Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Zaanse Schans: výlet do minulosti Holandska

Návšteva holandského skanzenu Zaanse Schans poteší hlavne priaznivcov starodávnych čias. Dobová dedinka vyzerá, akoby v nej zastal čas. Typické zelenobiele drevené domčeky, zachovalé stále funkčné veterné mlyny, dielňa na výrobu drevákov, lenivo pasúce sa stáda oviec a kôz, rozkvitnuté záhradky či nabielo natreté drevené mostíky cez rieku tvoria jednoducho rozprávkovú atmosféru. Nejeden očarený návštevník zatúži na tomto malebnom mieste ostať navždy.

Rozprávková dedinka Zaanse Schans

Skanzen obytných a hospodárskych stavieb Zaanse Schans sa nachádza v blízkosti mesta Zaanstad, cca 12km severozápadne od Amsterdamu. Poukazuje na život obyvateľov dedinky v 17. a 18 storočí.

Zaujímavosťou je, že niektoré z domčekov (celkový počet domčekov je 35) sú stále obývané starousadlíkmi. V tomto malebnom prostredí si musia nažívať skutočne spokojne, hoci ich domčeky sú tvorené malilinkými miestnosťami, kam sa vojde len to najnutnejšie . Za nevýhodu by sme mohli považovať neustále prúdiace davy turistov, no obyvatelia sú už na ruch zvyknutí a ich život to nijak nenarušuje.

Syráreň

Pri prehliadke dedinky stojí za návštevu miestna syráreň, kde vám ženy v dobových krojoch porozprávajú o tom, ako sa kedysi syr vyrábal. Pri našej návšteve prebiehal výklad v nemčine, našťastie nám ho náš skvelý sprievodca pohotovo prekladal do slovenčiny.

V priebehu výkladu máte možnosť pár vzoriek syra ochutnať. Favoritov máte možnosť zakúpiť v malom štýlovom obchodíku. Syry sú vynikajúce, napriek tomu doporučujem s nákupom počkať, pretože sú tu veľmi drahé. Dajú sa zohnať aj za polovičnú cenu.

Veterné mlyny

Nie je typickejšej stavby pre rovinaté Holandsko než veterný mlyn. V múzeu pod šírym nebom Zaanse Schans sa ich nachádza celkom šesť, pričom tri z nich sú prístupné verejnosti. Ak vanie priaznivý vietor, môžete ich zazrieť v prevádzke, s otáčajúcimi sa lopatkami. Rozmiestnené sú pozdĺž typických kanálov a dostanete sa k nim cestou z dedinky. Čo vás ale možno prekvapí je fakt, že ani v jednom z mlynov sa nikdy nemlela múka. V jednom sa lisoval olej, druhý slúžil ako píla, v ďalšom sa trela farba.

Lákadlá pre turistov

Pri vstupe do skanzenu nás nečakane odfotil miestny fotograf. Za pár chvíľ bol vyhotovený náš portrét o veľkosti A5 s kalendárom, ktorý sme si mohli a nemuseli za 5 € kúpiť. Chvíľu sme váhali, ale nakoniec sme sa nechali zlákať. Navyše sa nám podarilo zjednať cenu na 4 €, no nekúpte to za tie peniaze.

Výroba drevákov

Ďalšou zaujímavosťou, ktorú by ste v skanzene nemali vynechať, je múzeum a zároveň výrobňa drevákov. Dozviete sa plno informácií o procese výroby drevákov, jedny dokonca priamo pred vašimi očami vyrobia.

V múzeu si môžete prehliadnuť skutočne obrovské množstvo hotových drevákov všetkých možných farieb a vzorov. Nájdete tu naozaj staré kúsky, ale aj najnovšie súčasné modely. Zaujímavé a zároveň neobvyklé sú drevené čižmy, dreváky s čipkou alebo s podpätkom.

Najväčší drevák

Pred vstupom do dielne si v tráve hovie obrovský žltý drevák s červeno-čiernym zdobením, do ktorého sa bez problémov vojde viac ľudí a je preto vďačným objektom fotografov. Poctivo sme vystáli radu, aby sme si, rovnako ako všetci turisti, mohli tento vtipný snímok zaobstarať.

Obchodíky, dielne či plavba po rieke

V areáli skanzenu sa ďalej nachádza informačné centrum, dobové obchodíky, obchod so suvenírmi, pekárske múzeum, remeselnícke dielne, stodoly... Môžete vidieť ukážky zdobenia delfskej fajáns alebo si požičať loďku a podniknúť výlet po rieke Zaan. Možností, ako stráviť čas v tomto čarovnom prostredí je naozaj mnoho. Na prehliadku si preto rezervujte minimálne pol dňa, aby ste potom neľutovali, že ste si atmosféru starodávnych čias neužili dostatočne.

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.