Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Užite si babie leto v Burgenlande

Jesenné krokusy

Jesenné krokusy

Prepadajú vás s nástupom jesene chmúrne nálady a túžite si ešte užiť blahodárne slnečné lúče? Najvýchodnejšia rakúska spolková krajina Burgenland vám okrem príjemne teplého počasia ponúkne aj okúzľujúcu prírodu, národné parky, elegantné kúpele, vybrané pochúťky, rozsiahle jazerá, starobylé pamiatky aj trošku šafránu. Vzácne šafránové krokusy rozkvitajú na miestnych políčkach práve v priebehu októbra a novembra. Romantický a tak trochu zapadnutý kút rakúskej zeme leží až na samej hranici s Maďarskom. Práve dlhšia vzdialenosť môže byť pre niekoho prekážkou. Nenechajte sa odradiť zdĺhavým cestovaním, určite nebudete ľutovať.

Burgenland má zaujímavú históriu. Až do konca prvej svetovej vojny bol predmetom sporov s Uhorskom. Dnes by ste známky nevraživosti medzi miestnymi obyvateľmi a ich maďarskými susedmi hľadali márne. Celá oblasť je pomenovaná podľa desiatok hradov, rozosiatých v krajine. Jeden z najzaujímavejších sa nachádza v hlavnom meste Eisenstadt, ktoré sa v roku 1622 stalo sídelným mestom veľmi bohatej maďarskej rodiny Esterházy, ktorí si tu vybudovali honosné sídlo. Na mieste pôvodného hradu zo 14. storočia vybudoval staviteľ Carlo Carlone krásny barokový zámok, ktorý prešiel v 18. storočí klasicistickými úpravami. Dnes v jednej jeho časti sídli zemská vláda. Návštevníkom sú prístupné historické komnaty aj Haydnova sála, v ktorej majster Joseph Haydn pôsobil ako kapelník a zbormajster. Obec si svojho slávneho rodáka veľmi váži, a tak si turisti môžu prehliadnúť aj jeho dom, prebudovaný na múzeum tohto výnimočného umelca. V meste pôsobili aj ďalší  hudobní velikáni ako napríklad Ludwig van Beethoven, či Ferenc Liszt. Mystickú atmosféru má aj prechádzka židovskou štvrťou.

Záhrady zámku Esterházy, Eisenstadt

Záhrady zámku Esterházy, Eisenstadt

Hrad Bernstein hrdo čnie na vrchole rovnakomennej hory. Bol postavený okolo roku 1200 a ide tak o najstaršiu pamiatku postavenú na tomto území Maďarmi. Mestečko v podhradí je preslávené šperkárskou výrobou. Nachádza sa tu jediné svetové nálezisko zelenej formy drahokamu serpentínu, ktorý je spracovávaný v niekoľkých šperkárskych dieľňach.

Hrad Bernstein

Hrad Bernstein © Arcomonte26

Aj na sklonku jesene si v Burgenlandu môžete užiť teplé počasie. Nezriedka tu siaha ortuť teplomeru až k 27 °C. Aj zimy sú tu mierne. Táto klíma je ideálna k pestovaniu vinnej révy, ktorej sa tu darí skutočne výborne a pochádzajú odtiaľ tie najlepšie rakúske vína. Miestne červené víno je silné a zemité, biele okúzľuje ovocnými tónmi a pre fajnšmekrov je k dizpozícií super sladké slámové víno. Vyrába sa tu aj prvotriedne šumivé víno. Oblasť viníc si môžete prejsť pešo, alebo využiť hustú sieť cyklochodníkov. Na cestu sa môžete s miestnymi vinármi pripiť trebárs čerstvým burčiakom, alebo niektorým z mladých vín. Nezabudnite navštíviť malebné dedinky. Takmer v každej z nich sa nachádza reštaurácia ponúkajúca domácu kuchyňu. Tá je v tomto kraji skutočne výborná a snúbi sa v nej rakúska precíznosť s maďarskou ráznosťou. K jeseni dobre ladia zverinové špeciality, tekvicové pyré, domáce údeniny, alebo čerstvý zubáč z neďalekého Neziderského jazera. A ako dezert príde vhod teplý jablkový závin.

Vinice v Burgenlande

Vinice v Burgenlande

Práve Neziderské jazero je tým najväčším klenotom Burgerlandu. Toto najväčšie európske stepné jazero je vďaka svojej výnimočností zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO. Jeho juhovýchodný breh je súčasťou Národného parku Seewinkel. Obrovská vodná plocha prekvapí svojou malou hĺbkou, ktorá dosahuje maximálne 1,5 metra a voda je tu počas veľkej časti roku príjemne prehriata. Rozsiahly pás rákosia a močiarov okolo jazera je ideálnym útočiskom pre širokú škálu vodného vtáctva. Ide o najvýznamnejšiu ornitologickú lokalitu v Európe. Výborne sa tu darí aj rybám, čo hravo spoznáte v menu okolitých reštaurácií. Ochutnať tu môžete také špeciality akými sú vzácne úhory, sumci alebo zubáče. Na svoje si tu prídu aj športovci. Na brehoch jazera je v sezóne k dispozícií mnoho stredísk vodných športov. Vyskúšať si tu môžete plachtenie, jazdu na paddle boarde aj surfing. Nádhernú jazernú krajinu si môžete prejsť pešo, alebo na bicykli, či na koňovi. Okruh okolo jazera meria 133 km a cesti si môžete skrátiť použitím prievozu.

Neziderské jazero, Burgenland

Neziderské jazero, Burgenland
 

Po náročnych športových výkonoch doprajte svojmu telu dostatok odpočinku. Najlepšie sa zregenerujete v termálnych kúpeľoch, ktorých je v oblasti Burgenlandu hneď niekoľko. Priamo na okraji Národného parku Seewinkel sa nachádza veľkoryso pojatý areál St. Martins Therme&Lodge s niekoľkými saunami, bazénmi s minerálnou vodou aj slnečnými terasami.

St. Martins Therme&Lodge

St. Martins Therme&Lodge

Rodiny s deťmi by nemali zabudnúť navštíviť Familypark situovaný v St. Margarethenu iba 15 km od Eisenstadtu. Tento najväčší zábavný park v Rakúsku láka množstvom kolotočov, hojdačiek, horských dráh aj vodných atrakcií vhodných pre všetky vekové kategórie. Milovníkov zvierat okúzli detská zoo, rybníček s koi kaprami, alebo malá farma, v ktorej si môžu vyskúšať prácu dojičky kráv. Samozrejmosťou je niekoľko štýlových reštaurácií a moderné zázemie.

Familypark

Familypark
 

Burgenland predstavuje dokonalú esenciu namiešanú z okúzľujúcej krajiny, príjemnej klímy, pohodovej atmosféry, kultúry, hromady dobrého jedla a trošky vzácneho šafránu.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.