlavné mesto ostrova Skye, je rušný prístav a prosperujúce kultúrne centrum, ktoré je obklopené prírodným parkom a útesmi. Je obľúbenou základňou pre objavovanie zvyšku ostrova. Mnohí turisti sú fascinovaní veľkolepou scenériou v najsevernejšej časti ostrova -  Trotternish, kde obdivujú divokú prírodu a nádherné skalné útvary.

Portree, Škótsko

Portree, Škótsko

10. Albarracin, Španielsko

Španielsky Albarracin leží v provincií Teruel, ktorá je súčasťou autonómnej oblasti Aragonia na severovýchode Španielska. Je hlavným mestom hornatého kraja Sierra de Albarracín a v roku 1961 sa stala národnou kultúrnou pamiatkou. Stredoveká architektúra a úzke uličky jedného z najkrajších mestečiek v Španielsku boli navrhnuté aj na Zoznam svetového dedičstva UNESCO.

Albarracin, Španielsko

Albarracin, Španielsko

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.