Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Za antickými pamiatkami do Chorvátskej Puly

Najväčšie mesto Istrijského polostrova, prístavné mesto Pula, je vďaka veľkému množstvu antických pamiatok obľúbeným cieľom turistov zaujímajúcich sa o históriu. My sme počas našej cesty stihli navštíviť tri z nich...

1. Rímsky amfiteáter/aréna v Pule

Srdcom historickej časti Puly je trojposchodový rímsky amfiteáter - nazývaný aj aréna - z 1. storočia n.l. Je najväčšou antickou stavbou na Istrii a tiež šiestym najzachovalejším amfiteátrom na svete. Táto pozoruhodná pamiatka je naozaj monumentálna, v dávnych dobách gladiátorských zápasov mohla vítať až 23 tisíc senzáciechtivých divákov. Z pôvodnej podoby amfiteátru zostali dochované obvodové múry z kvalitného vápenca, ktoré dosahujú do výšky pozoruhodných 32m a tiež časť hľadiska.

© Iveta Zouharová

Aréna dnes

V súčasnej dobe sa na amfiteátri nachádza festivalová a koncertná scéna pre letné akcie pod šírym nebom. Program je pestrý, vidieť tu môžete divadelné, operné či baletné vystúpenia, koncerty a ak plánujete návštevu Puly ešte tento rok, určite si nenechajte ujsť večerné gladiátorské vystúpenia (vstupné 70KN, deti 3-18 rokov 30KN), ktoré sa konajú v pondelok 4. a 11. septembra od 20:30hod.

© Iveta Zouharová

Vstupné

Preslávená aréna je impozantná aj zvonku, no neprehliadnuť si ju zvnútra by bol hriech. Rad pred pokladňou býva dlhý, ale nenechajte sa odradiť, pretože postupuje rýchlo. Vstupné do objektu činí pre dospelého 50KN, za deti zaplatíte 25KN, platiť môžete v hotovosti alebo kartou. Okrem vstupenky obdržíte malý plánik vrátane informácií o pamiatke v niekoľkých jazykoch, slovenčina či čeština medzi nimi bohužiaľ chýba.

© Iveta Zouharová
 

Múzeum v podzemí

V podzemí arény sa nachádza múzeum (vstup je volný), ktoré mapuje históriu pestovania vínnej révy a olív. Prehliadnuť si môžete všetky repliky jednoduchých strojov na výrobu olivového oleja a vína, desiatky amfor rôznych tvarov a veľkostí, v ktorých sa získavané produkty uchovávali. Pri vystavovaných predmetoch sú informačné tabule s množstvom informácií v niekoľkých jazykoch. Aj tu však budete hľadať slovenčinu a češtinu márne. Súčasťou podzemných priestorov je aj obchodík so suvenírmi, ktorý ponúka veľký výber spomienkových predmetov.

2. Sergiov oblúk

Zachovalý Sergiov víťazný oblúk bohato zdobený okrem iného aj okrídlenou bohyňou Víťazstva priťahuje zraky okoloidúcich turistov ako magnet. Nachádza sa v centre mesta neďaleko arény v ulici Sergijevaca. Oblúk bol v dobe svojho vzniku súčasťou veľkolepej Zlatej brány, ktorá však spoločne s okolitými hradbami v 19. storočí zanikla. V blízkosti oblúku je malé námestíčko Portarata, kde sa usporadúvajú kultúrne akcie, priestor tiež slúži ako obľúbené miesto stretávania priateľov. Na námestí stojí niekoľko stánkov so suvenírmi a umeleckými predmetmi, naraziť tu môžete aj na maliarov, ktorí vám vyhotovia portrét alebo karikatúru.

© Iveta Zouharová

3. Archeologické múzeum Istrie

Južne od amfiteátru sa nachádza Archeologické múzeum Istrie, do ktorého vstupujete Dvojitou bránou. V 2. storočí bola brána súčasťou rímskeho opevnenia.

© Iveta Zouharová

V múzeu sa nachádzajú tisícky historicky cenných antických vykopávok z Istrie. Ak sa zaujímate o históriu viac do hĺbky, vaše ďalšie kroky by mali smerovať práve do tohto zaujímavého múzea. Priamo naproti budove sa cez cestu nachádza parčík s fontánou, kde si môžete po prehliadke oddýchnuť v tieni vysokých stromov, prípadne sa občerstviť. Pár krokov vzdialené bistro s množstvom sladkých aj slaných dobrôt priam vyzýva k nákupom a ochutnávaniu.

© Iveta Zouharová

Parkovanie v Pule

Parkovanie v Pule je skutočne ťažký oriešok. Doporučujem zaparkovať ďalej od centra v niektorej z postranných ulíc alebo na sídlisku a pre cestu do centra zvoliť autobusovú dopravu. Za 11KN na osobu (cena cestovného lístka sa viaže na počet zón) sme sa pohodlne a bez starostí zviezli až do centra, ktoré bolo totálne zapchaté. Autom by sme mali skutočne veľký problém nájsť voľné, nie príliš drahé parkovisko. Autobus vás vysadí takmer hneď vedľa amfiteátru, ktorý stojí prekvapivo priamo na rušnej ulici s kolónami áut.

Pred amfiteátrom si môžete zakúpiť občerstvenie v podobe pizzy, rôznych bagiet, panini a tiež zmrzlinu. Na chorvátsko pomerne malý kopček vyjde na 9KN, ale kúsok ďalej v centre zoženiete zmrzlinu za 5-7KN, kopčeky sú navyše omnoho väčšie.

V Pule to žije

V samotnom centre mesta panuje čulý ruch. Hlavná ulica vedúca do centra mesta je preplnená davmi turistov, ktorým sa pod nohami pletú vypasené, lenivé holuby. Cestu lemujú obchody, množstvo kaviarní, reštaurácie, cukrárne, pouličný umelci ladia svoje nástroje, fontány chrlia prúdy vody, všetko žije, dýcha, pulzuje. Stačí sa iba posadiť a nad šálkou kávy či zmrzlinovým pohárom vychutnávať jedinečnú atmosféru tohto živého mesta.

© Iveta Zouharová

Mestská tržnica v Pule

Na jednom z námestí narazíte na krásnu tržnicu plnú čerstvého ovocia a zeleniny a tiež regionálnych produktov. V ponuke sú kozie a ovčie syry, jogurty, nakúpiť môžete olivové oleje, suveníry s levanduľou (mydlá, plyšové medvedíky, látkové vankúšiky, bábiky a vrecká plnené sušenou levaduľou...), orechy v mede, rôzne vína a pálenky a ďalšie desiatky lákavých produktov. Je potrebné poznamenať, že ceny sú často veľmi premrštené. Ale prečo nie, turistov, ktorí sú ochotní požadovanú cenu zaplatiť, je k veľkej radosti trhovníkov dosť a dosť.

© Iveta Zouharová

Dobroty za všetky peniaze

Ako veľkého milovníka všetkých sladkých dobrôt ma oslovil hlavne veľký stánok so sladkosťami. Nad farebnými, voňavými, pečenými aj nepečenými dobrotami každého druhu sa sliny zbiehali a nič na tom nezmenila ani neustála prítomnosť desiatok mlsných, obťažujúcich ôs. Počas nákupu je potrebné najprv zistiť či nie sú sladkosti na váhu. Ja som za jeden malý sáčok plný marcipánu zaplatila 14KN. Bol síce vynikajúci, ale trošku mi pri platení zhorkol v ústach.

© Iveta Zouharová

Pokiaľ sa chystáte dovolenku stráviť na Istrii, určite si vyberte ako jeden z výletov práve Pulu. Verte, že nielen krásne pamiatky, ale aj príjemní, srdeční ľudia, výborné jedlo a hlavne jedinečná atmosféra mesta je presne to, čo chcete vidieť a zažiť.

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.