Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Termálny ostrov Ischia - vhodná dovolenka (nielen) pre dôchodcov

Ischia

Ischia

Radi navštevujete termálne kúpele v našom okolí, či už na Slovensku alebo v Maďarsku? Nechcete túto tradíciu meniť, ale predsa len by ste sa radi vydali aj k moru? Len pár hodín cesty lietadlom je vzdialený taliansky termálny ostrov Ischia.

Všeobecne o Ischii

Ostrov sopečného pôvodu sa nachádza v Neapolskom zálive asi 30 km od talianskej pevniny. Najviac je navštevovaný staršou generáciou, práve vďaka teplým minerálnym prameňom, ktoré na ostrove a v mori vyvierajú. Povrch je prevažne hornatý (najvyššia hora Epomeo 789 m.n.m.) a nachádza sa tu nespočetné množstvo pozostatkov vulkánov. Ostrov je dlhý 10 km a široký 7 km, aj napriek tomu je druhým najväčším ostrovom Neapolského zálivu.

Aragonský hrad na ostrove Ischia

Aragonský hrad na ostrove Ischia

Termálne kúpele

Sopečný pôvod ostrova sa prejavuje v mnohých formách – prírodné horúce pary, prírodné sauny a horúci piesok. Na ostrove sa nachádza cez 100 minerálnych prameňov s teplotou do 40 °C. Môžete skúsiť aj bahenné zábaly z vulkanickej hliny, ktorá zreje 8 mesiacov v nádržiach s minerálnou vodou. Termálne pramene sú využívané na liečenie reumatických a gynekologických ochorení, bronchitídy, astmy, kožných chorôb. Vhodné sú tiež na rehabilitáciu.

Termálne pramene v zálive Sorgeto

Termálne pramene v zálive Sorgeto

Najznámejšie termálne parky

  • Poseidonove záhrady – Nachádzajú sa priamo pri mori na západnej strane ostrova. V záhradách nájdete 22 bazénov s minerálnou vodou (28 °C - 40 °C), bazén s morskou vodou, detské bazény, Kneippove bazény a Japonský bazén.
  • Termálny park Negombo – Nájdeme ho v zálive San Montano priamo na pláži. Nachádza sa tu 13 bazénov s termálnou morskou vodou, turecké kúpele, hydromasáže alebo kozmetické centrum.
  • Termálny park Castiglione – Park leží pri meste Casamicciola Terme. Priamo v areáli je aj hotel L'Oasi (v sezóne stojí okolo 1 200 € s polpenziou). Park je známy silnými pramene s alkalicko-bikarbonátovom termálnou vodou (liečba pohybového aparátu).
  • Afroditine a Apollonovho záhrady – Nachádza sa na panoramatických terasách v Sant'Angelo. Nájdete tu 12 bazénov s termálnou vodou, krytý bazén s vodnou masážou alebo prírodné saunu v skale.
  • Tropical park – Park plný tropických kvetov a exotických rastlín nad zálivom S. Angelo. Komplex zahŕňa 9 bazénov, z toho jeden s morskou vodou, vírivé kúpele, nudistickú terasu alebo vodné posilňovňu.

Afroditiny a Apollonovy zahrady

Gastronómia na Ischii

Najviac si tu samozrejme užijete dary mora - sardinky, chobotnice, kalamáre, krevety, tresky langusty alebo morský ježkovia. Na svojej dovolenke by ste nemali vynechať ančovičky (alici), špagety s mušľami (vongole) alebo typickú miestnu špecialitu králika na divoko (Coniglio all Caccia). Ak si chcete pobyt osladiť, zabehnite si do niektorej z pekární na múčnik Babá – nadýchaný piškótový múčnik plnený šľahačkou, krémom alebo citrónovým likérom.

Špagety Vongole

Špagety Vongole

Cesta na ostrov Ischia

Štandardne sa lieta do neďalekého Neapola, ktorý sa nachádza na talianskej pevnine. Z letiska ste potom dopravení na ostrov trajektom (cca 1 hodina). Z prístavu Vás už odvezie autobus do daných ubytovacích kapacít. Cestovné kancelárie ponúkajú aj organizované zájazdy autobusom.

Maják prístavu Ischia Porto

Maják prístavu Ischia Porto

Čo čakať od ubytovanie?

Na Ischiu sú organizované zájazdy už od apríla, kedy sa otvárajú parky, až do októbra. Prevažne sú hotely ponúkané s polpenziou či plnou penziou. Pri leteckých pobytoch začíname s cenami cca na 450 €, ale samozrejme sú v ponuke aj luxusné hotely, kde si priplatíte enormné sumy. Na mieste navyše zaplatíte pobytovú taxu, ktorá je v Taliansku zavedená cca 2 €/os/deň – môže sa líšiť podľa obdobia. V cene tiež nebýva návšteva termálnych parkov, pokiaľ sa hotel nenachádza priamo v komplexe.

Ubytovanie na Ischii

Ubytovanie na Ischii

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.