Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Turistika s deťmi: tipy a informácie

Pre mnohých znamená turistika formu oddychu, dobrodružstva a aktívnej dovolenky.  Turistika s deťmi v horách môže byť úžasným zážitkom pre rodiny, ktoré chcú spolu stráviť kvalitný čas a vychutnať si prírodné krásy. Či už ide o pešiu turistiku, lyžovanie alebo jednoducho o úžasné výhľady, existuje množstvo aktivít, ktoré zabavia deti aj dospelých.  Aby bola turistika s deťmi úspešná, zostavili sme pre vás malého sprievodcu.

PrehľadKam na túruTipy na turistikuBalenie

Prehľad

Turistická dovolenka je zriedka na vrchole zoznamu detských prianí. Je preto veľmi dôležité, aby si ju deti hneď od prvej túry zamilovali. Na typické argumenty ako príroda či čerstvý vzduch, môžete zabudnúť. Tu je niekoľko tipov, vďaka ktorým si deti obľúbia turistiku v horách. 

Od akého veku chodíme na túry s deťmi?

Na túto otázku, samozrejme, neexistuje žiadna skutočne univerzálna odpoveď. Niektorí predškoláci zvládnu bez problémov prejsť niekoľko kilometrov denne, pre niektorých tretiakov je výzvou aj malý kopec.  Nájdite zdravý stred a diskutujte o ňom najmä s deťmi. Trasu určuje najmenšie dieťa - to je základné pravidlo pre pešiu turistiku s deťmi. Ide o to, že trasa by mala byť založená na údajne najslabšom účastníkovi, za predpokladu, že má chodiť celý čas sám. 

Pokiaľ ide o možné vzdialenosti, osvedčili sa nasledujúce pravidlá:

  • Netrénované dvojročné deti sotva dokážu prejsť viac ako dva kilometre
  • Deti do šiestich rokov zvládnu päť až sedem kilometrov.
  • Deti základných škôl zvládnu desať až osemnásť kilometrov 

Kam na túru s deťmi

Výber správnej oblasti a turistickej trasy je najväčšou výzvou pri turistike s deťmi. Našťastie na Slovensku či v okolitých krajinách nájdete dostatok možností pre turistické chodníčky rôznej obtiaže

Najmä pre deti je dôležité, aby turistický chodník nebol jednotvárny. Niektorým dospelým sa môže zdať relaxom prejsť desať kilometrov jednoliatym smrekovým lesom, no pre deti je to väčšinou nuda. Vyberte si preto pestrú trasu so špecifickými vyhliadkami alebo pamiatkami. Môžu sem patriť paláce a zámky, ale aj malé vodopády, potôčiky, jazierka alebo len detské ihrisko či detská zoo. 

Slovensko má množstvo úchvatných horských destinácií, ktoré sú ako stvorené na rodinnú dovolenku. Mezi najlepšie miesta na horskú turistiku patria Vysoké Tatry s množstvom horských stredísk, národný park Slovenský raj, Malá Fatra s Janošíkovými dierami, Nízke Tatry s najväčou ľadovou jaskyňou v na Slovensku, Malá Fatra s úžasnou scenériou či historické mesto Banská Štiavnica. 

Všeobecné tipy na turistiku s deťmi

Presvedčili ste svoje deti na turistiku? Objavili ste pre vás krásny kraj a našli ste vhodnú trasu? Stále máme tipy, aby sa pri turistike s deťmi nič nepokazilo: 

Interaktívne a zábavné hry:
Naplánujte si dopredu aktivity, ktorých sa môžu deti zúčastniť počas turistiky ako napríklad geocaching, lov lapačov prírody či zip line. Zdieľajte príbehy horských objaviteľov alebo legendárnych tvorov z tejto oblasti. To môže vytvoriť pocit dobrodružstva a zázraku, vďaka čomu je výlet pre deti vzrušujúcejší.

Nepodceňujte balenie:
Na horách môže byť chladno aj v letných mesiacoch. Nezabudnite si zabaliť teplé oblečenie, výstroj do dažďa a pohodlnú obuv pre vašu rodinu,  opaľovací krém či repelent proti hmyzu! Pripravenosť zaisťuje, že deti majú pozitívny zážitok. 

Robte si prestávky, najlepšie s piknikom:
Malé nožičky sa unavia rýchlejšie a z času na čas potrebujú prestávku. Piknik s deťmi môže byť skvelým spôsobom, ako stráviť čas vonku,  vytvoriť si zábavné spomienky a načerpať sily na dokončenie túry. Zabaľte sendviče a ovocie, prineste piknikovú deku a nájdite to správne miesto! 

Ukážte im krásu prírody:
Vezmite deti na malebné miesta v horách, ako sú vodopády alebo vyhliadkové miesta, a vysvetlite im prírodné zázraky tejto oblasti. Vidieť krásu hôr ich môže inšpirovať k objavovaniu a oceňovaniu prírody v dospelosti. 

Zachyťte spomienky:
Urobte fotografie alebo vytvorte album na zdokumentovanie zážitku. Pre deti to môže byť zábavná aktivita, na ktorú sa môžu obzrieť a spomenúť si na svoje dobrodružstvo v horách.

Vzdelávajte ich:
Naučte deti o flóre a faunei, ako aj o histórii a kultúre regiónu. Učenie sa o prírode môže byť zábavné aj poučné.

Preskúmajte miestne atrakcie:
Zatiaľ čo outdoorové aktivity sú veľkým lákadlom v horách, existuje aj množstvo vnútorných atrakcií, ktoré si deti zamilujú. Múzeá, vedecké centrá či skanzeny sú len niekoľkými príkladmi vzdelávacích a zábavných možností.

Berte svoje deti vážne:
V zásade je vždy nevyhnutné brať svoje deti vážne a uistiť sa, že sa cítia dôležité a rovnocenné. Nie je tomu inak ani pri turistike. Dajte dieťaťu domácu úlohu a nechajte ho, nech si veci zbalí a odnesie samo. Len tak sa budete cítiť ako plnohodnotný člen turistickej skupiny a nie ako dieťa, ktoré beriete so sebou. 

Zoberte priateľov:
Kto hovorí, že rodinný deň sa musí obmedziť len na vašu rodinu? Najmä turistika je ideálnou skupinovou aktivitou – pre dospelých aj pre deti. Ak majú najmenší so sebou svojich kamarátov, turistika im bude určite dvojnásobne príjemná. A ideálne je, ak rodičia medzi sebou dobre vychádzajú a majú sa s kým porozprávať.

Zbaľte si ďalekohľad:
Ďalekohľad je akousi tajnou zbraňou rodičov, pokiaľ ide o turistiku s deťmi. S touto praktickou pomôckou je možné už z diaľky pozorovať všetko - vtáctvo v korunách stromov, potôčik v doline alebo váš vysnívaný cieľ. Najmenší sa budú cítiť ako skutoční prieskumníci.

Balenie na turistickú dovolenku

Každý turista vie, že správne a precízne balenie je úplný základ. Inak tomu nie je ani na turistickej dovolenke s deťmi. Nezabudnite si pozrieť predpoveď počasia a podľa toho si naplánovať balenie, pretože počasie v horách môže byť nepredvídateľné. So správnou výbavou a prípravou si môžete užiť bezpečný a pohodlný výlet do hôr.Tu je niekoľko základných vecí, ktoré by ste si mali vziať so sebou:

Vhodné turistické oblečenie: 
V letnom období je dôležité priedušné a ľahké oblečenie, pri vysokých teplotách odporúčame aj náhradné veci na prezlečenie. Mokré, prepotené oblečenie môže viesť k prechladnutiu alebo v prípade ponožiek k boľavým miestam či neistej chôdzi. V zimných mesiacoch si zabaľte veľa teplých vrstiev vrátane nepremokavej bundy, fleecových alebo vlnených svetrov, dlhej spodnej bielizne a nepremokavých nohavíc.

Správna obuv:
Pre úspešnú túru je rozhodujúca správna turistická obuv. Nemusia to však byť nevyhnutne skutočné turistické topánky, pretože sú pre deti väčšinou príliš ťažké. Ľahké, ale pevné topánky so správnou mobilitou a stabilitou sú najlepšie. Uistite sa, že turistická obuv vašich detí správne sedí. Ak sú príliš tesné, na jemnej detskej pokožke sa tvoria pľuzgiere ešte rýchlejšie ako na dospelej. 

Vlastný batoh:
Mať vlastný turistický ruksak je pre väčšinu detí nielen logistickou nevyhnutnosťou, ale aj akýmsi symbolom statusu cestovateľa. Cítite sa potom ako skutoční turisti a doslova prispievate k úspechu exkurzie. Aj keď deti nosia len plyšovú hračku – vlastný ruksak je nutnosťou. Väčšie deti môžu samozrejme uniesť aj väčšiu váhu a tým zvýšiť nosnosť celej skupiny. Dávajte si však pozor, aby ste to neprehnali. Pri skúšaní v obývačke sa desať kíl zdá byť ešte v poriadku.

Jedlo a pitie :
Prineste si so sebou veľa vysokoenergetického občerstvenia, ako sú orechy, sušené ovocie a energetické tyčinky, aby ste si počas dlhých túr udržali energiu.Vo vysokých nadmorských výškach je dôležité zostať hydratovaný, preto si prineste opakovane použiteľnú fľašu s vodou, ktorú môžete podľa potreby dopĺňať.

Ochrana pred slnkom :
Ochrana pred slnkom má veľký význam najmä pre malé deti. Tenkú a často bledú pokožku slnečné lúče podráždia oveľa rýchlejšie a ľahšie ako u dospelých.  Pri mori, na horách alebo najmä v zime je vnímanie teploty klamlivé, nikdy ho však nepodceňujte. Často pôsobí chladne, hoci slnko stále svieti plnou silou. Klobúk proti slnku, slnečné okuliare a veľa opaľovacích krémov sú určite na zozname turistických balíčkov.

Súprava prvej pomoci:
Zabaľte si malú súpravu prvej pomoci, ktorá obsahuje základné veci, ako sú obväzy, lieky proti bolesti a repelenty proti hmyzu.

Cestujte bez obáv: Ponúkame komplexné cestovné poistenie

Navigačné nástroje:
Prineste si mapu a kompas alebo zariadenie GPS, ktoré vám pomôžu pri navigácii po chodníkoch a iných vonkajších priestoroch.

Núdzové zásoby:
Vždy je dobré pribaliť si núdzové zásoby ako píšťalku, baterku alebo čelovku s extra batériami a prikrývku.

Zdroj: Ab in der urlaub

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.